Home » 10 syytä ihastua Japaniin

10 syytä ihastua Japaniin

by admin

Olen kirjoittanut Japanin reissuista hävettävän vähän, joten yritän parhaani mukaan nyt korjata tilannetta. Aloitetaan homma luettelemalla 10 positiivista asiaa, jotka itselläni tulee mieleen, kun ajattelen tuota upeaa maata.

1. Siisteys

TU

Myönnän sen häpeilemättä, että olen melkoinen hygieniafriikki, joten siisteydellä on suuri merkitys niin kotona kuin matkustaessakin. Japanissa voin yleisesti ottaen olla hyvillä mielin, sillä hygieenisyys otetaan huomioon kaikkialla. Ensinnäkin ihmiset käyttävät usein hengityssuojia, jos he ovat sairaita tai eivät vain halua itse sairastua (kyllä, se on myös muotijuttu). Tämän ansiosta se metrossa köhivä ja aivasteleva vieruskaveri ei häiritse läheskään niin paljon, kun et saa pärskeitä naamallesi. Ravintoloissa tuodaan lähes aina kostea käsipyyhe, jonka avulla on hyvä puhdistaa kädet ennen ruokailua ja sen jälkeen. Julkiset vessat ovat usein siistejä (niin siistejä, että jopa Tiia käyttää niitä, vaikkei suostu yleensä käymään yhdessäkään julkisessa vessassa edes Suomessa) ja joissain paikoissa vessanpöntön kansi saattaa nousta ja laskea automaattisesti tai vähintään napin painalluksesta. Niin hanat kuin pöntötkin ovat paljolti automatisoituja, joten kädet pysyvät helpommin puhtaina. Siisteys näkyy tietysti myös yleisessä katukuvassa, sillä kaduilla on erittäin harvoin roskia, vaikka roskiksia ei löydy lähes mistään. Tämä siisteys viedään melko pitkälle, sillä syksyisin puista tippuvat lehdet lakaistaan lähes välittömästi pois ja metrojen kaiteet pyyhitään huolellisesti kaikista sormenjäljistä, liasta ja pölystä. Bakteerikammoisille ja hygieniasta välittäville Japani on täydellinen kohde.

2. Täsmällisyys

T

Se ei ole tarua, että Japanissa junan tai metron myöhästyessä matkustajat saavat halutessaan työnantajalle annettavan lapun, joka selittää myöhästymisen. Muistan joskus lukeneeni, että Tokiossa junat myöhästyvät yhteensä vain joitain minuutteja vuoden aikana, eli ne ovat erittäin täsmällisiä. Tähän isona plussana vielä se, että junia ja metroja kulkee parin minuutin välein, joten vaikket itse olisikaan niin täsmällinen, et joudu silti odottamaan kauaa sitä seuraavaa kulkupeliä.

3. Kohteliaisuus

K

Voin väittää, että japanilaiset kuuluvat varmasti maailman kohteliaimpiin kansoihin, joten jos olet itse kohtelias, tämä maa on paratiisi. Julkisissa ei puhuta puhelimeen, etteivät muut häiriinny. Kaduilla ei polteta tupakkaa, mikä vähentää roskaamista ja parantaa ihmisten terveyttä (ja hermoja). Rullaportaissa, kaduilla ja kaikkialla kuljetaan järjestäytyneesti turhia leveilemättä. Jonotuskin on hallinnassa, sillä kulkuväylät osataan jättää vapaiksi katkaisemalla jonot oikeista kohdista ja jatkamalla niitä sopivan matkan päästä. Jos kysyt neuvoa, japanilainen tekee kaikkensa auttaakseen ja menee joskus jopa äärimmäisyyksiin saattamalla eksyneen turistin oikeaan paikkaan, vaikka auttaja joutuisikin poikkeamaan omalta reitiltään useankin junapysäkin verran. Tämä kaikki voi kuulostaa joidenkin korviin liian tiukalta ja säännöstellyltä toiminnalta, mutta oikealla asenteella ja suhtautumisella tämä kaikki on pelkästään positiivista. Itse ainakin huomaan ärsyyntyväni aina Suomeen palatessani, koska asiat eivät vain toimi yhtä hyvin kuin Japanissa. Tokion kaltaisissa suurkaupungeissa on niin valtava määrä ihmisiä, että toiset on vain pakko ottaa huomioon, jotta järjestys säilyy.

