Home » Viinimatkani aloitus

Viinimatkani aloitus

by Jerry / Pako Arjesta

Vielä pari vuotta sitten lähes kaikki juomani viini oli samppanjaa, sillä en ymmärtänyt lainkaan ns. ”tavallisten viinien” päälle. Jossain vaiheessa kuitenkin mielenkiintoni heräsi ja halusin tutustua viinien maailmaan hieman tarkemmin. Tuo ”hieman tarkemmin” muuttuikin sukellukseksi syvään päähän, sillä vuoden 2022 aikana osallistuin ensin amatööreille suunnatulle viinikurssille ja sen jälkeen huomattavasti vaativammalle ammattilaiskurssille.

Halusin kirjoittaa postauksen siitä, mitä noilla kursseilla oikeasti tehtiin ja miten pitkälle olen päässyt vajaassa kahdessa vuodessa, koska ehkä sinäkin olet joskus harkinnut viiniopintoja vaikka pelkästään harrastusmielessä.

Aloin opiskella Perho Pron tarjoamaa kansainvälistä viinikoulutusta nimeltä WSET Level 2 (Wine and Spirit Education Trust) vuoden 2022 maaliskuussa. Kurssi käytiin kuukauden aikana iltaopintojen muodossa, joten se soveltui hienosti yrittäjän kiireiseen elämään. Kurssilla oli alalla pidempään olleita, kuten myös kaltaisiani amatöörejä.

WSET Level 2 -kurssilla opimme tärkeimmät perusteet viinin kasvatuksesta, valmistuksesta ja tunnetuimmista rypälelajikkeista. En sanoisi kurssia helpoksi, mutta se on silti sellainen, että sille voi osallistua, vaikka olisikin täysi aloittelija, jos vain on valmis opiskelemaan ahkerasti.

Aluksi lähdin kurssille ihan vain mielenkiinnosta, koska halusin ymmärtää viinejä paremmin. Opiskelun edetessä aloin kuitenkin janota lisää – ja tuo tunne vahvistui entisestään, kun läpäisin kurssin korkeimmalla mahdollisella arvosanalla. Viiniala tuntui jotenkin omalta jutulta, asialta, jota kohtaan tunsi pitkästä aikaa intohimoa.

Jonkin aikaa jatkoa pohdittuani päätin ilmoittautua Perho Pron WSET Level 3 -kurssille, joka pidettiin vuoden 2022 lokakuussa. Tämä kurssi vaatikin jo paljon suurempaa paneutumista, sillä opetuspäivät kestivät yhdeksästä viiteen ja niitä oli useampi viikossa. Lisäksi kotona piti opiskella vähintään saman verran kuin koulussa.

WSET Level 3 kurssilla paininkin jo ihan eri sarjassa, mikä kävi selväksi ensimmäisestä päivästä lähtien. Paikalla oli huippuravintoloiden sommeliereja, jotka olivat toimineet alalla jopa 15 vuotta, ravintolayrittäjiä, viinien maahantuojia ja muita ammattilaisia. Joka päivä maistettiin noin 15 viiniä nopeaan tahtiin, mikä vaati totuttelua, kun eihän sellaista ollut kohdannut ennen kurssille tulemista.

Tiesin jo kurssin alkuvaiheessa, että se on pahamaineisen haastava. Tämän globaalin kurssin läpäisemisprosentti on nimittäin vain 50, eli vain puolet kurssin aloittaneista pääsee sen edes läpi, saati saa hyvän arvosanan. Koska oma kokemuspohjani oli niin heikko, minun piti kompensoida sitä opiskelemalla ahkerasti ja käymällä jatkuvasti erilaisissa viinitastingeissa kurssin ulkopuolella.

Kuitenkin kuukauden saatossa taitoni lisääntyivät, kokemukseni kasvoi ja aloin ymmärtää viinejä yhä paremmin. Samalla suorastaan nautin siitä, että huomasin jatkuvasti myös kuinka vähän oikeasti tiedän. Pelkästään viinirypälelajikkeita on maailmassa tuhansittain. Kun tähän lisätään päälle se, että jokaisella tuottajalla on oma tyylinsä, jokainen vuosi tuottaa erilaisia viinejä ja viinit vieläpä kehittyvät vuodesta toiseen, oppimisen ei tarvitse koskaan loppua kesken.

Kun marraskuun vaativa koe, joka sisälsi maistelu- ja teoriaosuuden, oli hoidettu, sain huokaista helpotuksesta. Pitkän odottelun jälkeen sain tietää tammikuussa, että olin läpäissyt kurssin toiseksi korkeimmalla arvosanalla, eli oli aika selvää, että oli sieltä jotain tarttunut mukaan.

Kurssin loppumisen jälkeen olen kartuttanut osaamistani entisestään osallistumalla lukemattomiin tastingeihin useammassa maassa ja kasvattanut omaa viinikokoelmaani. Olen vihdoin myös siinä pisteessä, että voin alkaa pitää avoimia ja yksityisiä tastingeja muille, mikä oli tavoitteeni jo viime vuodesta asti.

Näiden tastingien aikana opetan aina tietyt viininmaistelun perusteet, jotta myös kokemattomat viinittelijät saavat viineistä mahdollisimman paljon irti. Samalla kun opetan osallistujille, miten he voivat tehdä jatkossa itselleen paremmin sopivia viinivalintoja, opin lisää myös itse.

Kiitos kuvasta Sanna Walleniukselle, joka oli ensimmäisessä yksityistastingissani.

Perustin viinitastingeja varten yrityksen nimeltä Memories by the Glass, ja sen nettisivuilta löytyy lisätietoja viinibisneksestäni:

www.memoriesbytheglass.fi

Ensimmäinen pitämäni avoin tasting myytiin loppuun viime lauantaina, mikä oli suoraan sanottuna mieletön juttu! Uutta yritystä perustaessa ei koskaan tiedä, miten alku tulee menemään, joten pelkäsin tietysti pahinta, mutta kun kaikki paikat oli myyty, olin todella iloinen ja helpottunut. Lisäksi sain tastingin jälkeen todella hyvää palautetta, joten nyt oikeasti tuntuu siltä, että tämä on minun juttuni.

Toivottavasti näen mahdollisimman monta Pako Arjesta -blogin lukijaa tulevissa tastingeissani jo tänä syksynä! Jos sinulla herää kysyttävää aiheesta, laita se ihmeessä kommentteihin, jossa muutkin näkevät sen. Vastailen parhaani mukaan.

Seuraava tasting pidetään 7.10. lauantaina kello 14.30 alkaen, ja aiheena on ”Skumppa – Proseccosta samppanjaan”, jolloin käymme läpi erilaisten kuohuviinien valmistusmenetelmiä ja makuja neljän eri viinin kautta. Lähes puolet paikoista on jo myyty, joten suosittelen varaamaan paikkasi, jos aihe kiinnostaa.

Linkki tastingiin löytyy tästä.

You may also like

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.