Home » Helsingin paras Afternoon Tea – Hotel Haven

Helsingin paras Afternoon Tea – Hotel Haven

by admin

Yhteistyössä Hotel Havenin kanssa

Erityisesti Instagramissa minua seuraavat  tietävät varmasti, että tykkäämme testailla vaimoni kanssa Afternoon Tea -tarjontaa matkoilla ollessamme erityisesti luksushotelleissa. Tähän mennessä olemme nautiskelleet Afternoon Tean, eli suomalaisittan iltapäiväteen, mm. Ritz-Carltonissa, Conradissa, Mandarin Orientalissa ja jopa luksushotellissa Lontoossa, mistä Afternoon Tean sanotaan saaneen alkunsa. Kun taso on näin korkea, se hankaloittaa tätä ”harrastusta”, koska vastaavia ei ole valitettavasti löytynyt Suomen rajojen sisältä… paitsi nyt. Kuulin pari kuukautta sitten, että Hotel Haven on alkanut tarjoamaan omaa versiotaan iltapäiväteestä viihtyisän baarinsa puolella, joten suuntasimme sinne heti samana viikonloppuna Tiian kanssa nähdäksemme onko siitä mihinkään. Yllätyimme erittäin positiivisesti, sillä Havenin versiossa osattiin kunnioittaa perinteitä, mutta samaan aikaan myös uskallettiin tuoda vahvasti Pohjoismaita esiin makumaailmassa. Julkaisin kokemuksestamme pari Insta Story -kuvaa, joihin tuli iso määrä kysymyksiä, ja oli selvää, että tällainen setti selvästi kiinnostaa seuraajiani. Siispä päätin ehdottaa, että tulisimme ensi kerralla maistelemaan iltapäiväteetä yhteistyön merkeissä, jotta voisin jakaa tätä herkkusuiden ilonsanomaa laajemmallekin yleisölle. Saimme siis iltapäiväteen kahdelle tätä arvostelua vastaan. Tässä on lopputulos, olkaa hyvä.

Hotel Havenin Afternoon Tea -settiä saa kolmena erilaisena versiona, joista jokaiseen kuuluu samat ruoat, mutta juomapuoli vaihtelee. Pelkkä Haven Afternoon Tea maksaa 30€/hlö ja siihen kuuluu ruoat ja teetä. Toinen vaihtoehto, jonka moni varmasti valitsee, on Haven Bubbly Tea, joka maksaa 45€/hlö ja se sisältää lasillisen Pol Roger -samppanjaa. Kolmas vaihtoehto onkin hieman erikoisempi, mutta juuri tästä syystä suosittelen valitsemaan sen, koska se poikkeaa ”normaalista” Afternoon Tea -tarjonnasta. Kyseessä on Haven Hard Tea, joka maksaa 55€/hlö. Haven Hard Tea on hintavin vaihtoehto, mutta vaikka kaikki kolme settiä ovat erinomaisia valintoja, tämä on hinta-laatu -suhteeltaan se kaikkein paras, sillä siihen sisältyy kolme laadukkaasti valmistettua drinkkiä, joiden makumaailma on suunniteltu sopimaan täydellisesti yhteen ruokien kanssa. Yleensä laadukas drinkki maksaa 15 eurosta ylöspäin, joten pelkkien juomien hinta voisi olla helposti 45 euroa, toisin kuin nyt. Koska olen drinkkien ystävä, valitsin Hard Tea -version ja vaimoni Tiia otti Bubbly Tea -version. Mitä settien hintaan tulee, olen vahvasti sitä mieltä, että maksan mieluummin 100 euroa laadukkaasta kokemuksesta kuin 15 euroa huonosta kokemuksesta, ja Havenin tapauksessa hinta-laatu -suhde on erittäin hyvä.

