Monille blogini lukijoille, jotka eivät seuraa minua Instassa, voi tulla yllätyksenä, että kirjoitan postauksen viineistä. Tähän mennessä blogin pääpaino on ollut periaatteessa vain luksusmatkailussa, mutta tästä eteenpäin aion tuottaa sisältöä myös viineistä, sillä opiskelin viime vuoden puolella WSET Level 2 ja Level 3 -ammattilaiskurssit (kirjoitan tästä varmasti lisää erillisessä postauksessa).
Tämän johdosta pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan Alkon medialle suunnattuun tastingtilaisuuteen, jossa pääsin maistelemaan erikoiseriä, jotka tulevat myyntiin joka kuun ensimmäisenä torstaina. Kyseessä ei siis ole yhteistyöpostaus. Erikoiserät ovat myynnissä yleensä useamman kuukauden, joten vaikka tämä postaus ilmestyykin vasta helmikuun loppupuolella, tuotteita voi yhä ostaa.
Viinistä kirjoittaminen ja viinien arvioiminen on siinä mielessä haastavaa, että nämähän ovat aina makuasioita. Kyllä, esimerkiksi sokerin, alkoholin ja hapon määrä viinissä on mitattavissa, mutta niidenkin havaitsemisessa on henkilökohtaisia eroja. Siispä kirjoitan omia mielipiteitäni senhetkisen makuni mukaan, joka kuitenkin vaihtuu ja kehittyy ajan saatossa ja kokemuksen karttuessa. Yleensä sanotaankin, että viinimaailmassa kannattaa seurata sitä viiniarvostelijaa, jonka makupaletti on lähinnä sitä omaa makuaistia, joten toivottavasti teille alkaa pikkuhiljaa muodostua postausteni perusteella parempi käsitys siitä, onko makunne samantyyppinen kuin minulla vai kenties täysin erilainen.
Maistoin kaikki alla olevat viinit sokkona tietäen ainoastaan onko kyseessä kuohuviini, valkoviini, rosé vai punaviini. Viinit on laitettu maistamis- ei paremmuusjärjestykseen.
Kaikki kuvat on saatu Alkon mediapankista.
Kuohuvat
Olen samppanjamies henkeen ja vereen, joten mielestäni samppanjan ”korvikkeita” ei varsinaisesti ole olemassakaan. Harvat parhaatkaan kuohuviinit pääsevät edes lähelle samppanjan tunnelmaa, vaikka kuinka yrittäisivät. Tästä syystä yritän mieluummin arvostella samppanjat samppanjoina ja kuohuviinit kuohuviineinä. Viime vuosina Iso-Britannia on ollut kovassa nousussa viineissä yleensäkin, mutta erityisesti laadukkaiden kuohuviinien valmistusmaana. Sanotaan, että Britanniassa maaperä muistuttaa Champagnen alueen maaperää, joten alueelta tulee kyllä mielenkiintoisia tuotoksia. Tässä kuussa erikoiserissä on tarjolla kaksi brittikuohuvaa:
Rathfinny Classic Cuvée Brut 2018 – (38,90€) – Iso-Britannia
- Tuoksussa on kivaa paahteisuutta briossin muodossa, mutta myös lievää mausteisuutta. Mukana on myös vadelmaa, punaherukkaa ja hieman sitruunaa.
- Raikkaassa, mutta omaan suuhuni lievästi imelässä maussa on sitruunaa ja mineraalisuutta, mutta suutuntuma jää hieman vaisuksi.
- Käyminen terästankeissa, eli tammen tuomaa pehmeyttä ja aromeja ei ole havaittavissa.
Gusbourne Reserve Brut 2019 – (39,98€) – Iso-Britannia
- Näistä kahdesta vaihtoehdosta tämä oli selvästi enemmän minun makuuni.
- Voimakkaassa tuoksussa on jälleen kerran paahteista briossimaisuutta, toffeeta ja makean raikasta persikkaa, päärynää ja mustaherukkaa.
- Maku mukailee tuoksumaailmaa, mutta siitä löytyy myös pientä sitruunaisuutta.
