Olen viimeisen puolen vuoden aikana saanut niin monta kysymystä Tokioon ja erityisesti hotellin valintaan liittyen (tämä on huippu juttu, koska Tokiosta puhuminen on lempiharrastukseni), että ehkä nyt on korkea aika tehdä postaus tästä aiheesta. Tokiosta ja Japanista on tullut kirjoitettua jo monet kerrat, mutta tämä postaus on jäänyt tekemättä. Toivottavasti tästä on hyötyä mahdollisimman monelle ensikertalaiselle ja miksei myös kokeneemmalle Tokion matkaajalle. Osa vinkeistä on yleispäteviä kaikkialle Japaniin, mutta suurin osa keskittyy Tokioon.
1. Hotellin sijainti Tokiossa
Hotellin valinta oli yllättävän haastava tehtävä ensimmäisellä Tokion matkallamme, sillä halusin varmistaa, että ainakin sen sijainti on erinomainen. ”Ongelma” vain on siinä, ettei Tokiossa ole varsinaista keskustaa, josta löytyy kaikki, vaan se muodostuu useasta keskustasta, useasta ”kaupungista” ja useasta alueesta. Yleisesti ottaen ei voi mennä kauheasti vikaan, jos vain ottaa hotellin juna- tai metroaseman läheltä. Nyrkkisääntönä hyvä valinta on sijainti JR Yamanote -junalinjan varrelta, mikä kiertää laajan kehän Tokion ympäri. Yamanoten varrella sijaitsee mm. Shinjuku, Shibuya, Ikebukuro, Tokyo Station ja Ueno.
Moni kaverini on valinnut hotellinsa paljolti hinnan perusteella, joten he, kuten myös monet muut matkailijat, valitsevat majapaikan Asakusan alueelta itäisestä Tokiosta. Henkilökohtaisesti en itse haluaisi yöpyä siellä, koska pidän aluetta vähän tylsänä. Siellä on kiva käydä kerran reissun aikana, mutta ainakaan itselläni ei ole mitään sen kummempaa syytä viettää aikaa siellä, mutta tämähän on tietysti makuasia. Asakusassa on se hyvä puoli, että rakennukset ovat yleisesti ottaen vähän matalampia ja vanhempia ja alue on hieman rauhallisempi (tiettyjä katuja lukuun ottamatta), joten se sopii siitä syystä monelle.
Itse suosin sijaintinsa puolesta erityisesti Shinjukua, sillä sieltä on ehdottomasti parhaat liikenneyhteydet ympäri Tokiota, mielestäni jopa paremmat kuin Tokyo Stationilta, joka on Tokion varsinainen pääasema. Shinjukun asema on maailman vilkkain ja sisäänkäyntejäkin on satoja, joten se ei ole ehkä kaikkein helpoin ensikosketus japanilaiseen julkiseen liikenteeseen, mutta jos pärjäät Shinjukussa, pärjäät missä tahansa Japanissa. Ja toisaalta Japanin parhaita puolia ovat juuri tällaiset pienet kulttuurishokit. Shinjukusta hotellin voi ottaa periaatteessa mistä vain, mutta itse välttelisin aseman koillispuolta, jota kutsutaan Kabukichoksi. Se on ns. punaisten lyhtyjen alue, eli kaduilla on paljon aikuisviihdettä tarjoavia paikkoja, baareja, ravintoloita ja muuta sellaista. En vain itse pidä tuosta alueesta, koska se tuntuu jotenkin enemmän turisteille suunnatulta ja ulkomaalaiset, välillä hieman aggressiiviset sisäänheittäjät ovat todella rasittavia. Shinjukussa parhaat hotellit ja paras sijainti löytyy aseman länsipuolen pilvenpiirtäjäalueelta. Muutenkin Tokioon tullaan katsomaan mm. pilvenpiirtäjiä, joten eikö myös hotellihuone kannata ottaa sellaisesta? Pilvenpiirtäjäalue on rauhallisempi, varsinkin iltaisin, mutta sieltä pääsee kävelemään nopeasti ravintoloihin ja baareihin, minkä lisäksi monen toimistorakennuksen huipulta löytyy omat ravintolamaailmansa, jotka tarjoavat herkullisen ruoan lisäksi upeat näköalat ja usein melko huokeat hinnatkin.

