Home » Viime kuukausien viinilöytöjä

Viime kuukausien viinilöytöjä

by Jerry / Pako Arjesta

Olen viime kuukausien aikana maistellut taas kymmeniä, ellen jopa satoja viinejä erilaisissa tastingeissa, ravintoloissa ja kotona, joten halusin kirjoittaa pienen postauksen parista löydöstä, jotka saattaisivat kiinnostaa teitäkin. Toivotaan, että tällaisista postauksista on joillekin hyötyä. Osa tuotteista on sellaisia, joita olen ostanut itselleni kotiin, osan olen maistanut Alkon järjestämissä mediapruuveissa.

*kaikki kuvat saatu Alkon kuvapankista

Erinomainen kuohuviini hinta-laatu-suhteeltaan – Becks 2017 Blanc de Blancs

Useimmiten, jos juon kuohuvia omaan piikkiin, ne ovat samppanjoita, sillä useimmat maistamani kuoharit tuottavat vain pettymyksen tylsyydellään ja yksinkertaisuudellaan. Siispä yllätyin todella positiivisesti, kun vein tämän eteläafrikkalaisen kuohuviinin erääseen viinitastingiin, jossa kaikki kuplivat maistettiin sokkona. Lähes jokainen arvioi tämän porukan parhaiden viinien joukkoon, vaikka seassa oli niin samppanjaa kuin 50 euron franciacorta-pullokin. Methode Cap Classique -merkintä pullossa viittaa eteläafrikkalaiseen kuohuviininvalmistusmenetelmään, joka vastaa perinteistä samppanjanvalmistustapaa, mikä kyllä näkyy ja maistuu tässä viinissä. Tällä hetkellä Alkosta saa 2017 vuosikertaa.

  • Tuoksu on tuhti ja sisältää briossia, pientä hiivamaisuutta, voita ja sieniä
  • Maku on kivan paahteinen, mutta mukana on myös toffeeta ja kypsää sitruunaa
  • Jos tämän kuohuviinin tarjoaa vähän lämpimämpänä, omaan suuhuni jäi ehkä ihan lievän imelä maku, muttei häiritsevällä tavalla. Siksi suosittelen varmistamaan, että juoma on tarpeeksi kylmää

Alkoholiton Bellini-sekoitus

Enpä olisi uskonut tykkääväni alkoholittomasta drinkkisekoituksesta, mutta tämä pääsi yllättämään. Tähän mennessä lähes kaikki alkoholittomat viinit yms. korvikkeet ovat olleet poikkeuksetta huonoja. En tätäkään lähtisi juomaan viinin korvikkeena, mutta jos haluaisin juoda jotain alkoholitonta vaikkapa alkumaljana tai sitten ihan vain kotona parvekkeella kuumana kesäpäivänä, tämä on aika kiva vaihtoehto, eikä hintakaan ole paha.

  • Tässä tuotteessa on hyvin vahva persikan maku, joka tulee persikkapyreestä
  • Suutuntuma on kivan raikas ja jopa terävän hapokas
  • Mausta löytyy persikan lisäksi myös pientä sitruunaisuutta
  • Kaiken kaikkiaan yksinkertainen tuote, joka sopii mielestäni erityisen hyvin kesään janojuomaksi

Edullinen punaviini – Lindeman´s Bin 40 Merlot 2021, Australia

Arvioin kyseisen punaviinin sokkona Alkon mediapruuvissa kaksi kertaa kalliimmaksi kuin mitä se todellisuudessa oli, joten siinä mielessä hinta-laatu-suhde on aika erinomainen. Tämä australialainen Merlot-rypäleestä valmistettu viini on täyteläisen pehmeä, hapokas ja kevyen tanniininen. Maussa itselläni eniten esiin nousivat orvokki ja karhunvatukka, kun taas tuoksussa oli lievää tallimaisuutta, tammea ja lakritsia.

Raikas rosé – Chateau Beaulieu Cuvée Alexandre Rosé 2022, Provence

Tuoksu on hennon mansikkainen ja mineraalinen. Mausta löytyy paljon enemmän kerroksia kuin tuoksusta, muun muassa sitruunaa, päärynää, mansikkaa, lievää yrttisyyttä ja appelsiinia. Mineraalisuus tasapainottaa suutuntumaa kivasti. Maistoin tämänkin Alkon tilaisuudessa sokkona ja arvioin hinnaksi 13 – 15 euroa, vaikka hinta on noin 18 euroa. Sanoisin siis, että tälle kannattaa antaa mahdollisuus, jos etsit raikasta roséta kesään, sillä hinta-laatu-suhde on melko hyvä.

Halpa, mutta yllättävä rosé – Pirkko Rosé 2022, Ranskan Pays d’Oc

Itselläni viinipullon ulkonäkö vaikuttaa ostopäätökseen aika paljonkin. Tämän takia en oikeastaan edes vilkaise kartonki- tai tölkkipakkauksia, koska ne eivät ole millään tavoilla houkuttelevia. Kun näitä kuitenkin pääsee maistamaan sokkona, jolloin pakkaustapa pysyy salassa, yllätykset voivat olla aika positiivisiakin. Tämä litran kartonkitölkissä myytävä Pirkko Rosé veti vertoja monille paljon kalliimmille Provencen roséille, jollaisen nappaisin paljon luultavammin Alkon hyllystä.

Tuoksussa on kivan raikasta yrttimäisyyttä, minttua ja vadelmaa. Mausta taas löytyy sitruunaa, mansikkaa, karpaloa ja mineraalisuutta. Olin arvioinut hinnan 18 euroon, mutta tämä litran pakkaus maksaa vain 11€, joten se on aikamoinen löytö. Voisin suositella tätä vaikkapa piknikille, koska kartonkipakkaus painaa vähemmän eikä mene rikki yhtä helposti.

Miellyttävä rosé – Fragància de Marta 2022 rosé, Katalonia

Tämä Espanjan Katalonian alueelta tuleva rosé on tuoksultaan melko voimakkaan mansikkainen ja jopa karkkimainen, mutta mukana on myös raikasta päärynää ja lievää mineraalisuutta. Maku on yllättävän raikas ja hapokas, ja sisältää päärynää, omenaa, mansikkaa. Pullon hinta on vain 15,5 euroa ja viinistä löytyy tarpeeksi monta kerrosta, joten tätä voisi ostaa varmasti itsekin.

Positiivinen yllättäjä – Corvezzo Organic Millesimato Spumante Dry 2022

En yleensä oikein välitä varsinkaan italialaisista kuohuviineistä niiden makeuden ja yleensä tylsän maun takia, mutta tämä Alkon mediapruuvissa sokkona maistamani kympin hintainen kuohuviini oli ihan mielenkiintoinen tapaus. Tuoksussa on aromaattisuutta, kukkaisuutta ja päärynää, kun taas maussa on omenaa ja päärynää. Suutuntuma on melko raikas, hieman mineraalinen ja jäännössokeri tuo pientä pyöreyttä. Jos olet edullisempien kuohuviinien ystävä, suosittelen testaamaan tätä, vaikka se ei omalle ostoslistalleni menekään.

You may also like

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.