4. Asiakaspalvelu

Jos arvostat asiakaspalvelua, arvostat Japania. Kumartelut ja jatkuvat kiittelyt voivat tuntua oudolta ulkomaalaisen silmissä, mutta kun siihen tottuu, on suorastaan upeaa saada ensiluokkaista palvelua kaikkialla, minne menee. Tavaratalossa meikkejä ostaessa myyjä saattaa käyttää valkoisia puuvillakäsineitä ja siitä huolimatta pyyhkiä upouuden pakkauksen pinnasta kaikki mahdolliset sormenjäljet ennen ostosten ojentamista asiakkaalle. Yleensä he tulevat ojentamaan kassin vähintään pöydän toiselle puolelle tai joskus jopa kaupan ulko-ovelle asti. Hymyilevää palvelua saa jopa Mäkkäristä, joten hyvä asiakaspalvelu ei ole vain varakkaiden etuoikeus.

5. Turvallisuus

S

Tyhmä ei pidä olla, mutta pienimmälläkin maalaisjärjellä varustettu ihminen ei luultavasti koskaan koe Japanissa mitään vaaratilannetta, joka johtuisi toisesta ihmisestä. Hiljaiset, syrjäiset ja pimeät kujat ovat enemmänkin mielenkiintoisia ja mystisiä kuin uhkaavia. Öinen kävely kaupungissa ei pelota tippaakaan. Myönnän kuitenkin, että esimerkiksi Tokiossa on omat alueensa, joita kannattaa välttää varmuuden vuoksi. En esimerkiksi itse lähtisi Roppongin klubeille bilettämään enkä Shinjukun Kabukichon punaisten lyhtyjen alueelle, sillä niissä paikoissa liikkuu paljon ”paikallisia ulkomaalaisia”, jotka yrittävät huijata turisteja ja mahdollisesti viedä sen, mikä irti lähtee. Varsinkin Kabukichossa on paljon afrikkalaisia ja amerikkalaisia sisäänheittäjiä, jotka tulevat iholle erittäin epämiellyttävästi. Kaikkialla muualla olen tuntenut oloni mukavaksi ja turvalliseksi.

6. Ruokakulttuuri

R1

Jättipizzaa Harajukussa. Kuvassa on siis yksi slice.

R3

Tokion hienostoalueella Ginzassa jopa Lotteria-pikaruokaketjussa pistetään vähän laadukkaampaa palvelua kehiin. Juomat juodaan laseista, burgerit tarjoillaan koreista ja roskia ei viedä itse.

R4

Jep, näillä syödään pizza lähes aina Japanissa. En tiedä miksi.

R6

Taivaallista waguy-lihaa? Kyllä kiitos!

R9

Edullista sushia upeilla näkymillä – kelpaa

Siirry syrjään Espanja, tutise Ranska, japanilainen ruoka on noussut huipulle ja tullut jäädäkseen. Ne jotka sanovat, etteivät pidä japanilaisesta keittiöstä, luulevat, että se merkitsee pelkkää sushia, eli ”raakaa kalaa”. Japanissa pizzan päälle laitetaan majoneesia, se syödään lusikalla ja haarukalla ja menu sisältää varmasti kirjoitusvirheitä, mutta tämä italialainen ruoka saattaa yllättää erikoisuutensa lisäksi myös herkullisuudellaan, sillä japanilaiset osaavat tehdä mistä tahansa syötäväksi kelpaavasta asiasta oman variaationsa. Tempurat, okonomiyakit, sushit ja waguy/kobe, kaikki nämä ovat täysin erilaisia, mutta tajuttoman hyviä ruokia, jotka ovat parhaimmillaan juuri Japanissa. Usko tai älä, mutta jopa Starbucksin juusto- ja suklaakakku ovat aivan omassa luokassaan verrattuna esimerkiksi suomalaisiin versioihin – älkää kysykö miksi, sillä en tiedä. Tiedän vain sen, että japanilaiset kokit tekevät ruokaa intohimolla ja raaka-aineita kunnioittaen, joten on harvinaista, että asiakas pettyy ruokaansa, joka on yleensä vielä melko edullistakin.