Metropolitan Government Building Shinjukussa. Yläkerroksista löytyy ilmaiset näköalatasanteet
2. Mikä hotelli?
Tämä riippuu tietysti erittäin paljon budjetista, joten yritän antaa eri tasoisia vaihtoehtoja, vaikka omakohtaista kokemusta minulla on vain kahdesta mainitsemastani hotellista. Olemme suosineet tähän mennessä useimmiten Shinjukussa sijaitsevaa Hilton Tokyo -hotellia ja erityisesti sen Executive-tason huoneita, jotka on remontoitu lähivuosina. Hotellin taso on kuitenkin hieman laskenut varsinkin aamiaistarjonnan suhteen, mutta olemme tykästyneet erityisesti Executive Loungen henkilökuntaan, joka toivottaa meidät aina lämpimästi tervetulleeksi ja muistaa meidät, vaikka emme olisi käyneet hotellissa vuoteen tai kahteen. Kadun toiselta puolelta löytyy Hyatt Regency, joka on käsittääkseni aika identtinen Hilton Tokyon kanssa, mutta se vain kuuluu eri ketjuun. Jos nämä ovat liian kalliita, mutta Shinjukun pilvenpiirtäjäalue kiinnostaa, lähistöltä löytyy myös japanilainen Keio ja Washington Hotel.

Näkymät Ritz-Carlton, Tokyon 53. kerroksesta
Jos kaipaat enemmän luksusta eikä Shinjukun sijainti ole välttämätön, suuntaisin katseeni joko Roppongiin tai Tokyo Stationin / Marunouichin alueelle. Jos vain sijainnilla on väliä, valitsisin Shinjukun, kuten jo monta kertaa sanoin, mutta Shinjukussa ei ole Park Hyattin lisäksi yhtään luksushotellia. Luksuspuolelta meillä on kokemusta vain Ritz-Carlton, Tokyosta, jota suosittelen tietysti erittäin mielelläni, sillä kyseessä on paras hotellikokemus, jonka olen saanut missään päin maailmaa. Roppongi ei ole kuitenkaan alueena mikään kovin ihmeellinen, joten toinen hyvä vaihtoehto voisi olla esimerkiksi Tokyo Stationin läheisyydessä sijaitseva Mandarin Oriental. Kävimme siellä iltapäiväteellä viime syksynä ja ainakin sen perusteella tuli sellainen tunne, että sinne on pakko päästä ensi reissulla.
Aivan toisesta ääripäästä löytyvät kapselihotellit, joissa en ole itse yöpynyt kertaakaan. Moni voi kuitenkin yllättyä siitä, että haluan vielä joku kerta kokea sellaisenkin, vaikka luksusmatkailu onkin se minun juttuni. Kapselihotellit sopivat erityisesti yhden tai kahden yön majapaikoiksi, koska hinnat ovat yleensä melko alhaiset ja näistä hotelleista kuitenkin löytyy kaikki tarvittava.
3. Paras matkustusajankohta
Haluan kokea kaikki Japanin vuodenajat, mutta silti kaksi on ylitse muiden – kevät ja syksy. Japanin kevät tunnetaan ympäri maailmaa kirsikankukkien vaaleanpunaisesta merestä, joka valtaa kadut ja puistot yleensä maaliskuun tai huhtikuun paikkeilla. Jos kirsikankukat, eli sakurat, kiinnostavat yhtään, suosittelen kokemaan tuon ajan Japanissa edes kerran elämässä, sillä se on todellakin sen arvoista. Keväässä on kuitenkin myös ”huonot” puolensa suosionsa takia. Silloin Japani nimittäin on aivan täynnä turisteja ja myös paikalliset ovat sankoin joukoin liikkeellä ympäri maata, joten ruuhkat ja ihmismassat valtaavat kaikki nähtävyydet. Tämä tarkoittaa myös mm. hotellien hintojen huomattavaa kallistumista ja saatavuuden huonontumista. Olemme olleet Japanissa vasta kerran keväällä (2018) ja silloin huhtikuun sää oli hyvin vaihtelevaa. Maanantaina saattoi olla 25 astetta lämmintä ja aurinkoista, mutta tiistaina saattoi olla 10 astetta ja vettä satoi kaatamalla. Välillä T-paita riitti ja välillä palelin enemmän kuin Suomessa kovan tuulen takia. Säiden puolesta kevät on siis paljon arvaamattomampi. Lisäksi kevät oli siitepölyallergikolle (minulle) aika raastavaa. Koin pahemmat oireet Japanissa kuin vuosikausiin Suomessa. Tämä saattoi osaltaan johtua vähän vääränlaisesta lääkityksestä, jonka korjasin Suomeen palattuani, mutta tämäkin on hyvä huomioida. Keväällä Japaniin matkustamisen huonoin puoli on kuitenkin se, ettei sakuroiden kukintaa voi arvioida ennakkoon kovinkaan hyvin. Kyllä, netti on pullollaan japanilaisia sivustoja, jotka seuraavat kukintoja eri puolilla maata ja yrittävät ennustaa parhaita katseluaikoja, mutta ne ovat kuitenkin ennustuksia. Jos siis Japaniin matkustaa varta vasten sakuroiden takia, lopputulos voi olla suuri pettymys, jos kukinta-aika on jo mennyt ohi tai ei ole alkanut laisinkaan. Suosittelen matkustamaan huhtikuun alussa, jos haluat parhaimmat mahdollisuudet niiden näkemiseen, mutta muista, että yksikin helleaalto tai kylmä rintama voi muuttaa ennustukset välittömästi. Hyvä puoli on kuitenkin se, että sakuroita on useita eri lajeja, jotka kukkivat eri aikoihin, minkä lisäksi Japanin eri alueilla ja jopa kaupunkien sisällä eri puistoissa olevat sakurat kukkivat eri aikoihin erilaisten lämpötilojen ja säiden ansiosta. Tästä syystä on todennäköistä, että huonollakin tuurilla näet edes pari kukkivaa puuta.
