Home » 6 kovaa vinkkiä Tokioon

6 kovaa vinkkiä Tokioon

by admin

Hienoa, olet päättänyt suunnata maailman upeimpaan kaupunkiin, eli Tokioon! Suuret onnittelut ovat selvästi paikallaan. Mutta Tokio ei ole ehkä se helpoiten selätettävissä oleva kaupunki. Onhan sillä kuitenkin kokoa ja massaa aika lailla. Siispä kerron tässä postauksessa vinkkejä Tokioon, jotta matkastasi tulisi onnistuneempi ja nautittavampi.

Huom! Monet näistä asioista pätevät varmasti yleisestikin Japanissa, mutta vinkit on silti suunnattu erityisesti Tokioon matkaavalle.

1. Käsipyyhe

Vaikka vessanpöntöt vetävät itsensä ja putsaavat takamuksesi napin painalluksella, se ei tietenkään tarkoita sitä, että yleisissä vessoissa olisi mitään niin vulgaaria kuin käsipaperia. Tästä syystä monet tokiolaiset pitävät mukanaan pientä käsipyyhettä, johon räpylät voi kuivata ennen vessasta poistumista. Suosittelen tätä siis myös sinulle. Itsehän en neuvoani noudata vaan kuivaan jatkossakin kädet suoraan paitaani, mutta minähän en olekaan fiksu, kuten sinä. Älä tee niin kuin minä teen vaan tee niin kuin minä sanon.

2. Pingviinikortti!

Suica-kortti

Eli oikealta nimeltään Suica (vaihtoehtokorttina Pasmo). Suica on metroissa ja junissa toimiva muoviläpyskä, joka helpottaa matkantekoa enemmän kuin pieni japanilainen kaveri. Itse asiassa voit kuvitella olevasi paikallinen käyttäessäsi tätä korttia. Ennen kuin aloitat ensimmäiset junamatkasi Tokion sisällä, kannattaa ehdottomasti suunnata asemalla tiskille, jossa myydään näitä ladattavia matkakortteja. Löysin itse tällaisia tiskiltä, jossa myytiin päivälippuja, jossa luki ”Only Day Tickets”. Hinta oli vuoden 2013 syksyllä 2 000 jeniä sisältäen 500 jenin pantin, jonka saa takaisin, kun kortin palauttaa. En kuitenkaan suosittele kortin palauttamista, jos aiot tulla vielä takaisin Tokioon, sillä kortin säästämällä ensi reissulla on taas yksi asia vähemmän hoidettavana. Ja onhan se hauska matkamuistokin :).

Suica (ja Pasmo) eivät anna varsinaista alennusta matkoista, mutta näin juna- ja metroverkostossa on helpompaa liikkua, sillä korttia näytetään lähtöaseman ja pääteaseman porteilla, jolloin kortti laskee itse kuinka suuri veloitus matkasta tehdään. Näin ollen matkaajan ei tarvitse selvittää kuinka paljon matka maksaa. Et uskokaan kuinka kätevää tämä on. Lisäksi Suicalla voi maksaa pienempiä ostoksia monissa paikoissa, kuten joissakin juoma-automaateissa, kioskeissa ja ruokakaupoissa.

Lisävinkki: korttia ei tarvinnut edes poistaa lompakosta, jotta portti tunnisti sen, joten heilautin lompakkoani kortinlukijan edessä ja se riitti. Ehkäpä tämä onnistuisi myös käsilaukun kanssa? Helpottaa kummasti liikkumista.

Suicaan voi ladata lisää rahaa näillä helppokäyttöisillä koneilla

Suicaan voi ladata lisää rahaa näillä helppokäyttöisillä koneilla

3. Oma roskis

Käsipapereita ei ole eikä ole kyllä roska-astioitakaan. Siis oikeastaan missään. Jokainen Tokion kävijä huomaa nopeasti, ettei kadulla näy roskia juuri missään, mutta ei näy niitä roskiksiakaan. Suosittelen siis pitämään omaa roskapussia mukana, koska on hieman ärsyttävää pureskella sitä purkkaa tuntikaupalla, kun roskista ei löydy, mutta sitä ei myöskään ilkeä sylkäistä maahan.

