Home » Kaikkein tärkein ”matkatavara” maailmalle (arvonta)

Kaikkein tärkein ”matkatavara” maailmalle (arvonta)

by admin

Yhteistyössä WordDive

WordDive cityscape

Otsikon perusteella ihmisille tulee eri asioita mieleen. Yksi ajattelee heti kännykkää, toinen passia ja kolmas luottokorttia. Näitäkin tärkeämpänä pidän kuitenkin jotain aineetonta – jotain mikä on aina mukana. Puhun tietenkin kielitaidosta. Etenkin suomalaisille vieraan kielen puhuminen on todella suuri kynnys, sillä meillä on jokin outo käsitys siitä, että kieltä pitää osata täydellisesti ennen kuin sitä voi puhua. Miksei sitten auton rattiin hypätä vasta sitten, kun ajosuoritus on täydellisesti hallinnassa luokkahuoneessa ja oman pään sisällä? Eihän se niin mene. Sometimes you have to run before you can walk. Kieltä pitää ja kannattaa käyttää mahdollisimman paljon, vaikka se olisi kuinka hataralla pohjalla, sillä yhdenkin sanan osaaminen paikalliskielellä voi tuoda matkailijalle uskomattomia kokemuksia, uusia ystäviä ja hienoja tuntemuksia. Niinkin pieni asia kuin oman ruokani tilaaminen japaniksi oli mahtava juttu, vaikken osannut paria sanaa enempää.

Jos väität, ettei sinulla ole hyvää kielipäätä tai olet liian vanha oppimaan uuden kielen, sanon sen olevan itse luomasi harhaluulo. Kuka tahansa voi oppia uuden kielen, jos motivaatiota ja oikeat välineet löytyvät. Tässä vaiheessa kuvaan astuu suomalainen kielenoppimisohjelma nimeltä WordDive.

WordDive logo

Olen vuosien saatossa alottanut kolme kertaa japaninkielen peruskurssin. Ensimmäisellä kahdella kerralla jätin kurssin kesken ja kolmannella kerralla pääsin sen läpi rimaa hipoen. Miksikö? Voisin selittää kaikenlaisia tekosyitä koulu- ja työkiireistä inhottavaan säähän, mutta totuus on se, ettei motivaationi pysynyt yllä, vaikka kyseessä olikin kieli, joka kiinnostaa minua valtavasti. Perinteinen opiskelutapa voi olla tehokas niille, jotka jaksavat puurtaa koulumaiseen tyyliin, mutta minä en vain ole sellainen. Tarvitsen oikeasti motivoivan keinon opiskella kieliä ja sitä tapaa en ole vielä löytänyt koulun penkiltä. Voitin Matkaston kilpailusta lisenssin japaninkielen opiskeluun WordDive-ohjelmalla, josta en ollut kuullutkaan aiemmin.

IMG_0917

Koska Japanin matka oli lähestymässä, päätin testata ohjelmaa ja sen toimivuutta. Aluksi ihmettelin hiukan lapsellista ulkonäköä, mutta pienimmätkin epäilykseni ohjelman toimivuudesta katosivat, kun olin opiskellut sen avulla ensimmäisen kerran. Opiskeluun tuli suorastaan himo! Heti aamulla herätessäni halusin opiskella lisää aamiaisen ohessa. Samoin kävi myös jokaisella tauolla työpäivän aikana ja ennen nukkumaanmenoa. Tätä jatkui päivästä toiseen, eli motivaatio ei ollut vain hetkittäistä. Jos WordDive ei osaisi mitään muuta kuin motivoimisen, sekin olisi jo iso saavutus, mutta onneksi plussat eivät loppuneet tähän.