Havenin Afternoon Tea tulee aina laktoosittomana, mutta muut rajoitteet kannattaa ilmoittaa aina hyvissä ajoin etukäteen, koska ne ovat erittäin tärkeää tietoa keittiölle. Muutenkin pöytävaraus on suositeltava, muttei välttämätön, sillä muutkin ovat selvästi kuulleet hehkutusta Havenin iltapäiväteestä. Keittiö pyrkii aina parhaansa mukaan huomioimaan kaikki ruokarajoitteet, mutta ihan kaikkeen ei vielä pystytä. Gluteeniton ja täysin vegaani versio on tarkoitus saada valmiiksi syksyn aikana, mutta vielä ne eivät onnistu. Asiakkaiden allergioita ja rajoitteita ei ratkaista jättämällä esimerkiksi tietty annos pois, vaan tilalle halutaan kehittää yhtä laadukas vaihtoehto, ettei kukaan jää ilman.

Kuten jo aiemmin mainitsin, ruokapuoli on valmistettu perinteisen Afternoon Tean ehdoilla, mikä tarkoittaa sitä, että setistä löytyvät niin skonssit kuin kurkkuvoileivätkin, mutta Havenin keittiö on tuonut mukaan myös pohjoismaalaisuutta esimerkiksi erilaisilla valmistustekniikoilla, kuten pikkelöinnillä, ja raaka-aineilla, kuten vaikkapa maltaalla, lohella ja tyrnimarjoilla – kaikessa on panostettu laatuun. Tällä hetkellä iltapäiväteessä on vain kaksi osaa, jotka tulevat muualta, eli macaronit ja yhdessä jälkiruoassa käytetty suklaakuppi, muuten kaikki tehdään itse. Kaikkiin setteihin kuuluva tee valitaan kolmesta eri laadusta (vihreä, rooibos, musta), mutta saatavilla on enemmänkin vaihtoehtoja. Nämä vain on todettu parhaiten settiin sopiviksi.

Postauksessa mainitsemani ruoat olivat testaushetkellä saatavilla ja osa niistä piti muokata ruoka-ainerajoitteidemme mukaisesti. Lista vaihtuu aina välillä, joten on selvää, että ruoat vaihtuvat, mutta omien kokemustemme perusteella laatu on pysynyt molemmilla kerroilla korkealla.

Ensimmäinen kerros – suolaiset maut

 • Kurkkufingersandwich, tuorekurkkumousse piparjuurella, tillillä, sitruunalla ja lehtipersiljalla, pikkelöityä tuorekurkkua
 • Testihetkellä menu sisälsi palsternakka-viheromena-tartaletin, mutta allergioideni takia meille molemmille tarjoiltiin savulohitartaletti
 • Punajuuri-terva tartar, jossa on varsiselleriä, katajanmarjamajoneesia, salottisipulia ja kuivattua kaprista. Tässä on siis klassiset tartarmaut, mutta punajuuriversiona

Tavallinen kurkkuleipä on usein melko tylsä, mutta olennainen osa perinteistä iltapäiväteetä. Havenissa tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole, sillä heidän versionsa on tavallista raikkaampi ja moniulotteisempi mm. pikkelöinnin ja laajemman makumaailman ansiosta. Savulohitartaletti oli hyvä esimerkki pohjoismaalaisista, runsaan täyteläisistä mauista, mikä oli täydellinen erityisesti tällaisena pienempänä suupalan. En itse välitä perinteisestä tartarista, mutta tässä punajuuriversiossa oli kikkailtu hauskasti yhdistämällä tartarin makumaailma kasvisversioon, jonka voimakkaat maut ja mielenkiintoinen idea maistuivat kaltaiselleni lihansyöjällekin paremmin kuin hyvin.

Juoma: 3RD TIMES THE CHARM

 • 10-vuotiasta portviiniä, joka on maustettu mustalla teellä
 • Limecordial-siirappia
 • Vadelmavinegrettietikkaa
 • Fever Tree Lemonade

Ensimmäisen kerroksen 3rd Time’s the Charm -drinkki sopi hienosti yhteen ruoan kanssa. Mustan teen maku tuli vienosti esiin jostain taustalta, muttei hallinnut makumaailmaa liikaa. Juoma onnistui olemaan samaan aikaan sopivan makea, mutta raikas. Esillepano miellytti silmää ja juoma sai lisäpisteet myös metallipillin käytöstä.