7. Juomakulttuuri

J1

J2

Juomia joka lähtöön

IMG_1835

Japanilaiset eivät yleisesti ottaen kykene juomaan suuria määriä alkoholia, mutta se ei tarkoita, etteivätkö he yrittäisi. Tämä ei ole ihme, koska Japanissa alkoholi on halpaa, sitä on saatavilla kaikkialla ja se eroaa melkoisesti muusta maailmasta. Sake, shōchū ja umeshu ovat erikoisuuksia, joita juodaan harvemmin länsimaissa, mutta sentään Asahi, Sapporo ja Kirin oluet taitavat olla melko tunnettuja meilläkin. Japanin vapaamielinen suhtautuminen alkoholiin näkyy mm. juoma-automaatteina, joista saa viinaa, karaokepaikkoina, joissa on erittäin halpa happy hour ja tietysti silloin tällöin juopuneina pukumiehinä. Se on selvää, ettei Japanissa joudu olemaan janoisena. Lisättäköön tähän vielä se, että niitä alkoholittomiakin juoma-automaatteja on vähintään 50 metrin välein jokaisessa kadunkulmassa, minkä lisäksi niiden hinnat ovat samaa luokkaa ruokakauppojen kanssa. Halvat ja joka puolelta löytyvät juoma-automaatit ovat yksi niistä asioista, joita kaipaan eniten Suomessa.

8. Kontrastit

K1

K2

K4

Ei ole epätavallista löytää pikkuriikkistä pyhäkköä tai ikivanhaa puutemppeliä lasisten pilvenpiirtäjien välistä. Kadulla voi tulla vastaan siististi pukeutunut bisnesmies salkkunsa kanssa puhuen puhelimeen, josta roikkuu valtava määrä erivärisiä kännykkäkoruja ja pörröisiä maskotteja. Tuon bisnesmiehen jälkeen näet buddhalaisen munkin, joka kuuntelee räppiä suurista kuulokkeista. Seuraavaksi tulee 40-vuotias nainen, joka näyttää 15-vuotiaalta tytöltä pinkissä röyhelömekossaan, sinisissä hiuksissaan ja jättimäisissä koroissaan. Kontrastit korostuvat ehkä parhaiten Tokiossa, erityisesti Harajukun kaltaisella alueella, jossa normaalisti pukeutuvat tuntuvat välillä olevan vähemmistöä. Toisaalta japanilaiset ovat erittäin muotitietoista kansaa, joten harvemmin näkee ketään huonosti pukeutunutta. Kontrastit näkyvät myös siinä, että hektiset, meluisat ja ihmisiä täynnä olevat paikat tasapainottuvat rauhallisilla puistoilla, jotka jättävät kaupungin hälinän ulkopuolelle. Paljon kontrasteja – ei koskaan tylsää.

9. Erilaisuus

E

Koska Japani oli eristäytynyt muusta maailmasta niin kauan, se sai kehittyä omassa rauhassaan ainutlaatuiseksi maaksi. Kun rajat aukesivat, Japani imi itseensä valtavasti vaikutteita oman suodattimensa läpi muuttaen kaiken itselleen sopivaksi. Monet tutut asiat saavatkin omanlaisensa twistin nousevan auringon maassa, joten yllättyminen tulee hyvin tutuksi tunteeksi siellä vieraillessa. Erilaisuuden takia Japaniin ei voi olla rakastumatta ja siitä tulee helposti pakkomielle, sillä missään muualla ei voi kokea samanlaista, outoa maailmaa kuin Japanissa.