WordDivea voi käyttää esimerkiksi kännykällä tai tietokoneella, joten opiskelu onnistuu myös tien päällä, jos netti vain on käytettävissä (valitettavasti ainakaan vielä opiskelu ei onnistu esimerkiksi lentokoneessa ilman nettiä). Opiskelussa on kolme tasoa: ”aloitetut”, ”harjoitellut” ja ”pysyvästi opitut” asiat. WordDive tarkkailee opiskelun etenemistä ja kertoo käyttäjälle, milloin tämä on oppinut minkäkin asian pysyvästi, jolloin ei pidä itse yrittää pohtia onko asia hanskassa vai ei. Pysyvästi opittuja asioita on siis valmis käyttämään oikeissa keskustelutilanteissa sen enempää miettimättä ja sanoja etsimättä.

WordDive edistys

Japanin opiskelussa lähdetään liikkeelle sanoista, joiden oppimista tuetaan esimerkkilauseiden avulla. Sanojen ja sanontojen oppimisen jälkeen kehotetaan siirtymään katakana-, hiragana- ja kanjimerkkeihin. WordDive ei itsessään mielestäni riitä kielen täydelliseen oppimiseen, mutta sitä he eivät väitäkään. Heidänkin mielestään tarkoituksena on käyttää ohjelman tukena esimerkiksi kohdekielen kuuntelemista ja lukemista eri lähteistä, kuten radio-ohjelmista, telkkarista ja lehdistä – eli siis mielekkäitä oppimismuotoja, joiden takia luultavasti aloitit kielen opiskelun alunperin. Tarkempaa kielioppia voi sitten lähteä hakemaan sieltä koulun penkiltä tai oppikirjoista. Jos näin päättää tehdä, oppiminen on varmasti nopeampaa ja motivaatio pysyy korkealla, koska pohjalla on jo valtavasti sanoja ja muita oppeja, joita pääsee soveltamaan kielioppisääntöjen avulla.

WordDive Esimerkki

Esimerkki kännykän pikkupelistä, jossa pitää valita kuvaa esittävä sana neljästä vaihtoehdosta.

WordDive motivoi ainakin minua erityisesti sen takia, että opiskelu on tehty pelimäiseen muotoon ja etenemistä tarkkaillaan ja pisteytetään jatkuvasti. On siis helppo nähdä graafien ja opittujen sanamäärien avulla kuinka paljon vaikkapa viikossa on oikeasti edennyt. Näin kaikesta tehdään tarpeeksi konkreettista. What gets measured, gets managed. Minulla on se ongelma japanissa, että osaan yllättävänkin paljon sanoja erityisesti siitä syystä, että olen katsonut vuosikaupalla japanilaista animea, mutten vain osaa yhdistää sanoja mihinkään lauseisiin. Tavallaan minulla on aiemmin ollut palapelin palat, mutten vain osannut koota niistä mitään järkevää. Huomasin jo heti alussa, että WordDive auttoi palasia loksahtamaan kohdalleen ja kerrankin kaikesta siitä ”turhasta” tiedosta olikin hyötyä! Tästä syystä ensimmäisten opiskeluviikkojen aikana etenin ohjelman mukaan selvästi tavallista nopeampaa vauhtia, jolloin tavoitteeseen pääsyyn vaadittava aika tippui parilla kuukaudella. Ehdin opiskella japania vain pari viikkoa ennen matkaa, joten keskustelutaitoni eivät vielä olleet huipussaan, mutta olin todella innoissani joka kerta, kun näin jotain ja muistin sille pelistä oppimani sanan. Nähdessäni pelissäkin käytetyn tyylisen hatun jollain herrasmiehellä, tajuntaani hyppäsi välittömästi hattua tarkoittava sana :).

WordDive taso

Tarkemmat ja paremmat kuvaukset WordDiven varsinaisesta käytöstä löydät heidän kotisivuiltaan.

Uskon, että matkustaminen on tuhat kertaa antoisampaa, kun osaa edes pari sanaa paikalliskieltä. Kulttuuriin pääsee paljon paremmin sisälle ja ihmisten suhtautuminen muuttuu selvästi positiivisemmaksi matkailijaa kohtaan, koska kieltä osaamalla hän osoittaa kunnioittavansa kyseistä maata ja samalla hän näyttää kiinnostuksensa paikallisia kohtaan.