Oma ehdoton suosikkini on syksy, koska silloin on vielä mukavan lämmintä ja aurinkoista, muttei kuitenkaan kuuma. Turistit eivät suosi Japania aivan yhtä paljon syksyisin (vaikka silloinkin niitä tietysti riittää) ja hyvällä tuurilla loka-marraskuussa pääsee näkemään upean ruska-ajan, joka vetää vertoja kevään sakuroille. Lämpötilat ovat muutenkin tasaisempia tähän vuodenaikaan, joten pukeutuminen on helpompaa ja kiertely kaupungilla on mukavampaa. Lisäksi hotellien hinnat ovat alhaisemmat kuin keväisin. Lokakuun lopussa Japanissa pääsee myös kokemaan halloweenin, johon paikalliset ovat hurahtaneet oikein toden teolla, mikä ei ole ihme, kun miettii kuinka moni tykkää pukeutua arkenakin cosplay-asuihin erilaisia tapahtumia varten. Heti halloweenin jälkeen kauppoihin ilmestyy joulujuttuja, ravintolat tarjoilevat jouluaiheisia ruokia ja juomia ja mikä parasta, ”winter illumination”, eli periaatteessa jouluvalojen sytyttäminen alkaa. Tästä syystä esimerkiksi ympäri Tokiota voi löytää kauniita valoesityksiä ja -koristeita sieltä täältä.
Sanoin kevään osalta myös ”huonoja” asioita ihan siitä syystä, että niistä ei useinkaan puhuta, kun Japanin kevättä hehkutetaan. Nuo ovat mielestäni asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, mutta ne eivät missään nimessä ole sellaisia, että matka kannattaisi jättää tekemättä niiden takia. Jos ne vain pitää mielessä, kevään matkasta tulee varmasti parempi ja mukavampi.
Haluan kokea myös Japanin kesän, vaikka yleensä sanon, että se on ehkä ainoa ajankohta, jolloin en halua matkustaa sinne kuumuuden ja kosteuden takia. Kuitenkin matsurit, ilotulitukset ja kaikki muu Japanin kesään kuuluva kiehtoo minua, joten haluan nähdä senkin puolen tuosta upeasta maasta. Talvella taas haluan päästä käymään Pohjois-Japanissa ja yöpyä ryokanissa, jossa pääsen kylpemään kuumiin lähteisiin lumen sataessa taivaalta.
4. Minne Japanissa kannattaa mennä?
En ole vielä ehtinyt tutkimaan Japania kauhean laajalta alueelta, mutta haluan ehdottomasti matkustaa Japanin päästä päähän ja käydä vaikka missä. Suositukset ovat tietysti aina henkilökohtaisia, koska osaan sanoa vain sen, miltä omasta mielestäni tuntuu. Koska rakastan Tokiota yli kaiken, voin suositella jo pelkästään sinne matkustamista ensimmäisellä kerralla. Kaksikin viikkoa Tokiossa tuntuu lyhyeltä ajalta, joten itse mieluummin tutustuisin yhteen kaupunkiin kunnolla kuin juoksisin usean kaupungin läpi kiireellä. Kuitenkin ymmärrän, että kaikki eivät innostu Tokiosta yhtä paljon kuin minä, joten vastapainoksi kannattaa ehkä matkustaa junalla myös Kiotoon ja Osakaan. Kiotossa on upeita nähtävyyksiä, erityisesti vanhoja temppeleitä, joista moni varmasti innostuu. Kioto on muutenkin aivan erilainen kuin Tokio, sillä siellä on paljon vanhoja rakennuksia ja kaupunki on muutenkin huomattavasti matalampi. Siitä huolimatta koin itse Kioton ehkä hieman tylsänä kohteena tällaiselle henkilölle, joka pitää suurkaupunkien menosta. Osaka muistuttaa kovasti Tokiota, vaikka onkin fiilikseltään todella omanlaisensa. Moni sanoo Osakaa rennommaksi Tokioksi ja se on tunnettu mm. herkullisesta ruoastaan. Näiden lisäksi moni tykkää käydä Kioton ja Osakan lähellä sijaitsevassa Narassa katsomassa temppeleitä ja kesyjä peuroja, tai Hiroshimassa oppimassa sodan kamaluuksista. Jos päädyt Kiotoon tai Osakaan, suosittelen lämpimästi päiväretkeä läheiseen Himejin kaupunkiin katsomaan Himejin linnaa, joka on yksi upeimmista rakennuksista, jonka olen koskaan nähnyt.