10. Lapsenomaisuus

L2

L1

Jos pidät itseäsi edes hieman lapsellisena, vaikket sitä kenties muille viitsikään myöntää, Japani on takuuvarmasti hieno kokemus. Innoissaan tasajalkaa hyppivät myyjät, cosplay-asuihin pukeutuvat nuoret (ja miksei vanhatkin) ja neonvihreään käärmeennahkapukuun pukeutunut papparainen ovat Japania parhaimmillaan – elämää ei oteta liian vakavasti varsinkaan vapaa-ajalla. Jos olet tosikko, joka ei ymmärrä ihmisiä, jotka innostuvat pienistä asioista, Japani ei välttämättä ole sinulle oikea paikka.

 

Toivottavasti tämä postaus antoi sinulle jossain määrin samanlaisen kuvan kuin omassa mielessäni on, mutta kaikki tämä on koettava itse ymmärtääkseen Japanin upeuden. Jos haluat lukea jostain tietystä jutusta enemmän isommassa postauksessa, kerro ihmeessä! Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!


Jos pidit lukemastasi ja haluat tietää ensimmäisten joukossa, kun julkaisen postauksiani, voit käydä tykkäämässä blogin Facebook-sivuista. Jos haluat nähdä myös kuvia ennen kuin ne päätyvät blogiin asti (jos päätyvät lainkaan) ja seurata juttujani enemmän reaaliajassa, käy tykkäämässä myös Instagram-sivuistani. Arvostan jokaista tykkäystä ja seuraajaa, joten kiitos jo etukäteen :)!

You may also like

22 kommenttia

Kthetraveller 6 maaliskuun, 2016 - 21:10

Jotain sellaista minulle sopivaa tuossa maassa on, mutta tuo lapsellisuus ei ole mun juttu sitten yhtään. Esim. Hello Kitty saa meikäläisen karvat pahasti pystyyn 😉

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 6 maaliskuun, 2016 - 22:40

Hyvä on, K, ei se lapsellisuus ole ihan pakollista ;). Enemmänkin pointtina on se, että tuo maa pystyy myös sellaiseen, mikä on hieno kontrasti kaikelle sille vakavalle työnteolle yms. :P.

Vastaa
Maarit Johanna 6 maaliskuun, 2016 - 21:38

Haha, aivan ihana 😀 Mie luulen, että siisteys, täsmällisyys ja turvallisuus on asioita, joilla mie saan Markun mukanani joku kerta Japaniin. Onneksi se on maasta kiinnostunut muutenkin. Ruuasta sen verran, että kyllä se yllättää miten laaja se japanilainen keittiö oikein on. Oon niin onnellinen nyt tuosta uudesta rollolaisesta sushimestasta, mutta ei siellä tarjota muuta kuin ramenia ja sushia.

Jos joku näistä asioista yhtään vois häiritä millään tavalla niin tuo lapsenomaisuus. Tosin sekin vain osoittaa, että siellä osataan olla leikkimielisiä ja just sellaisia kuin itse halutaan, eikä lapsellisuus ole kiellettyä aikuisiltakaan. En nimittäin vois kuvitella, että Suomessa kenelläkään itseään kunnioittavalla bisnesmiehellä olis jotain tamagotchia roikkumassa vaaleanpunaisesta Hello Kitty-kännykästään, ellei se sitten myis niitä ammatikseen :p

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 6 maaliskuun, 2016 - 22:43

Kiitos, Maarit :)! Japani on tavallaan aika helppo myydä monellekin ihmiselle juurikin noilla syillä :D. Japanilainen keittiö on aivan tajuttoman laaja, mutta on harmi, että harva tajuaa/tietää sitä. Hyvä, että siellä tarjoillaan kuitenkin noita kahta erinomaista ruokaa, vaikkei nyt muuta olekaan tarjolla! Parempi kuin ei mitään :).

Hassua, että tämä lapsellisuus jotenkin saa ihmisten huomion vähän negatiivisessakin mielessä, mutta onneksi se ei ole pakollista ;). Kuitenkin se on hieno piirre, että osataan ottaa rennosti eikä itseään oteta niin vakavasti vapaa-ajalla, kun taas työskentely tuntuu olevan niin rankkaa ja asiallista puuhaa. Japanissa on niin tärkeää se, että ollaan todella asiallisia, joten jollain tavalla täytyy päästellä niitä höyryjä ja uskotella itselleen, ettei ole vain yksi pieni osa valtavaa koneistoa. Se on tavallaan sääli, ettei Suomessa pystytä tuollaiseen :P.