IMG_1031

WordDive haluaa auttaa suomalaisia (ja ulkomaalaisia) kehittymään vieraissa kielissä ja valloittamaan paikallisten sydämet, joten he ovat antaneet lukijoilleni järjestettävään arvontaan kaksi (2) kolmen kuukauden WordDive lisenssiä. Voittajat saavat valita vapaasti haluamansa kielen. Osallistuaksesi arvontaan pyydän kirjoittamaan kommenttikenttään, mitä kieltä haluaisit opiskella ja miksi (voit siitä huolimatta sopia toisen kielen WordDiven lisenssiksi voittaessasi). Jokainen saa osallistua vain yhdellä kommentilla eikä vastauksen ”laatu” vaikuta varsinaiseen puolueettomaan arvontaan, jonka teen netistä löytyvällä, siihen tarkoitetulla sivustolla. Täytäthän kommenttiosiossa sille varattuun kohtaan sähköpostiosoitteesi palkinnon lunastamista varten (huom. älä kirjoita osoitetta itse kommenttikenttään). Sähköpostia ei käytetä muuhun tarkoitukseen kuin voittajan tavoittamiseen.

Kilpailuun osallistuminen päättyy sunnuntaina 20.12.2015 kello 22.00. Voittajien käyttäjänimet julkaistaan blogissa maanantaina 21.12.2015 ja heille ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti.

Niille, joilla arpaonni ei osu kohdalle, suosittelen kokeilemaan WordDiven sivuilta löytyvää 14 päivän ilmaiskokeilulisenssiä. Heillä on myös joulutarjous menossa, jonka aikana lahjaksi (tai itselleen) voi ostaa lahjakortteja 15% alennuksella. Tämä on siis täydellinen joululahja esimerkiksi matkaa suunnittelevalle kaverillesi, sukulaisellesi tai vaikkapa itsellesi.

Kiitos jo etukäteen kaikille osallistujille :)!

Lisää WordDive kokemuksia voi lukea esimerkiksi London and Beyond -blogista tämän linkin takaa.

*WordDive-kuvat saatu WordDivelta


Jos pidit lukemastasi ja haluat tietää ensimmäisten joukossa, kun julkaisen postauksiani, voit käydä tykkäämässä blogin Facebook-sivuista. Jos haluat nähdä myös kuvia ennen kuin ne päätyvät blogiin asti (jos päätyvät lainkaan) ja seurata juttujani enemmän reaaliajassa, käy tykkäämässä myös Instagram-sivuistani. Arvostan jokaista tykkäystä ja seuraajaa, joten kiitos jo etukäteen :)!

You may also like

36 kommenttia

Essi huomo 16 joulukuun, 2015 - 21:04

Japanin kieli täälläkin! Opiskelen kerran viikossa japanilaisen opettajan ohjauksessa ja pienryhmässä japania. Haluaisin juuri pienillä tauoilla ahmia japania, puhelimessa minulla on vain hiragana-sovellus.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 16 joulukuun, 2015 - 21:31

Kuulostaa siltä, että tämä olisi sinulle juuri täydellinen keino opiskella varsinkin niinä pieninä hetkinä :). Tämä on varmasti mainio tuki muille opinnoille! Onnea arvontaan. Kannattaa vähintään testata 14 päivän ilmaiskokeilua, jos arpaonni ei suosi :).

Vastaa
Krista 16 joulukuun, 2015 - 21:08

Rakastan Kreikkaa, kaikkea siellä ja taas menossa ensi toukokuussa, nyt nuoremman tyttären kanssa. Osaan jotain sanoja ja sanontoja mutta olisi niin ihana osata vielä vähän enemmän, eli vastaukseni on kreikan kieli ?

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 16 joulukuun, 2015 - 21:32

Onnea arvontaan, Krista :)! Tuossa on motivaatiota kerrakseen!