Osakan linna

Himejin linna
Jos haluat jotain aivan erilaista ja rennompaa, suuntaa parin tunnin lentomatkan päähän Okinawan paratiisisaarille, joita kutsutaan Japanin Havaijiksi. Okinawa toimii hyvänä ja rentouttavana kontrastina Tokion ja muiden suurkaupunkien hektisyydelle, jos se alkaa olla liikaa. En valitettavasti osaa tässä vaiheessa suositella mitään pienempiä kaupunkeja tai esimerkiksi Pohjois-Japania, koska en ole vielä ehtinyt käymään niissä. Uskon kuitenkin, että minne tahansa Japanissa matkustaakin, kokemukset tulevat olemaan upeita ja mieleenpainuvia.

Okinawa
5. Käteisellä vai kortilla?
Tämä on usein kysymys, jonka saan, kun joku on lähdössä Japaniin ensimmäistä kertaa. Uskon, että nykyään monet suomalaiset luottokortit käyvät useimmissa kaupoissa ja liikkeissä Japanissa, mutta käteinen on yhä paras maksutapa. Koska eri korttien kelpuuttaminen on ollut hieman vaihtelevaa, mielestäni on fiksumpaa pitäytyä käteisessä, joka kelpaa periaatteessa aina. Nyrkkisääntönä luottokortit kelpaavat useimmille hotelleille ja isommille merkkiliikkeille, mutta varsinkin pienemmissä ravintoloissa kannattaa varautua käyttämään käteistä. Itse otan joka kerta reilusti käyttörahaa käteisenä, koska tiedän suunnilleen paljonko meillä menee jokaisella reissulla. Hotellit ja isommat ostokset, kuten rannekellot ja sellaiset maksan kuitenkin kortilla. Kannattaa muistaa, että varsinkaan suurempia jenisummia ei useimmiten löydy kaikista rahanvaihtopisteistä, joten vaihtosumma kannattaa tilata hyvissä ajoin. Itse käytän aina Stockmannin Forexia hyvän vaihtokurssin, nopeuden ja mukavan asiakaspalvelun takia (tämä ei ole mikään mainos).
6. Yleisiä pikkuvinkkejä
Olenkin kirjoittanut näistä vinkeistä jo vuosia sitten toiseen postaukseen, mutta mainitsen nämä silti tässäkin.
- Japanissa ei yleensä ole roskiksia oikein missään, joten pidä muovipussia mukanasi roskia varten. Roskat on sitten helppo heittää hotellihuoneessa pois päivän päätteeksi.
- Julkisia käytettäessä kannattaa hankkia esimerkiksi Suica-matkakortti, johon voi ladata rahaa. Näin et joudu miettimään joka kerta maksettavan juna- tai metrolipun hintaa, vaan kuljet vain porteista kortin avulla ja se laskee kuljetun matkan hinnan puolestasi määränpäässä.
- Juna- ja metroasemat voivat olla valtavia. Aiemmin mainitsemani Shinjukun asemalla on yli 200 uloskäyntiä, joten kun saavut tälle tai jollekin toiselle isolle asemalle, kannattaa miettiä, miltä puolelta haluat tulla ulos. Esimerkiksi, jos olet lähdössä aseman eteläpuolelle sijaitsevalle alueelle, kannattaa mieluummin mennä ulos eteläisistä sisäänkäynneistä, koska muuten saatat joutua kiertämään pitkänkin matkan päästäksesi haluamaasi paikkaan (ei tämäkään ole ongelma, koska kaikkialla on aina niin paljon nähtävää)
- Yleiset vessat ovat lähes aina todella siistejä, joten niiden käyttämistä ei kannata stressata. Kuitenkin jokaisella kannattaisi olla mukana pieni käsipyyhe, koska vessoissa on hyvin harvoin, jos koskaan, paperipyyhkeitä. Näitä pikkupyyhkeitä myydään kaikkialla Japanissa vaikka kuinka hienoilla ja söpöillä kuoseilla koristeltuna, joten suosittelen hankkimaan ensitöiksesi tällaisen, kun saavut Japaniin.