Vastaa
Suvi 6 maaliskuun, 2016 - 22:00

Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! En ole koskaan ollut Japanissa, mutta uskon, että se olisi kyllä mieleeni – hyvä ruoka, lupa olla lapsellinen, siisteys.. kaikki kuulostaa hyvältä. Tuollainen juoma-automaatti olisi kyllä kiva Suomessakin 😛

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 6 maaliskuun, 2016 - 22:44

Kiitos paljon, Suvi :D! Usko pois, pitäisit Japanista ihan varmasti ;). Kun nämä asiat kokee ihan itse, maasta ei voi olla pitämättä. Nuo juoma-automaatit ovat suorastaan nerokas keksintö, koska niitä on kaikkialla ja hinnat ovat niin kohdallaan. Se on asia, jota kaipaan lähes eniten Suomessa.

Vastaa
lillamy 6 maaliskuun, 2016 - 22:48

Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta, arvaa vaan kuinka kovin tekee nyt mieli Japaniin! 😀

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 7 maaliskuun, 2016 - 19:46

Eipä kestä :)! Kiitos itsellesi mukavasta kommentista! Toivottavasti tosiaan tekee ;). Lisää on luvassa!

Vastaa
sonjanette | FIFTYFIFTY 7 maaliskuun, 2016 - 20:11

Tästä kyllä nousee Japani-kuume taas ihan uudelle tasolle… 🙂 Japanilainen ruoka on aivan ihanaa, ja myönnän kyllä itsekin nauttivani siisteydestä. Olen välillä miettinyt, onko Japani oikeasti niin lapsenomainen kuin miltä se vaikuttaa, mutta ilmeisesti kyllä! Koreassa asuva ystäväni kertoi, että siellä kaikenmaailman söpöt hahmot ovat järjetön bisnes, esim. kananmuna Lazy Egg http://myhellokittylife.tumblr.com/post/102275903437/so-hello-kitty-is-my-first-love-and-main-love ja lohenpalanen Kirimi http://en.rocketnews24.com/2013/09/10/hello-kitty-creators-bet-youll-eat-up-their-new-characters/. Ja nimenomaan aikuiset niitä hamstraavat. Vaikea kuvitella, että Suomessa aikuiset hamstraisivat kaupoista vaikkapa karjalanpiirakalta näyttävää söpöä hahmoa… 😀

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 7 maaliskuun, 2016 - 22:00

Hienoa, jos pystyn saamaan tuollaista aikaiseksi kirjoituksellani :). Kyllä se Japani on vaan niin lapsenomainen ja vielä selvästi enemmänkin kuin mitä tässä postauksessa käy ilmi! Se pitää nähdä itse, että sen voi uskoa :P. Jep, Suomessa ei pystytä ihan samaan, koska ollaan liian tosikkoja :). Mutta tuolla tosiaan tuntuu, että kaikki krääsä menee paremmin kaupaksi aikuisille kuin lapsille x). Kiitos kommentistasi!

Vastaa
Erkko 9 maaliskuun, 2016 - 23:31

Tämä on erittäin hyvin kirjoitettu juttu. Tätä oli ilo lukea. Kiitos!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 10 maaliskuun, 2016 - 11:45

Kiitos kovasti, Erkko! Tällaista on aina kiva kuulla 🙂

Vastaa
Heli 10 maaliskuun, 2016 - 19:12

Kiitos tästä todella mielenkiintoisesta ja itselleni hyvin ajankohtaisesta kertomuksestasi! Reilun viikon päästä lähden ensimmäistä kertaa Japaniin – kahdeksi viikoksi Tokioon? Toiveissa päästä kaiken jutussasi kuvatun lisäksi kokemaan sakura eli kukkivat kirsikkapuut! Elämyksiä tuskin tulee puuttumaan?