4. Suosi izakayoja

Ravintola

Izakayoja sanotaan japanilaisiksi pubeiksi, mutta ne ovat jotain paljon enemmän. Näissä ruokapaikoissa saa useita erilaisia japanilaisia herkkuja (useat japanilaiset ravintolat ovat erikoistuneita vain tiettyihin ruokalajeihin), joten laaja-alainen makumatka on helppo ja halpa toteuttaa tällaisessa. Lisäksi juomaa on runsaasti ja sekin on edullista, varsinkin nomihodain (happy our) aikaan. Olen valittanut, etten ole löytänyt Tokiosta sellaista baarikulttuuria, jota toivoin, mutta tajusin vasta pari päivää sitten erästä kirjaa lukiessani, että izakayat ovat juuri sitä, mitä etsin! Olin vain jotenkin nähnyt ne aina pelkkinä ravintoloina, koska olen suomalaisena tottunut siihen, että ravintoloissa syödään ja baareissa juodaan. Japanilaiset ovat kuitenkin osanneet saattaa nämä kaksi maailmaa täydellisesti yhteen. Izakayojen tapauksessa ketjutkin voivat olla erinomaisia, joten itse suosittelen lämmöllä Tengu-nimistä ketjua. Sen tunnistaa helposti japanilaistyyppisestä, punaisesta naamarilogosta. Tenguissa on tarjolla kuvalliset ruokalistat, jotka helpottavat tilaamista.

Tengu

5. Vältä ruuhka-aikoja… paitsi jos olet todella ihmisrakas

Muista, että Tokio on maailman suurin kaupunki väkiluvultaan. Se ei ole vielä tarpeeksi, sillä lähikaupungeista virtaa miljoonia ihmisiä työskentelemään tähän metropoliin. Siispä, jos et ole aivan järjettömien tungosten fani (Tokiohan on muutenkin tupaten täynnä ihmisiä), välttele metroja ja junia arkipäivisin aamulla 8 – 9 välillä ja iltaisin 17 – 19 välillä. Satuimme kulkemaan junassa ja metrossa pariin kertaan noihin aikoihin eikä se ollut herkkua. Totuus on se, ettei liikkumatilaa yksinkertaisesti ole. Ei senttiäkään.

6. Suuntaa katseesi ylöspäin

Ravintolalista

Tämä merkitsee kahtakin asiaa. Ensinnäkin Tokio on todella vertikaalinen kaupunki, joten siellä rakennetaan jatkuvasti ylöspäin. Ei ole lainkaan ihmeellistä, että 1. kerroksessa myydään vaatteita, 2. kerroksessa ruokatavaroita, 3. – 5. kerroksessa on yökerhoja ja baareja ja 6. kerroksessa on joogastudio. Itselläni meni hetki tämän tajuamiseen, sillä en esimerkiksi löytänyt tietystä Shibuyan korttelista yhtään niistä baareista, joita etsin ennen kuin tajusin katsoa ylöspäin. Sitten löysin etsimäni välittömästi.

Pihviä

Toinen tärkeä vinkki: jos olet Shinjukussa, käytä pilvenpiirtäjäravintoloita hyväksesi. Automaattisesti voisi olettaa, että 45. kerroksessa sijaitseva ravintola on todella kallis, mutta näin ei välttämättä ole. Monet näistä palvelevat toimistorakennusten työntekijöitä, jotka odottavat hyvää hinta – laatu -suhdetta ravintolalta. Ruoat ovat hyviä ja kohtuullisen edullisia ja näkymät ovat kerrassaan upeita. Tarkista kuitenkin varmuuden vuoksi ravintolan hintataso etukäteen joko netistä tai sitten ravintolan oven ulkopuolella näkyvästä listasta, jotta vältyt yllätyksiltä.

Näkymät voivat olla esimerkiksi tällaiset

Näkymät voivat olla esimerkiksi tällaiset

 

 

 

Kysyin aiemmassa postauksessani, mistä haluaisitte lukea seuraavaksi. Japani nousi ykköseksi, joten kuuntelin tietysti upeita lukijoitani ja aloitin tällä. Businessluokka on myös tulossa, koska se sai lähes yhtä paljon ääniä. Kiitos kaikille ”äänestäneille” :)! Toivottavasti saitte hyviä vinkkejä tästä postauksesta. Jos haluatte lisää tällaisia, muistakaa mainita se kommenttiosiossa, jotta voin tarjota teille jatkossakin teitä kiinnostavia aiheita luettavaksi!

Ps. Blogista kertova sivu on nyt päivitetty, joten käykäähän vilkaisemassa blogin, minun ja Tiian päivitetty esittelyteksti :). Tästä lähtien Tiia on nimittäin entistä virallisemmin blogissa mukana, vaikka useimmiten postaukset ovatkin minun käsialaani. Hauskaa iltaa kaikille!