Toinen kerros – neutraalit maut

 • Appelsiini- ja karpaloskonssit
 • Timjami- ja sitruunamadeleine
 • Talon ruisjuureen leivottu raskisämpylä, joka oli täytetty oliivitapenadella
 • Dippivalikoima: vaniljamascarpone, tyrnihillo, omena-inkivääri marmeladi ja nordic chutney, joka on maustettu karpalomehulla, lakritsijuurella, tähtianiksella, maustepippurilla ja katajanmarjalla
 • Saimme laajennetun dippivalikoiman allergioideni takia, joten näiden lisäksi saimme myös mallashilloa ja tryffeliparmesaanimajoneesia

Yleisesti ottaen suurin kompastuskivi minkä tahansa paikan iltapäiväteessä on skonssien laatu. Useimmiten ne tuppaavat olemaan mauttomia, kuivia ja liian murenevia tai pullamaisia jopa niissä paikoissa, joissa kaikki muu tarjottava on herkullista. Havenissa näihinkin on onneksi osattu panostaa, joten saimme kerrankin yllättyä positiivisesti skonssien koostumuksesta ja mauista. Varsinkin Tiia, jonka mielestä skonssit ovat iltapäiväteen tärkein osuus, piti näistä valtavasti. Dippivalikoimasta oma suosikkini skonssien kanssa oli vaniljamascarpone makeutensa takia, mutta tyrnihillokin toi kivaa hapokkuutta kokonaisuuteen. Mallashillo, jota ei yleensä ole tarjolla, oli mielenkiintoinen tuttavuus ja tryffeliparmesaanimajoneesi sopi hyvin raskisämpylän kanssa voimakkaan makunsa ansiosta. Raskisämpylä oli muutenkin positiivisella tavalla kenties kerroksen erikoisin ruoka. Nordic chutney oli yleismaultaan mielenkiintoinen ja ehkä hieman karvas. Timjami- ja sitruunamadeleinet olivat hyviä, mutta eivät yhtä mieleenpainuvia kuin muut tämän kerroksen vaihtoehdot.

Juoma: WINDS OF CHANGE

 • Martini Ambrato -vermuttia
 • Fever Tree Indian Tonic
 • Angostuurabitteriä
 • Mansikkaa
 • Sitruunaa

Winds of Change oli ulkonäöltään täydellinen kesäjuoma, jollaisia tulee varmasti menemään runsain määrin Havenin kesäterassilla. En itse pidä lainkaan vermutin mausta, mutta tässä juomassa sen karvas maku sopi hyvin muuten raikkaaseen ja pitkään juomaan.

Kolmas kerros – makeat maut

 • Turkish delight -ruusumarmeladi
 • Minttusuklaa macaron
 • Suklaakippo, joka on tehty filippiiniläisestä alkuperäsuklaasta ja suklaamousse, jossa on käytetty 70% tummaa suklaata Dominikaanisesta tasavallasta, päällä on kristallisoitua valkosuklaata, paukkusokeria ja kuivattua puolukkaa ja sisältä löytyy juoksevaa kuningatarhilloa
 • Lakkafinancier-leivos, jonka päällä on vatkattua valkosuklaata

Ruusumarmeladin maku oli hyvin hento, eli se antoi hyvää tasapainoa kerroksen muuhun makeuteen. Minttusuklaa macaron oli juuri sellainen kuin pitää: rapea pinta, kuohkea sisusta ja tarpeeksi makeutta. Suklaakippo oli tuhti ja runsas, mutta sisällä olevan kuningatarhillon makeus tasapainotti sitä hienosti – etenkin suklaan ystävälle täydellinen valinta. Lakkafinancier-leivos oli sopivan kostea ja kuohkea ja päällä oleva valkosuklaa antoi sille kivaa makeutta.