- Pieni osa rypäleistä käy vanhoissa tammitynnyreissä tuoden pehmeyttä ja syvyyttä suutuntumaan.
- Oikein hyvä vaihtoehto astetta tasokkaammaksi kuohuvaksi.
Valkoviinit
Milestii Mici Univers Sauvignon Blanc 2021 – (19,03€) – Moldova
- Todella vaalea, lähes hopeinen väri.
- Voimakkaan kesäisestä tuoksusta löytyy omenaa, omenankukkaa ja päärynää.
- Kyseessä on kuiva viini, jonka alkoholipitoisuus on perus 13%, mutta sen silti tuntee, mikä tuo ryhdikkyyttä suutuntumaan.
- Maussa havaittavissa tuoksun mukaisesti päärynäisyyttä, omenaisuutta ja pientä mineraalisuutta.
Marco Cecchini Chardonnay 2018 – (18,06€) – Italia
- Voimakas kukkaistuoksu, jossa on myös sitruunaa, päärynää ja toffeemaisuutta.
- Oletin maistamisvaiheessa, että viini olisi kypsytetty tammitynnyreissä puumaisen suutuntuman vuoksi, mutta oikeasti viinissä on käytetty vain terästankkeja.
- Kyseinen natuviini ei ollut omaan makuuni, sillä se tuntui hieman raskaalta ja jotenkin tylsältä. Chardonnay on yksi suosikkirypäleistäni, joten vaatimustasoni on senkin takia korkeampi.
Rosé- ja muut viinit
Campestral Claret 2020 – (14,79€) – Espanja
- Palomino ja Petit Verdot -rypäleistä tehty alkuviini, jossa on suodattamaton, sakkainen, kultainen väri.
- Voimakas tuoksu, jossa voi havaita tulitikkumaisuutta ja trooppista mangoa.
- Tämän hyvin kuivan viinin makumaailmassa on trooppista karkkimaisuutta ja samaan aikaan rikkimäisyyttä, joka on hieman outo yhdistelmä.
- Ei minun juttuni.
Milestii Mici Univers Rosé 2021 – (15,94€) – Moldova
- Tämän lohenpunaisen viinin voimakkaasta tuoksusta löytyy karkkimaisuutta, päärynää, vadelmaa ja jotain, joka toi mieleeni hedelmäpommi-jogurtin ja samaan aikaan Fazerin jogurttivadelmasuklaan.
- Tuoksu oli voimakkaampi kuin maku, jota hallitsevat vadelma, mansikka ja lievä mineraalisuus. Suutuntuma on kuiva, mutta täyteläinen.
- Ihan hauska uusi tuttavuus.
Ferratus Rosado 2021 – (18,33€) – Espanja
- Voimakas punaherukan, mansikan ja päärynän tuoksu.
- Tempranillo-lajike.
- Kuiva, korkea alkoholipitoisuus, täyteläinen suutuntuma.
- Maussa on päällimmäisenä tuoksun mukaisesti mansikkaa, punaherukkaa ja päärynää, mutta osa rypäleistä on fermentoitu tammitynnyreissä ja viininvalmistuksessa on käytetty sakkakypsytystä, mikä tuo makuun mukavaa pehmeyttä ja jopa toffeemaisuutta.
- Tämä oli omasta mielestäni mielenkiintoisin tämän erikoiserän tuotteista.
Punaviinit
Samppanjan jälkeen punaviinit ovat suosikkikategoriani. Tässä erikoiserässä keskityttiin erityisesti espanjalaiseen Tempranillo-rypälelajikkeeseen, joka on pikkuhiljaa nousemassa omien suosikkieni joukkoon.
Cazes Samsó Cinsault Nature 2021 – (19,78€) – Ranska
- Tämän biodynaamisesti viljellyn alkuviinin tuoksussa on havaittavissa tulitikkumaisuutta, tallipihan tunnelmaa, mustaherukkaisuutta ja kirsikkaisuutta.
- Makua hallitsee puolestaan hapankirsikkaisuus.