- Naritan kentältä pääsee usein helpoiten hotellille käyttämällä Limousine Bussia, joka pysähtyy monen isomman hotellin ja aseman luona. Jos kuljet pelkillä käsimatkatavaroilla, juna saattaa olla fiksumpi ja nopeampi vaihtoehto, riippuen majapaikkasi sijainnista. Esimerkiksi Shinjukuun on usein helpompaa ottaa tuo lentokenttäbussi, jos on yhtään enempää matkatavaroita mukana. Jos bussi ei pysähdy suoraan hotellillasi, ota sellainen, joka menee mahdollisimman lähelle ja jatka siitä loppumatka taksilla perille. Suosin useimmissa maissa yksityiskuljetuksia, mutta Japanissa niiden hinta voi olla helposti 500€ per suunta, mikä on liian kallista huomioiden 30€ bussimatkan hinnan.
7. Missä ja mitä kannattaa syödä ja juoda?
Ihan missä tahansa! Japanissa menee harvoin vikaan ravintolan valinnassa, mutta voin antaa silti pari vinkkiä, jotka pätevät ainakin meidän kohdallamme. Useimmiten perustason italialaiset ja ranskalaiset ravintolat ovat aika heikkoja ruoan laadun suhteen. Nämä ovat niitä harvoja, joita itse ehkä vähän välttelisin. Japanissa ruoan hinta ja laatu eivät kulje käsi kädessä, eli halvasta paikasta voi usein saada parempaa ruokaa kuin kalliista – tämä on tietysti makuasia. Tässä on joitain ehdotuksia:
- Izakayat, jotka ovat hieman espanjalaisten tapasbaarien tapaisia, sopivat lähes jokaiselle. Useimmiten välttelen paikkoja, joissa tarjoillaan monia erilaisia ruokia, mutta izakayassa ei haittaa, että sieltä saa pizzaa, sushia, kasvisruokaa, pihvejä ja kaikkea siltä väliltä, koska yleensä ne vain toimivat niin hyvin. Izakayat ovat rentoja ravintoloita, joissa on yleensä kohtalaisen edullista syödä ja juoda vaikka koko ilta. Meidän suosima ketju Tengu (logossa punainen, pitkänenäinen naamio) on helppo valinta kieltä osaamattomille, koska niistä löytyy myös enkkumenut ja tietysti ruokalistoissa on myös kuvat.
- Länsimaalaiset pikaruokapaikat, kuten Starbucks, Shake Shack ja Krispy Kreme. Tuntuu oudolta suositella tällaisia paikkoja, mutta suositukselleni on parikin syytä. Esimerkiksi Starbucksin taso Japanissa on aivan eri kuin muualla, missä olen käynyt. En tiedä, mistä se johtuu, mutta esimerkiksi Japanin Starbucksien juustokakut ja muut ruoat ovat huomattavasti parempia kuin vaikkapa Suomessa. Lisäksi moni pikaruokala yms. tarjoaa vain Japanissa saatavia kausiversioita juomista ja ruoista, mitkä ovat kokeilemisen arvoisia. Lisäksi yhdet suosikkiburgereistani saa Japanin Shake Shackista ja suosikkidonitsini saa Krispy Kremestä, joten en voi olla suosittelematta näitä.
- Pilvenpiirtäjäravintolat eivät ole aina kalliita, varsinkaan toimistorakennusten huipulla sijaitsevat. Esimerkiksi Shinjukussa monen pilvenpiirtäjän juurella on iso kylttirykelmä, jossa voi lukea esimerkiksi ”Sky Restaurants”. Nämä kyltit esittelevät, millaisia ravintoloita missäkin kerroksissa sijaitsee. Useimmiten turistit eivät päädy näihin (ainakaan Shinjukussa), joten tunnelma on aito, näkymät ovat upeat ja ruoka kelpaa paikallisillekin.
- Jos tykkäät lihasta, suosittelen maistamaan waguy- ja kobe-lihaa jossain hieman tasokkaammassa paikassa. Moni halvempikin paikka saattaa mainostaa kobe-lihaa, mutten itse menisi takuuseen niiden aitoudesta. Waguy ja kobe voivat olla aikamoisia kokemuksia lihan ystäville. Itse ainakin olen syönyt parhaat liha-annokseni Japanissa, mutta toiset taas sanovat, etteivät huomaa mitään eroa laatulihoissa. Makuasia, kuten aina.
