Home » Paljonko sitä tulikaan käveltyä? – Fitbit One

Paljonko sitä tulikaan käveltyä? – Fitbit One

by admin

Kuinka usein mietit kuinka monta kilometriä sillä Rooman reissulla tulikaan käveltyä? Tai montako kerrosta kiipesit New Yorkin pilvenpiirtäjissä? Itse mietin tällaista joka kerta, kun saavun hotellille jalat nuutuneina. Siispä pyysin vuosipäivälahjaksi Fitbit One aktiivisuusmittarin.

(Huom. Tämä ei ole yhteistyöpostaus. Kuvat on otettu Fitbitin kotisivuilta, jos niissä ei ole logoani.)

FitBit One 1

Fitbit One on pieni laite, jota voi pitää taskussa tai halutessaan sen voi kiinnittää vaatteisiin tiukalla klipsillä. Itse pidän sitä esimerkiksi farkkujen pienessä kolikkotaskussa klipsin avulla. Laite mittaa seuraavaa:

  • Askeleet (joita seuraan eniten)
  • Kerrokset
  • Kilometrit
  • Kalorit

Jokaisen tulisi ottaa vähintään 10 000 askelta päivässä, joten mittari on oiva työkalu kertomaan pitäisikö askelia ottaa vielä lisää vai onko kenties rajapyykki jo saavutettu. Kuitenkaan yhdestäkään aktiivisuusmittarista ei ole hyötyä, jos sitä ei käytä säännöllisesti, joten olen käyttänyt omaa mittariani 24/7 (kyllä, jopa öisin). Minun on ollut tärkeää huomata se, että istumatyöni takia päivittäisi askelia tulee hävettävän vähän. Siispä 5 kilometrin päivittäinen lenkki on periaatteessa pakollinen, jos haluan saada suositellut 10 000 askelta täyteen. Minun kohdallani tämä laite tekee tehtävänsä, sillä olen sen ansiosta alkanut lenkkeilemään useammin ja seuraamaan todellista aktiivisuuteni määrää. Lisäksi käytän entistä useammin portaita hissin sijaan, jotta saan lisää ”pisteitä” mittariini ;).

Helsingin reissu (mm. Korkeasaari)

Helsingin reissu (mm. Korkeasaari)

Jyväskylän asuntomessut

Jyväskylän asuntomessut

Kuten jo mainitsin, pidän erityisesti siitä, kun saan tietää vaikkapa kaupunkiloman aikana kävellyt kilometrit. Esimerkiksi Jyväskylän asuntomessupäivänä kävelin yli 10 kilometriä. Tämä tieto toi mukanaan melko tyytyväisen fiiliksen. Kaiken lisäksi laitteen omassa iPhone applikaatiossa voi käyttää GPS:ää, jonka avulla näkee esimerkiksi lenkkireittinsä. En tiedä, toimiiko sovellus ilman matkapuhelindataa, mutta tällä olisi hauska katsoa myös reitit, joita on kävellyt esimerkiksi Tokion mutkaisilla kujilla :).

Fitbit One 2

Fitbit Onen applikaatioon voi myös merkitä esimerkiksi päivän aikana juodun veden määrän, jotta pysyy kartalla tuleeko vettä juotua tarpeeksi. Useimmat ihmisethän juovat vettä aivan liian vähän, joten tästä voi olla monelle hyötyä.

Onella pystyy myös tarkkailemaan unensa laatua. Yöllä One laitetaan mukana tulevaan rannekkeeseen, joka mittaa mm. nukahtamisaikaa, öistä levottomuutta ja todellista unen määrää. Ainakin itse pidän tällaista tietoa hyödyllisenä, koska oman unen laatua voi olla vaikeaa arvioida pelkän aamuisen fiiliksen mukaan. Unta voi tarkkailla seuraavana aamuna kännykän tai tietokoneen välityksellä graafin muodossa. Esimerkiksi viime viikolla hankkimamme uudet peitot vaikuttivat unen laatuun positiivisesti. Saa nähdä, miten ensi viikolla saapuva petauspatja vaikuttaa asiaan.