Vastaa
Elina | Vaihda vapaalle 16 joulukuun, 2015 - 21:24

Todellakin kielitaito on se tärkein! 🙂 Mun pitäisi opiskella espanjaa, kun kovasti tuo Etelä-Amerikka kiinnostaa matkakohteena. Ollaan me siellä toki pari reissua ihan enkulla pärjäilty, mutta nyt houkuttaisi lähteä sellaiselle suunnalle, että olisi kiva osata espanjaa vähän numeroita enemmän.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 16 joulukuun, 2015 - 21:33

Espanja on oman kokemukseni mukaan melko helppo kieli oppia, joten toivottavasti se on paremmassa hallussa ensi reissulla :). Onnea arvontaan! Tästä on varmasti hyötyä espanjan opiskeluissa :).

Vastaa
Outi 16 joulukuun, 2015 - 22:04

Espanja ja jost syystä tuo japani myöson alkanut kiinnostelemaan 🙂 mutta espanja, koska sen alkeet ovat jo hallussa ja onhan se upea kieli 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 16 joulukuun, 2015 - 22:26

Espanjaa kannattaa opiskella monestakin syystä :). Helppo, kaunis ja hyödyllinen kieli (itsekin sitä olen opiskellut)! Japani sitten seuraavaksi ;). Onnea arvontaan!

Vastaa
ananas2go 17 joulukuun, 2015 - 01:19

Prahassa olisi keväällä musiikkifestari, vaan englanninkielinen verkkosivu ei suinkaan itsestäänselvyys. Siihen apua ja intoa?

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 17 joulukuun, 2015 - 06:31

Varmasti motivoiva syy opiskella kieltä :)! Onnea arvontaan!

Vastaa
sumppo 17 joulukuun, 2015 - 09:26

Kyllä se olisi se Japani mihin unelmoin matkustaa ja olisi hienoa oppia myös sitä kieltä!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 17 joulukuun, 2015 - 09:28

Olen lievästi sanottuna puolueellinen Japanin suhteen, mutta pakkohan se on sanoa, että mahtava valinta :P! Japanin matkasta saa NIIN paljon irti, kun osaa sanoa edes ”kiitos” paikallisella kielellä. Huomaat kyllä, miten paljon ihmiset hymyilevät noinkin yksinkertaisen asian takia, kun pääset Japaniin asti :). Onnea arvontaan!

Vastaa
Aino 17 joulukuun, 2015 - 11:17

Valitsisin Englannin! Vaikka se on melko hyvin hallussa niin kevään yo kirjoituksiin ois tämä varmasti hauska ja hyödyllinen tapa treenata 🙂 Mutta jos mahdollista on käynä vaan alkeita, ottaisin Saksan! Sukulaisia siellä!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 17 joulukuun, 2015 - 11:28

Hyvä valinta! Yo-kirjoituksia varten tämä on varmasti mainio työkalu :). Onnea!

Vastaa
Kurpitsa 17 joulukuun, 2015 - 13:13

Saksa! Ehdottomasti. Olen joskus sitä vähän osannutkin, mutta haluaisin palauttaa mieleen jo unohdetun ja oppia tietysti uuttakin. 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 18 joulukuun, 2015 - 06:58

WordDive on hieno keino saada uutta potkua varsinkin vanhan tiedon uudelleen oppimiseen :). Onnea!

Vastaa
klaara 17 joulukuun, 2015 - 14:54

Haluaisin opiskella saksaa vaikka olen sitä lukenut useita vuosia mutta siitä on jo aikaa, treenata siis pitäisi. Olen lähdössä ystävien kanssa Saksaan ensi keväänä ja porukka odottaa minun osaavan keltä. Huh, huh.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 18 joulukuun, 2015 - 06:58

No nyt on sitten motivaatiota, että pääset näyttämään ystävillesi ;). Onnea!

Vastaa
Maria 17 joulukuun, 2015 - 16:40

Haluaisin opiskella espanjaa, josta olen käynyt vain alkeiskurssin. Haluan oppia sitä paremmin, jotta voin sitten joskus reissata Etelä-Amerikassa ja ymmärtääkin jotain 😀

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 18 joulukuun, 2015 - 06:59

Espanja on hieno ja todella hyödyllinen kieli, joten tämä antaa varmasti hienon pohjan alkeiskurssin lisäksi :). Onnea!