Okinawalaista huippulihaa
Aitoa kobea
- Sushi on yleisesti ottaen lähes aina tasokkaampaa kuin Suomessa (paria suomalaista paikkaa lukuun ottamatta), olipa kyse liukuhihnasushista tai Michelin-ravintolasta. Kuitenkin oman kokemuksemme perusteella kaikkein parasta sushia saa kalatorilta, joka oli ennen Tsukiji, mutta viime vuoden muuton jälkeen suurin osa Tsukijin ravintoloista löytyy nykyään Toyosusta, jonne pääsee aika näppärästi junalla tai metrolla. Näidenkin ravintoloiden tasoissa on tietysti eroja, mutta esimerkiksi Tsukijissa syömämme sushi oli parempaa kuin missään tähän mennessä. Edes luksushotellien moninkertaisesti kalliimmat ravintolat eivät tunnu pystyvän samaan, sillä kalatorin ravintoloiden sushien tuoreus on aivan omassa luokassaan.
Sushia Tsujikin kalatorilla
- Tendon Tenya tarjoaa riisikulhoja, joiden päällä on herkullista tempuraa. Tämä on yksi suosikkiketjuistani, josta aterian saa alle kymmenellä eurolla, eli hintakaan ei ole todellakaan paha.

Tendon Tenyan annos. Hinta taitaa olla oluen kanssa kympin luokkaa
- Jos satut pitämään erilaisista limppareista, Japani on täydellinen kohde, sillä juoma-automaatit ovat täynnä kaikenlaisia kausierikoisuuksia mm. Pepsiltä, Fantalta ja Coca-Colalta. Ohi kävellessäni vilkaisen aina juoma-automaattien tarjontaa, jos niistä löytyisi sillä kertaa jotain ihan uutta tai esimerkiksi vähän harvinaisempia lemppareitani, joita ei löydä ihan kaikkialta Japanista. Juoma-automaatit ovat muutenkin edullisia ja suoraan sanoen yksi suosikkiasioistani Japanissa, koska niitä on aivan kaikkialla. Kannattaa maistaa myös kuumia juomia, jos sattuu kylmempi päivä.
- Ei kannata kaihtaa ruokakauppojen ruokavalikoimaakaan, koska vaikkapa 7-Elevenin, Lawsonin tai Family Martin tarjoamat voileivät ja leivokset osaavat olla todella hyviä. Esimerkiksi tietynlaiset munavoileivät ovat yhtiä suosikkejani. Tykkään erityisesti myös melon panista, joka muistuttaa maultaan ehkä kaukaisesti suomalaista voipullaa, muttei kuitenkaan. Rohkeasti maistelemaan!

Munaleipä

Melon pan

Oma suosikkini – sakura melonpan
- Japanilainen teeseremonia on yksi hienoimmista ja mieleenpainuvimmista kokemuksistamme Japanissa. Kävimme viime keväänä Kiotossa yksityisessä teeseremoniassa ja se oli kokemuksena aivan mieletön. Kuitenkaan tällainen näin perinteinen ja intiimi tilaisuus ei sovi kaikille, sillä jokainen ei välttämättä osaa kunnioittaa perinteitä ja tilanteen arvokkuutta tarpeeksi, jolloin tästä kokemuksesta ei saa paljoakaan irti. Mutta niille jotka ovat aidon kiinnostuneita Japanin perinteistä ja teestä, tämä on ehdottomasti kokemisen arvoista. Tässä on linkki paikkaan, jossa itse kävimme. He tarjoavat englanninkielisen, paikallisen teemestarin palveluita ryhmissä ja yksityistilaisuuksissa.

Teemestarin opissa
8. Älä unohda puistoja
Riippuu tietysti siitä, millainen ihminen olet, mutta jos kaipaat yhtään rauhallisempaa meininkiä tai haluat päästä luontoon Tokion keskellä, suuntaa johonkin sen upeista puistoista. Oma suosikkini on Shinjuku Gyoen, joka on valtava puisto, jossa on käytetty monia erilaisia tyylisuuntauksia japanilaisesta puutarhasta eurooppalaiseen ruusupuutarhaan. Tokio on täynnä pieniä ja suuria puistoja, joissa voi rauhoittua ja nauttia luonnon hiljaisuudesta keskellä maailman suurinta kaupunkia.