Juoma: BREAKFAST MARTINI

 • Star of Bombay -giniä
 • Appelsiinibittereitä
 • Kananmunanvalkuaista
 • Agavesokeria
 • Sitruunamehua
 • Talon omaa omenamarmeladia

Breakfast Martini, joka on saanut alkunsa Lontoon Savoy-hotellin legendaarisesta American Barista, on tarpeeksi makea, mutta samaan aikaan raikas ja tasapainoinen juoma, joka sopi hyvin Afternoon Tea -setin viimeiseen kerrokseen. Vaikka Tiia ei ole drinkkien ystävä, tämä oli hänen suosikkinsa näistä kolmesta nimenomaan ginipohjan ansiosta.


Kuten postauksesta kävi selväksi, Havenin iltapäiväteessä on kaikki kohdallaan, enkä sano tätä vain siksi, että kyseessä on yhteistyöpostaus, sillä ylläpidän aina rehellisyyttä jokaisessa kirjoituksessani. Havenin baari on muutenkin yksi suosikeistani, sillä sen yleisilmapiiri on sopivan intiimi ja lämmin, mutta samalla myös kosmopoliittinen, joten aina sinne mennessäni tuntuu kuin olisin siirtynyt ulkomaille. Henkilökunta on ystävällistä ja asiantuntevaa, juomalista on täynnä laatusamppanjoita ja Havenin ruskeiden alkoholijuomien (viskit, rommit yms.) valikoima on yksi Suomen suurimmista. Olitpa sitten Afternoon Tea -asiantuntija, täysi noviisi tai huonojen kokemusten jälkeen iltapäiväteet hylännyt henkilö, suosittelen testaamaan Havenin versiota yksin, kumppanin kanssa tai vaikka isommalla kaveriporukalla, sillä kun iltapäivätee on hoidettu näin tyylikkäästi, siihen ei voi pettyä. Afternoon Tea on saatavilla Havenin baarissa perjantaisin kello 14 – 18 ja lauantaisin 13 – 17. Kuten mainitsin, erikoisruokavaliot kannattaa kertoa tarkasti ennakkoon ja pöytävaraus on suositeltava.

Kiitokset Havenin henkilökunnalle ja erityisesti baaripäällikkö Tonylle herkullisesta Afternoon Tea -hetkestä (johon meillä vierähti neljä tuntia). Tulemme varmasti uudestaankin ja tuomme kaverit mukana!

Kertokaa ihmeessä, mitä mieltä juuri te olette Afternoon Teasta ja millaisia omat kokemuksenne ovat olleet maailmalla, sillä tiedän, että jotkut rakastavat tätä, mutta joillekin koko Afternoon Tea -ajatus tuntuu vieraalta.

Kuvat: @blackpluswhiteisgrey

Blogin Instagram: @escapemundaneblog

Blogin Facebook: PakoArjesta

You may also like

4 kommenttia

Maarit Johanna 30 kesäkuun, 2019 - 20:53

Aijjai, herranjumala mikä postaus! Sun arvostelut on aina ihan best of the best. Piti laittaa jo kalenteriin seuraavalle Helsinki-oleskelulle ”Haven??” -ilmoitus 😀 Iltapäivätee on ihan mahtava ajatus nimenomaan ajanviettoon ja ystävien tapaamiseen. Ei laisinkaan huono harrastus!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 30 kesäkuun, 2019 - 21:43

Kiitos paljon, Maarit! Kylläpä tämä kommentti piristi :). On aina hienoa, kun voi kertoa muille jostain kokemisen arvoisista paikoista blogin arvosteluiden kautta. Toivottavasti pääset ensi reissulla maistelemaan iltapäiväteetä! Totta, iltapäivätee sopii erityisesti laatuajan viettoon toisten kanssa, koska silloin voidaan keskittyä hienosti siihen hetkeen :). Kiitos kommentistasi!

Vastaa
Helena 27 tammikuun, 2020 - 23:42

https://mahotonreissaaja.blogspot.com/2015/08/salutorgetin-ihana-iltapaivatee.html, oma kokemukseni Salutorgetin iltapäiväteestä, ihana sekin.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 27 tammikuun, 2020 - 23:59

Kiva kuulla, että Salutorgetin iltapäivätee oli mukava kokemus! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.