Unen tarkkailua. Efficiency 100% ja nukahtamisaika 0 min eivät kyllä pidä paikkaansa edes graafin perusteella, joten välillä mittari saattaa olla väärässä.

Unen tarkkailua. Efficiency 100% ja nukahtamisaika 0 min eivät kyllä pidä paikkaansa edes graafin perusteella, joten välillä mittari saattaa olla väärässä. Lisäksi tässä näkyvä ”awake” on applikaatiossa ”restless”, mikä tarkoittaa liikehdintää unissaan (esim. REM), ei välttämättä heräämistä.

Fitbit Aria vaaka

Fitbit Aria vaaka

Samalla, kun sain Fitbit Onen lahjaksi, päätin ostaa myös Aria-vaa’an sen kaveriksi. Vaaka mittaa painon lisäksi rasvaprosentin, mikä on paljon tärkeämpi tieto kuin pelkät kilomäärät. Lisäksi Aria synkkaa tietonsa automaattisesti langattoman kautta Fitbit tililleni, jotta näen, miten painoni on kehittynyt viime aikoina.

Monien alojen gurut sanovat ”What gets measured, gets managed”, mikä tarkoittaa sitä, että tietyn asian seuraaminen esimerkiksi lukujen avulla lisää myös kyseisen asian hallintaa. Ainakin omalla kohdallani tämä pitää ehdottomasti paikkansa.

Etsin tietoa monista aktiivisuusmittareista ennen kuin päädyin tähän. Suosittelen omien tietojeni perusteella Fitbit Onea tai Fitbit Flexiä (ranneke) hinnan, laadun ja tarkkuuden perusteella. Nyt samanlainen löytyy itseni lisäksi Tiialta ja äidiltäni.

Kysykää ihmeessä, jos haluatte tietää tästä lisää! Halusin vain kirjoittaa postauksen tästä laitteesta, koska se on auttanut minua suuntaamaan terveellisempiä elämäntapoja kohti :). Energistä työviikkoa kaikille!

You may also like

8 kommenttia

Katja 8 syyskuun, 2014 - 20:00

Tää oli mielenkiintoinen postaus! Itselläni on Polarin Loop, joka on myöskin aina ranteessani. Mä olen liikkunut ja käynyt salilla tavoitteellisesti reilun vuoden ja siitä on tullut elämäntapa. Eniten vahtaan lukuja nykyään lähinnä lenkkeillessä (sykettä) ja unen laatua on kiva katsella koneelta.
Mun mielestä erittäin hyviä keksintöjä ja nimenomaan mahtavaa, jos motivoi liikkumaan uudella tavalla! Tätä Fitbittiä pitäs itsekin päästä testaamaan. 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 8 syyskuun, 2014 - 21:31

Kiitos, Katja :)! Kiva, että tykkäsit. Meinasin aluksi ottaa ranteeseen laitettavan Fitbit Flexin, mutta sitten tajusin, etten halua jatkuvasti pitää sitä ranteessa näkyvillä. Siispä päädyin mieluummin tuohon taskuversioon :). Tietynlaiset ihmiset vain pitävät tilastojen katsomisesta ja tavoitteiden asettamisesta niiden perusteella. Juuri siksi mm. tuo unen seuraaminen on mielenkiintoista.

Varmasti monella nämä jää laatikon pohjalle, mutta tietyt ihmiset hyötyvät näistä aivan mielettömästi. Kannattaa testata, jos saat mahdollisuuden :). Monien arvostelujen mukaan Fitbit on ilmeisesti sieltä tarkimmasta päästä askeleiden yms. kohdalla, mutta Polarin Loopista minulla ei ole kokemusta eikä tietoa. Sekin on varmasti erittäin toimiva tuote 🙂