9. Matkustaminen kaupungista toiseen
Jos päätät matkustaa esimerkiksi Tokiosta Kiotoon ja takaisin, kannattaa harkita JR Railpass -junapassia, jolla matkustaminen on usein edullisempaa ja helpompaa kuin erillisten lippujen ostaminen. Pikkuvinkkinä, jos haluat nähdä Fuji-vuoren Tokion ja Osakan/Kioton välisellä matkalla, yritä valita paikka oikealta puolelta junaa Tokiosta Osakaan mentäessä ja vasemmalta puolelta, kun palaat Tokioon. Vuori on usein pilvien peitossa, mutta hyvällä tuurilla näkymät ovat upeat, kun juna ohittaa Fujin. Pöndekengissä-blogin Mira kävi juuri Japanissa ja kirjoitti JR Passista lisää, jos haluat käydä lukemassa käytännön tietoja. Japanissa lentomatkustaminen voi olla halvempaa kuin junalla kulkeminen, mutta juna saattaa monessa tapauksessa olla silti nopeampi ja helpompi vaihtoehto, kun huomioi kentältä kaupunkiin siirtymiset ja odottelut. Lisäksi junamatkustaminen Japanissa on ihan huippua! Näkymät ovat upeita, junat ovat siistejä ja hiljaisia ja kaikki pelaa, kuten pitääkin. Varsinkin Green Careissa eli ns. ”ykkösluokassa” matkustaminen on suositeltava vaihtoehto, jos haluat isommat penkit, rauhallisemmat tilat ja paremmat palvelut.

Fuji-näkymät junasta

Hieman junaevästä

Ei ehkä näytä siltä, mutta tuollaiset ovat yllättävän hyvät eväät
Jos haluat helpottaa junamatkustamista ja sinulla on useampi matkalaukku, kannattaa harkita ylimääräisten lähettämistä seuraavaan majapaikkaan kuriiripalvelun avulla. Esimerkiksi meillä oli kaksi isoa ja yksi pieni matkalaukku, joten pakkasimme parin päivän tavarat siihen pienempään ja lähetimme isommat laukut Kuroneko Yamato -kuriiripalvelulla Tokiosta Osakaan. Oli paljon helpompaa kulkea yhden laukun kanssa juna-asemilla ja kaupungilla. Laukut saapuivat perille yhdessä vuorokaudessa vielä siistimmässä kunnossa kuin mitä ne olivat lähtiessä. Palvelu on luotettavuuden ja nopeuden lisäksi vieläpä melko edullista, koska laukun painosta ja koosta riippuen sen lähettäminen maksaa korkeintaan pari kymppiä.

Laukku tuli näin suojattuna hotellille, ettei se naarmutu tai likaannu matkalla
Siinä se nyt oli. Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä Tokioon ja Japaniin suuntaaville. Kaikkea muutakin keksisi, mutta ehkä tämä riittää tältä erää. Onko sinulla jotain hyviä vinkkejä Tokioon tai Japaniin? Kuulisin niitä mielelläni ihan omiakin matkojani ajatellen. Olisi mielenkiintoista kuulla myös, kuinka moni lukijani ei ole koskaan käynyt Japanissa, mutta haluaisi sinne vielä. Jos vinkeistä tai muusta jäi kysyttävää, kommenttikenttä on vapaa!
Jos haluat nähdä enemmän kuin mitä blogissa näytetään, kannattaa laittaa Instagram ( @escapemundaneblog ) ja Facebook-sivu ( www.facebook.com/PakoArjesta ) seurantaan, sillä niissä kerrotaan ja näytetään asioita, mitä ei koskaan päädy blogiin asti (esimerkiksi muokkaamatonta videota hotellista heti sinne saavuttuani tai muuten vain arkisempia asioita).
8 kommenttia
Japanissa ei jätetä tippiä sillä se on loukkaus.
7/11 on taxfree turisteille joissakin tavaroissa. Näytät passia niin pääset ALV:sta.
Totta, E. Hyviä huomioita kaikki :). Tipin unohdin mainita, mutten edes tiennyt, että 7/11 tarjoaa taxfreen turisteille. Luulin, että se pätee vain kalliimmissa tavaroissa, mutta hyvä tietää tuokin. Kiitos kommentistasi!
Olipa kattava ja informatiivinen juttu! Nyt kuukausi sitten sakura-aikaan tuli taas tsiigailtua lentoja. Viime kerrasta Japaniin on liikaa aikaa! Erityisesti tuo ruokapuoli kutkuttais aika hyvin 😛
Kiitos, Maarit :). Hyvä, jos tästä oli hyötyä. Japani on aina hyvä idea, ja uskon, että tällä kertaa ne ruokailukokemukset ovat vähän parempia kuin viime kerralla ;).
Jos ei oo pakko olla high-end niin lisäisin majoitukseen ne love hotelit, vaikka moni niitä karsastaa ”seksihotelleina.” Halvemmalla iso huone, iso kylppäri jne, aamiainen huoneeseen eikä omaan korvaan kantautunut muista huoneista ääntäkään 🙂 Tax free kannattaa joo ottaa kaikkiin ostoksiin mihin pystyy, ei ne paljon lentokentällä niitä kuitteja tarkistellut.