- Vaikka tässä viinissä on harvinaisen matala alkoholipitoisuus, vain 10,5 %, se tuntui omaan suuhuni huomattavasti korkeammalta.
- En ole mikään alkuviinien suurin fani, joten tämä ei pääsisi omaan ostoskoriini.
Domaine du Mortier Les Sables 2021 – (19,97€) – Ranska
- Tässä Cabernet Franc -lajikkeesta tehdyssä punaviinissä on voimakas tuoksu, joka sisältää lakritsia, karhunvatukkaa, mustaherukkaa, orvokkia ja pippurimaisuutta.
- Marjaisa maku sisältää kirsikkaa, mustikkaa, karhunvatukkaa ja ripauksen pippuria. Maussa on havaittavissa myös hieman kitkerähköä vihreyttä.
- Täyteläinen, raikas ja hedelmäinen viini.
Altolandon Rayuelo 2019 – (18,9€) – Espanja
- Tämä Bobal-lajikkeesta tehty rubiininpunainen viini on hieman erikoinen tuoksultaan, mikä ei ole yllätys, kun kyse on alkuviinistä. Tuoksusta löytyy tallipihaa, hapankirsikkaa, valkopippuria, setriä ja tilliä.
- Täyteläinen suutuntuma tukee setrin, karhunvatukan, hapankirsikan ja valkopippurin makua.
Casa Relvas Vinha da Mina Aragonez 2021 – (17,98€) – Portugali
- Aragonez-rypäle tunnetaan yleensä paremmin Tempranillona (jolla on lukemattomia nimiä etenkin Espanjassa ja Portugalissa).
- Tässä voimakastuoksuisessa punaviinissä tuoksuvat niin karhunvatukka, mustikka kuin orvokit ja minttu.
- Maku seuraa tuoksua, eli siitä löytyy mustikkaa, orvokkia ja karhunvatukkaa, mutta lisäksi mukana on myös setriä ja mustaviinimarjaa.
- Tämä on hyvä valinta, kun haluaa juoda jotain semi-mielenkiintoista, muttei kaipaa mitään erityisen haastavaa ja moniulotteista.
Sinfo Tinto Roble Viñas Viejas 2019 – (14,99€) – Espanja
- Tässä Tempranillo-lajikkeesta tehdyssä viinissä tuoksuu voimakkaasti tammen tuomat aromit, kuten vanilja, kookos, setri ja toffee.
- Maku oli kuitenkin enemmänkin marjaisa, ja itse löysin mustikkaa ja karhunvatukkaa.
- En ollut aikoihin maistellut näin montaa viiniä kerralla, joten täytyy myöntää, että tässä vaiheessa suu alkoi olla hieman väsynyt enkä enää löytänyt makuja yhtä hyvin. Harjoituksen puutetta selvästi.
919 Tempranillo 2018 – (17,08€) – Australia
- En tiedä, oliko hajuaistini jo liian turtunut, mutta ainakin itselläni tämän viinin tuoksussa oli petrolia tai kynsilakanpoistoaineen tyylistä hajua. Petroli on yleinen tuoksu esimerkiksi vanhemmissa rieslingeissä, mutten tiedä, olinko nyt hieman hakoteillä. Mukana oli myös maanläheistä latomaisuutta.
- Mausta löytyi kuitenkin jotain parempaa, eli mustikkaa, karhunvatukkaa, setriä, luumua ja lakritsia.
Monte Real Gran Reserva 2015 – (25,9€) – Espanja
- Tämä Tempranillosta valmistettu viini oli tastingin vanhin ja myös kallein, jos kuohuvia ei lasketa. Kuten Riojassa yleensä tehdään, tässäkin viinissä on käytetty runsaasti tammea, mikä myös näkyy. Setripuun, vaniljan, kookoksen ja kirsikan lisäksi havaitsin hivenen mustapippuria.
- Makupuolelta löytyy mustikkaa, vadelmaa, hapankirsikkaa ja tammen tuomaa setriä, kookosta ja vaniljaa.