You may also like

31 kommenttia

Lotta Watia | Unagidon 3 helmikuun, 2015 - 21:41

Hyvät vinkit Jerry! Komppaan näitä! 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 3 helmikuun, 2015 - 22:46

Kiitos, Lotta! Tuo on iso juttu, että hyväksyt nämä :). Meni siis jotain oikein ;). Kyllähän noita vinkkejä saisi enemmänkin, mutta ehkä on hyvä ottaa pikkuaskelia eikä pamauttaa kaikkea ruutuun yhdellä kertaa.

Vastaa
Marimente 3 helmikuun, 2015 - 21:41

Hieno ja sopivasti kieli poskella kirjoitettu postaus, tykkäsin! Japanilaiset on kyllä aika vekkuleita, jos puhtaat kadut ja roskisten poissaolo on toimiva yhtälö 🙂 Ja sen verran söpö tuo Suica-kortti että jo ihan tuon pingun takia hankkisin sen heti (joskus hamassa tulevaisuudessa toivottavasti siintävän) Tokion reissun alkajaisiksi.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 3 helmikuun, 2015 - 22:45

Kiitos, kiva, että pidit :)! Joskus saan hieman huumoriakin teksteihin ;). Jotain outoa niissä japanilaisissa tosiaan on aika monessakin asiassa, mutta se outous on vain jotain niin hienoa :P. Nyt vain varaamaan lentoa Tokioon ja Suica-kortti kehiin! Pingviinit kunniaan :). Tuo on tosiaan jo vuodelta 2013, joten toivottavasti ulkonäkö on pysynyt ainakin samankaltaisena.

Vastaa
Sandra 4 helmikuun, 2015 - 05:04

Vaikka ihan lähiaikoina tuskin olen Japaniin menossa, laitan nämä hyvät vinkit korvan taakse odottamaan 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 4 helmikuun, 2015 - 09:58

Kiva tietää, että näistä oli jotain hyötyä ainakin tulevaisuuden kannalta :). Pitää yrittää vielä kovemmin näiden Japani-postausten kanssa, jotta sinäkin päätät suunnata sinne ;). Eihän sieltä Ausseista ole kauhean pitkä matka :P. Kiitos kommentistasi!

Vastaa
Marikaw 4 helmikuun, 2015 - 10:18

Kivoja vinkkejä. Lisää vaan Japania niin ehkä me innostutaan keitä ei aiemmin oo kiinnostanut! 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 4 helmikuun, 2015 - 10:21

Kiitos :). Sehän olisi mahtava saavutus, jos saisin yhdenkin matkaamaan Japaniin omien kirjoitusteni perusteella :D! Yritetään entistä kovemmin :).

Vastaa
Kthetraveller 4 helmikuun, 2015 - 10:28

Näpsäkkä ja hyvä postaus ensikertalaiselle. Kiitos 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 4 helmikuun, 2015 - 10:31

Kiitos, kiva, että tykkäsit :)! Vinkkejä voisi antaa vaikka kuinka paljon, mutta ajattelin, että tämä olisi hyvä aloitus :).

Vastaa
Pirkko / Meriharakka 4 helmikuun, 2015 - 11:42

Samat sanat kuin Sandra – eli ihan juuri nyt Tokio ei ole suunnitelmissa, mutta joskus vielä varmaan, joten täytyy laittaa linkki tähän juttuun talteen!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 4 helmikuun, 2015 - 12:25

Kiva tietää, että tästä oli silti hyötyä :). Ja sitten kun joskus tulevaisuudessa Tokio on suunnitelmissa, älä epäröi kysyä muitakin vinkkejä :).

Vastaa
Jenna / Journey Diary 4 helmikuun, 2015 - 11:58

Tosi pätevät vinkit! Eipä olis tullut monikaan noista mieleen, kiitos tästä(:

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 4 helmikuun, 2015 - 12:26

Kiitos! Kiva, että tykkäsit :). Ole hyvä vain. Juuri siksi halusin laittaa nämä vinkit näkyville, koska tosiaankaan moniakaan asioita ei välttämättä tiedä ennen ensimmäistä reissuaan. Eikä välttämättä useammankaan reissun jälkeen.

Vastaa
Katja 4 helmikuun, 2015 - 20:33

Hyviä vinkkejä!
Varsinkin tuo katseen siirtäminen ylös, sillä varmasti itselläkin on jäänyt ties kuinka monta mielenkiintoista pikkuravintolaa huomaamatta kun on ruokapaikkaa etsinyt. Ja Suica! Aina sitä on vaan ostanut arpa-automaatista itselleen paperisen lipun, miksi oi miksi? 😀

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 4 helmikuun, 2015 - 21:27

Kiitos :)! Se kuulostaa niin itsestään selvältä, mutta ei sitä ihan heti tajua etsiä niitä ravintoloiden kylttejä yläilmoista.
Ensi kerralla hankit sen Suican! Eihän kukaan täysjärkinen pelleile niillä lipuilla :P.