Baseball on iso juttu, kannattaa mennä peliä kattomaan jos yhtään kiinnostaa. Lähdin pois 3,5 h pelin jälkeen kun kävi tylsäks mutta on isot show’t ja systeemit ennen peliä!
Kiva kun kirjottelit pitkästä aikaa 🙂
Tuo on hyvä vinkki. Moni on suositellut niitä edullisuuden ja siisteyden takia. Uskon vain, että aika monelle voi olla liian iso kynnys yöpyä niissä :). On totta, ettei Japanin päässä tarkastella kuitteja, mutta Suomen päässä voikin olla tietyissä tilanteissa toinen juttu, eli kannattaa muistaa, ettei rajasummia kannata ylittää :). Baseball ei kiinnosta meitä, mutta uskon, että haluan joskus nähdä noita pelejä juurikin kaiken oheisjutun ja sen yleisen fiiliksen takia, koska se on kuitenkin iso juttu Japanissa. Kiitos siis hyvistä vinkeistäsi! Ja yritän nyt palata säännöllisempään kirjoitteluun, kun on taas energiaa sellaiseen :).
Kiitos postauksestasi! Oli mielenkiintoista lukea tarkemmin eri Tokion alueista joissa voisi yöpyä. Itsellä on kokemusta Tokiosta vain neöjän yön verran, mutta tykästyin myös mainitsemaasi Shinjukun alueeseen josta lähden todennäköisesti hotellitarjontaa seuraavalla reissulla katsomaan. Vaimoni saattaa toki tässä pistää vastaa koska ainoa yöpymisemme oli Tokio Stationin luona Mandarin Orientalissa johon hän vannoi palaavansa. Tämä kokemus kun ollut kaikista kaupunki hotelleista miellyttävin ja paras kokemus. Kerroit myös haluavasi täällä yöpyä joten oma suositukseni huoneluokalle on corner room. Näitähän tarjotaan nykyään useissa hotelleissa ja pidän näissä varsinkin kahteen suuntaan olevien ikkunoiden tuomasta avaruudesta. Meillä oli yöpymisessä tuuria sillä saimme Amexin paketin kautta vielä upgraden suoraan executive sviittiin joka oli myös kulma sviitti. Tilavasta olohuoneesta näkyi suoraan Fuju vuori ja kylpyammeestakin oli suorat maisemat Tokioon. Lisäksi vahva suositus hotelli michelinin tähden omaavalle ranskaliselle ravintolalle sekä sushi ravintolalle. erillisessä postauksessa hehkuttamasi Ritz Carlton kuuluu ehdottomasti toivelistallemme. Japanissahan palvelukulttuuri vetää tason jo yksinään niin korkealle, että muualla maailmassa on vaikea päästä samanlaiseen kokemukseen. Nyt lähti viesti jo yli pitkäksi, mutta oli siis erittäin hyvä postaus joten kiitos siitä! 🙂
Kiitos itsellesi kommentista, Tomi! Hienoa kuulla, että tästä postauksesta oli sinulle hyötyä. Shinjuku toimii alueena mielestäni erinomaisesti, mutta jos tosiaan etsit kunnon luksushotellia, siinä tapauksessa lähtisin mieluummin vaikkapa Ginzaan tai Roppongiin Mandarin Orientalin ja Ritz-Carltonin perässä, vaikka ne eivät alueina olekaan ihan yhtä käteviä omasta mielestäni. Mahtavaa, että olet päässyt yöpymään Mandarin Orientalissa! Ja hienoa, että kävi noin hyvä tuuri korotuksen suhteen :). Kiitos erinomaisesta vinkistä, koska tosiaan Mandarin Oriental on ehdottomasti meidän listallamme (toivottavasti yövymme siellä jo syksyllä). Fujin näkeminen olisi erityisen hienoa, joten yritetään varmaankin saada sellainen huone. Tuo teidän sviittinne kuulostaa upealta, kuten ravintolatkin! Ritz-Carltonissa, erityisesti Club Levelillä, kannattaa yöpyä, kun siihen tulee seuraavan kerran mahdollisuus. Meillä se edustaa kaikkein parasta hotellikokemusta tähän mennessä, joten uskon, että pitäisitte siitä varmasti. Kiva vain, kun jaksoit kommentoida pidemmän kaavan mukaan, Tomi. Kiitos kommentistasi ja kehuista! Toivottavasti pääsette pian taas Tokioon ja myös Ritziin :). Mukavaa juhannusta!