Vastaa
Maarit Johanna 9 syyskuun, 2014 - 00:15

Hei, kuulostaa hyvältä! Olen itseasiassa puolihuolimattomasti etsinyt tuollaista laitetta. Ostin muutama vuosi sitten itselleni lahjaksi askelmittarin, mutta en ole käyttänyt sitä kertaakaan. Jokapäiväisessä elämässä tuntuu hankalalta pistää kaikenmaailman piuhoja käyntiin, tuntuu kuin olisi robotti 😀 Mutta reissuilla olisi mielenkiintoista saada dataa paljonko kävelyä tulee, koska joskus tuntuu oikeasti että olisi juossut maratonin…

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 9 syyskuun, 2014 - 07:48

Erityisesti nuo askelmittarit jäävät aina laatikkoon (nimimerkillä kokemusta on), mutta huomaamaton aktiivisuusmittari on toinen juttu :). Se on niin vaivaton. En missään nimessä haluaisi käyttää joka päivä askelmittareiden mukana tulevaa ”remmiä”, joka laitetaan johonkin rintakehän kohdalle :P. Suosittelen Fitbit Onea, jos päätät jossain vaiheessa hankkia aktiivisuusmittarin :). Kiitos kommentistasi!

Vastaa
jerina 9 syyskuun, 2014 - 09:20

Mul on kans toi Polar Loop ja oon siihen tyytyvinen. Mua nyt ei varsinaisesti tarvii motivoida liikkumaan, mutta tykkään seurata kaikenlaisia lukuja ja käppyröitä. 🙂 Viime yönä nukuin aika huonosti ja heti rupes harmittaan, kun loop unohtu yöksi lataukseen enkä nyt nää kuinka kauan nukuin ja kuinka paljon siitä oli syvää unta… Sain vasta vähän aikaa sitten siihen sykevyönkin, niin pääsin ihan uudelle levelille sen kanssa. 🙂 Hauskoja vehkeitä tämmöset!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 9 syyskuun, 2014 - 09:46

Todella moni tuntuu suosittelevan tuota Polaria, joten se on taatusti hyvä! Juurikin tuohon seuraamiseenhan nuo ovat oivallisia, vaikka sitä motivaatiota ei välttämättä kaipaakaan ;). Jotenkin se unohtuu juuri silloin, kun sitä tarvitsee :P. Varmasti urheilusta enemmän kiinnostuneet hyötyvät noista sykevöistä yms. mutta itse en jaksaisi pitää niitä… ainakaan vielä ;). Kiitos kommentistasi, Jerina!

Vastaa
Marimente 9 syyskuun, 2014 - 18:16

Vaikuttaa kätevältä laitteelta, ja askeleiden lisäksi mua kiinnostaa myös juurikin tuo veden juonnin määrä ja unen laatu! Töissä mulla tulee liikuttua ja otettua askelia aika paljon, mutta sen lisäksi joku kävelylenkki ois varmaan vähintäänkin suositeltava että tulis 10 000 askelta täyteen.

Mietin tuota unen laadun tarkkailua, että jos herättyäni tarkistan tuon laitteen ja totean, ettei unen laatu ollut hyvä, vaikuttaako tämä tieto sitten psyykkisesti mielialaan ja tulee entistä nuutuneempi olo kun tajuaa, ettei ole nukkunut ”laadukkaasti” 😛

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 9 syyskuun, 2014 - 18:25

Suosittelen lämpimästi tällaisen hankkimista, jos nuo asiat kiinnostavat yhtään enempää :). Ja tuo veden juonti on todellakin suuri terveysasia, jossa monella on parannettavaa (itselläni ainakin oli ennen). 10 000 askelta voi olla hankalaa saada tavallisen päivän aikana, mutta se onkin juuri se ”herättävä” tekijä.

Tuo unen tarkkailu on käynyt itselläkin mielessä. Sillä tavalla, että pelkään välillä, että se luo paineita nopeampaan nukahtamiseen ja paikallaan olemiseen x). Ihminen on niin heikkomielinen otus, että aivan varmasti se voi vaikuttaa kuvailemallasi tavalla, mutta pitää vain toivoa, että ei anna liikaa painoarvoa noille luvuille ;). Testaa niin tiedät :P. Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.