Vastaa
elsa 17 joulukuun, 2015 - 19:32

Espanjaa! Joskus sitä opiskelin vähän aikaa mutta keskeyty sitten ajan puutteen vuoksi. Nyt harmittaa.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 18 joulukuun, 2015 - 06:59

Espanja tuntuu olevan suosittu kieli täällä :). Koskaan ei ole liian myöhäistä jatkaa tai aloittaa uusi kieli! Onnea arvontaan :).

Vastaa
Teemu 17 joulukuun, 2015 - 22:01

Viron kieli kiinnostaa kun on tuota maata tullut kierrettyä.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 18 joulukuun, 2015 - 07:00

Varmasti erikoinen opiskelukieli :). Toisaalta helppo, koska se muistuttaa suomea, mutta toisaalta kauhean vaikea ihan samasta syystä ;). Onnea!

Vastaa
valokaapeli 18 joulukuun, 2015 - 06:48

Mä valitsisin ruotsin, sillä ruotsin kurssit on ainoa syy miksen vielä 24-vuotiaanakaan ole ylioppilas. 😀

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 18 joulukuun, 2015 - 07:01

Tuo sama ongelma tuntuu olevan aika monella :/. WordDivehan pyrkii auttamaan juuri YO-kirjoituksissa eri kielissä, joten kannattaa ehdottomasti testata edes tuo 14 päivää, jos ei arpaonni suosi tällä kertaa :). Onnea ruotsin opiskeluun ja arvontaan!

Vastaa
Sanna P 18 joulukuun, 2015 - 15:13

Eikä, en ollut kuullutkaan tällaisesta ohjelmasta, tää tulisi mulle niin tarpeeseen. Minulla on periaatteessa hyvä kielipää ja olen tosi kiinnostunut kielistä, mutta erinäisten henkilökohtaisten ongelmin vuoksi alkujaan hyvätkin kielitaidot ovat minulle ruostuneet, niin että en pahemmin kehtaa käyttää. Ihan englannin verestamiseen voisin käyttää tätä, mutta toisaalta kiinnostaa kyllä espanjan ja japanin kielikin. Toivon tosi paljon tätä voittoa!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 18 joulukuun, 2015 - 19:36

Hienoa, että näet tämän hyödyllisenä ohjelmana juuri itsellesi :)! Ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat, joten tästä on takuuvarmasti hyötyä muistin verestämisen kannalta. Onnea arvontaan ja käy ihmeessä ottamassa vähintään se 14 päivän kokeiluohjelma, jos voittoa ei tule :).

Vastaa
Anna 18 joulukuun, 2015 - 21:52

Japani, samoista syistä kuin sinulla 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 19 joulukuun, 2015 - 22:57

Hyvä valinta ;). Onnea arvontaan :)!

Vastaa
Hukkakukka 20 joulukuun, 2015 - 18:40

Kaverin poikaystävälle lähtisi tämä lahjaksi, ja suomen kieli siis kielenä. 😉

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 20 joulukuun, 2015 - 19:06

Kuulostaa todella hyvältä lahjaidealta, joten onnea arvontaan :)!

Vastaa
anni 20 joulukuun, 2015 - 19:39

espanjan kieli ehdottomasti, helpottaisi sinne muuttoa huomattavasti 😉

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 20 joulukuun, 2015 - 19:40

Espanja on erinomainen valinta :). Muuton edessä varsinkin ;)! Onnea arvontaan.

Vastaa
WordDive voittajat - Pako Arjesta 21 joulukuun, 2015 - 16:36

[…] Arvonta on nyt suoritettu ja voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti :)! […]

Vastaa
Jenni 16 helmikuun, 2016 - 23:16

Ruotsin kieli, koska siinä minulla paljon opittavaa ja kyllähän toinen kotimainen nyt olisi hyvä osata kunnolla 😉

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.