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 10 maaliskuun, 2016 - 19:22

Kiitos valtavasti, Heli! On todella mukavaa saada tällaista palautetta. 🙂 Mahtavaa! Tulet varmasti rakastumaan Tokioon – varsinkin vielä hanamin aikaan! 😀 Upeaa! Olen iloinen puolestasi, koska tuo on vielä itsellä kokematta ja se on varmasti valtavan hieno kokemus. Laita vain blogiin kommenttia, jos tarvitset mitään vinkkejä. Blogista löytyykin jo yksi postaus, joka sisältää jotain neuvoja. Hanki ehdottomasti Suica-kortti jo heti alkuvaiheessa. Mahtavaa matkaa! 🙂

Vastaa
Heli 10 maaliskuun, 2016 - 19:37

Kiitos? Siirrynkin lukemaan tarkemmin blogiasi!
Olen saanut kutsun vierailla parissa japanilaisessa perheessä. Tuliaisethan ovat tietääkseni tärkeitä. Osasitko suositella, mitä Suomesta voisin viedä – Marimekkoa, muumeja??

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 10 maaliskuun, 2016 - 19:42

Hieno juttu! Kannattaa seurata Facebookissa, jos haluat pysyä parhaiten ajan tasalla (linkki löytyy tuolta postauksen alalaidasta) ja Instagramista löytyy myös paljon Japani-kuvia kiinnostavista paikoista. 🙂 Tuliaiset ovat todella tärkeitä ja arvostettuja. Olet oikeilla jäljillä, koska vaikka noita voikin saada myös Japanista, ne ovat siellä kalliimpia ja todella pidettyjä ja tunnettuja. Marimekko, Muumit ja suklaa + karkit toimivat. Salmiakin kaltaiset erikoisuudet voivat olla hauska juttu tietyille ihmisille, mutta yleisesti ottaen japanilaiset eivät oikein tykkää niistä. Itse olen vienyt pieniä paketteja, jotka sisältävät suklaapatukoita, Fazerin sinistä ja joitain karkkeja. Paketointi on japanilaisille lähes yhtä tärkeää kuin sisältö, joten kannattaa ehkä panostaa siihenkin, jos haluat tehdä oikein vaikutuksen. 🙂 On suuri kunnia saada kutsu japanilaiseen kotiin, joten koet varmasti mahtavia juttuja siellä!

Vastaa
Heli 10 maaliskuun, 2016 - 19:59

Kiitos paljon vinkeistäsi! Näin olen ymmärtänyt – on todella arvokasta päästä kurkistamaan paikallisten asukkaiden elämään?

Jerry / Pako Arjesta 10 maaliskuun, 2016 - 20:01

Eipä kestä! Autan mielelläni 🙂

Marjut 15 maaliskuun, 2016 - 11:17

Olenkin odottanut Japani-postauksiasi! Rakastan itsekin Japania ja Tokioa erityisesti, aina on sunnittelilla uusi matka 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 15 maaliskuun, 2016 - 17:15

Kiva tietää, että näitä on odotettu :). Monesti Japani postaukset eivät ole saaneet aiemmin niin paljon innostusta, joten sen takia niitä on tullut vähemmän, mutta näiden kommenttien rohkaisemana voin kirjoittaa niitä lisää jatkossa :). Japaniin ei voi olla rakastumatta! Milloin on seuraava matka Tokioon? Itse pyrin menemään sinne keväällä vuoden päästä, mutta katsotaan nyt, mitä saan aikaiseksi.

Vastaa
Marjut 20 maaliskuun, 2016 - 21:24

Suunnitteilla on kevät 2017, kun valmistun nykyisestä koulusta 🙂 Onhan sinne vielä aikaa, mutta onneksi voin fiilistellä tulevaa matkaa esimerkiksi blogisi parissa 😀

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 22 maaliskuun, 2016 - 13:55

Tuo on mahtava suunnitelma ja kevät on taatusti yksi parhaista ajoista käydä siellä :)! Onnea suunnitelmiisi! Ganbatte-kudasai! Hienoa, jos pystyn auttamaan matkakuumeesi kanssa sinne asti ja toivottavasti myös sen jälkeenkin 😀

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.