Vastaa
Maarit Johanna 5 helmikuun, 2015 - 09:33

Tämä varmaan pätee muuallekin Japaniin! Meillä oli nimittäin Osakassa välillä sellaista ensikertalaisen kohellusta ettei tosikaan. Varsinkin tuo roskiksettomuus oli todellinen ylläri ja sitten sitä kannettiin jotain muoviroskaa kädessä kun ei ollut edes pussia missä sitä olisi voinut kantaa. Käsipaperit! Joo, muistan senkin ettei paljoa kyllä sellaisia ylellisyyksiä ollut 😀
Hauska postaus. Oletkos teemaa vaihtanut? Tämä taitaa olla sama kuin minulla. Hyvältä näyttää!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 5 helmikuun, 2015 - 10:49

Voi hyvinkin olla, mutten viitsinyt sanoa sitä varmuudella, koska kokemusta löytyy vain Tokiosta ja Naritasta :). Hyvä tietää, että näistä olisi siis ollut hyötyä ennen ensimmäistä reissuasi ;).
Kiitos! Vaihdoin teemaa ilmeisesti samaan kuin sinulla :). Kiitos, pidän itsekin tästä paljon enemmän. Halusin teeman, jossa postauksista saa näkyviin vain poiminnat eikä koko tekstiä, joten vaihdoin tähän.

Vastaa
Hirame-no-me 5 helmikuun, 2015 - 09:49

Lisävinkki: Nenäliinapaketteja jaetaan usein kadulla ilmaiseksi mainoksena (paketissa on siis nenäliinojen lisäksi mainoslappunen), ne kannattaa ottaa vastaan!
Ja oman pienen käsipyyhkeen voi ostaa kaupasta, ovat myös kivoja tuliaisia.

Izakayat ovat mahtavia. Sellaista baarikulttuuria olen pitkään kaivannut Suomeen. Pelkkä juominen on ikävää, miksei samalla napostelisi jotakin hyvää – ja vielä yhdessä pöytäseurueen kanssa!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 5 helmikuun, 2015 - 10:51

Kiitos lisävinkistä! Olen lukenut noista, mutta samalla olen lukenut myös, ettei ulkomaalaisille yleensä tarjota niitä, kun ”eivät he niitä mainostekstejä ymmärrä” :). Ja pakko myöntää, etten ole edes omilla reissuillani kiinnittänyt huomiota noihin. Mutta hyvä vinkki silti :)! Tuo käsipyyhe olisikin varmasti hauska tuliainen.

Izakayat ovat ehdottomasti suosikkiravintoloitani koko maailmassa :D! Suomessakin tietysti tarjoillaan baareissa pieniä annoksia, kuten sipulirenkaita ja leipiä, mutta tuota kulttuuria ei missään nimessä löydy täältä samassa mittakaavassa ja samalla asenteella. Niitä tosiaankin kaipaisi tänne. Ehkä perustankin Suomeen ensimmäisen izakayan ;).

Vastaa
Hirame-no-me 5 helmikuun, 2015 - 12:35

Oi, perusta ihmeessä 😀 Minun suomibaariajoistani on hiukan aikaa, silloin ei saanut edes pyytäessä pähkinöitä, sipsejä tai mitään muutakaan huikopalaa. Leivät taas syödään yksin. Ihmekö, ettei kauheasti innostanut jatkaa…
Izakayan idea on juuri se, että syödään ja juodaan yhdessä. No hyvä on, taka-ajatuksena on tietenkin että suolaista syödessä tilataan myös enemmän juomaa, mutta mieluummin tietenkin näin kuin pelkkää kaljan kittaamista. Ja tunnelmahan on yleensä rento ja mukava.

Minulle mainosnenäliinat ovat aina kelvanneet, antavat kyllä kun käden ojentaa 😉

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 5 helmikuun, 2015 - 14:43

Nykyään monista paikoista saa jotain purtavaa, mutta eivätpä ne edelleenkään useimmissa paikoissa mene jaettavaksi. Toisaalta izakayassakin tykkään monesti tilata oman annoksen, mutta sekin tietysti riippuu, mistä ruoasta on kyse :). En vieläkään ole tottunut mm. espanjalaisessa kulttuurissa näkyvään annosten jakoon, jossa keittokin syödään porukalla samasta kiposta. Hygieeninen puoleni protestoi siinä vaiheessa x). Mutta izakayojen fiilis on ihan mahtava!

Olet jo niin japanilainen, että saat niitä ;).

Vastaa
mollymay 5 helmikuun, 2015 - 22:13

No eipä kestänyt kauaa, kun jo vinkkejä Japaniin tuli! 😀 Tuosta Suica-kortista en tiennyt, mutta jotain tuollaista olisin kyllä kaivannut, kun Tokiossa oltiin, vaikkei mun tarvinnutkaan huolehtia lipuista.
Kommenteista bongasin myös toisen vinkin nenäliinapaketeista. Viimeksi en ainakaan kyllä tuollaisia nähnyt..Olen kyllä ajatellut ehkä ottaa oman käsipyyhkeen mukaan, mutta ottaako Totoron vai Kikin, siinä pulma. 😉

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 5 helmikuun, 2015 - 22:17

Readers ask, I deliver ;). Toivottavasti näistä on hyötyä seuraavaan reissuun! Suica on aivan mahtava keksintö, vaikkei se mitään rakettitiedettä olekaan ;). Kannattaa ehdottomasti hankkia sellainen, kun liikkuu tuolla suunnalla. Itsekään en ole varma olenko nähnyt noita nenäliinojen jakajia, mutta onneksi olen selvinnyt ilmankin. Otat molemmat, problem solved ;).

Vastaa
Jenna 10 helmikuun, 2015 - 11:36

Hyviä vinkkejä! 🙂 Tekee mieli takas Tokioon. Etenkin roskiksien puuttuminen häiritsi itseäni tuolla. Tampereella on muuten Izakaya-tyylinen ravintola.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 10 helmikuun, 2015 - 19:50

Kiitos :). Sitten onnistuin, jos alkoi Tokio kuume taas nousta ;). Piti mennä heti katsomaan tuota ravintolaa, kun sanoit! Näyttää herkulliselta :D. Ajattelin suunnata kesällä Tampereelle, joten tuo pitää laittaa harkintaan. Kiitos, että kerroit siitä!

Vastaa
Lumo 25 kesäkuun, 2015 - 11:21

Jo vanhempi postaus, mutta lisään vielä yhden hyvän vinkin; tasku-wifi. Niitä voi vuokrata netin kautta monelta firmalta hintaan 4-5€/vrk. Pieni wifi-laite toimitetaan hotelliin tai sen voi noutaa lentokentältä. Oli todella kätevää, että laitteen avulla nettiin pääsi missä tahansa ja Googlen kartoilla & reittiohjeilla oli helppo navigoida metrossa sekä kaduilla. Moneen paikaan löytäminen olisi muuten ollut varmasti paljon hankalampaa.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 25 kesäkuun, 2015 - 11:23

Monet palaavat näihin myöhemminkin, joten kaikki vinkit ovat tervetulleita :). En ole käyttänyt tuota itse, mutta tuo on hyvä vinkki! Itse käytin Create Tripsin offline -karttaa, joka auttoi suunnistamisessa, mutta muu nettiselailu oli tietysti mahdotonta hotellin ulkopuolella. Eli tuosta on varmasti monelle hyötyä :). Kiitos tästä!

Vastaa
Ensikertalaisen kootut vinkit Tokioon - Historia de Viajes 21 syyskuun, 2016 - 09:40

[…] on ehdottomasti helpointa käyttäen Tokion laajaa ja toimivaa metro- ja junaverkostoa. Luin Jerryn blogista Suica-matkakortista, jonka ostin heti Tokion pääaseman koneesta ja tämä kortti teki […]

Vastaa
Kati / Lähinnä Kauempana 24 elokuun, 2017 - 21:44

Aivan mahtava vinkkikooste! Marraskuussa koittaa ensimmäinen matkani Japaniin ja vietän viikon Tokiossa. Laitan tän jutun kirjanmerkkeihin ja lueskelen samalla muutkin Japani-juttusi. En malta odottaa reissua, olen ihan täpinöissäni! Todella kauan haaveillut Japanista ja nyt pääsen kokemaan edes pienen siivun.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 24 elokuun, 2017 - 23:25

Kiitos! Hienoa, jos tästä on jotain hyötyä :). Vau, siitä tulee varmasti upea reissu! Tokio on niin mahtava! Kysy rohkeasti, jos tarvitset lisätietoja jostain asiasta. Autan mielelläni parhaani mukaan. Et varmasti tule pettymään Japanin-matkaasi, sillä se maa on jotain niin käsittämättömän upeaa :D! Hyvää matkaa jo nyt.

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.