Home » 5 syytä aamuviiden herätykseen

5 syytä aamuviiden herätykseen

by admin

Hyvää huomenta kaikille!

Harvemmin kirjoittelen postauksia aamusta, mutta nykyään sekin on näköjään mahdollista uuden elämäntapamuutoksen ansiosta. Aloitin tämän viikon maanantaina elämäntapamuutoksen päättämällä, että herään joka aamu viideltä, lähden lenkille / treenaamaan puoli kuusi ja aloitan työt seitsemän ja kahdeksan välillä. En voi mitenkään väittää vielä, että tämä on pysyvä muutos, koska tämä on vasta viides päivä, mutta ainakin tässä vaiheessa tuntuu, että jatkan tätä ehdottomasti.

Olen vuosikausia ajatellut: ”Olisipa hienoa, jos jaksaisi herätä todella aikaisin aamulla ja lähteä lenkille”, mutta en ole koskaan saanut sitä aikaiseksi kuin korkeintaan parin viikon ajan. Lukiessasi tätä postausta pyydän sinua unohtamaan ”aamuvirkku” ja ”yökukkuja” käsitykset ihan kokonaan, koska minusta se on pelkkä tottumis- ja motivaatiokysymys eikä ”joko tai” -asia. Itsehän olen siitä vähän outo, että tykkään valvomisesta, mutta vihaan pitkään nukkumista, mikä ei ole ehkä se kaikkein paras yhdistelmä. Tässä postauksessa kerron teille hieman niistä huomioista, joita olen tehnyt kuluvan viikon aikana. Mainintana jo tässä vaiheessa, että painotan tässä enemmänkin aikaisen heräämisen ja liikunnan yhdistelmää, mutta tätä kaikkea voi soveltaa itselleen sopivalla tavalla.

1. Olet maailmaa edellä

Kyllä, kun herään aamuviideltä ja alan välittömästi tekemään jotain hyödyllistä, tunnen saaneeni varaslähdön muuhun maailmaan verrattuna. Kun muut vasta heräilevät, minä olen jo käynyt lenkillä, suihkussa ja aloittelen töitä. Varsinkin tällaisen lievän työnarkomaanin kohdalla jokainen tunti merkitsee. Monessa ammatissa aikaisin herääminen on muutenkin hyödyllistä siitäkin syystä, että aamun tunteina saa tehdä töitä täysin rauhassa, kun ei tarvitse vastailla puheluihini tai jatkuvasti tuleviin sähköposteihin. Aamut voivat olla monille tehokkainta työaikaa.

Aamuviideltä kaupunki on aivan tyhjillään, kuten tässä Pohjoisesplanadin kuvasta näkyy

2. Terveellisyys

En ole koskaan ollut mikään erityinen terveysintoilija tai sen puolestapuhuja, mutta huomaan jo parin päivän jälkeen, kuinka suuri vaikutus aikaisin heräämisellä on tähänkin asiaan. Jotta voin herätä aamuisin viideltä, minun on käytävä nukkumaan viimeistään kymmeneltä illalla, joten unesta, joka on äärimmäisen tärkeää hyvinvoinnin kannalta, tulee prioriteetti, josta ei luisteta. Ennen ajattelin väsyneenä, että nukun seuraavana aamuna pidempään, mutta nykyään se ei ole vaihtoehto, joten jos väsyttää erityisen paljon, käyn vain aikaisemmin nukkumaan.

Koska tiedän, että aamulla on herättävä, oli mikä oli, minulla on suurempi kynnys lähteä esimerkiksi baariin tai muualle. Olin keskiviikkona todella mielenkiintoisella baarikierroksella, joka oli ”Suomalainen drinkki” -kirjan kirjoittajien järjestämä (kannattaa ehdottomasti perehtyä). Kuitenkin aamu osoitti, että baarissa pyöriminen ja aikainen herätys ei ole se paras yhdistelmä. Koska aamuviiden herätys ja terveellisemmät elämäntavat ovat nyt prioriteettini, joudun harkitsemaan kovemmin, minne illanistujaisiin suostun lähtemään. Ajattelin tätä ennen tylsänä asenteena, mutta nyt en ole enää niinkään varma.

3. Iloisuus ja pirteys

Kyllä vain, olen tuntenut itseni pirteämmäksi ja iloisemmaksi aamuisin ja päivisin. Se voi kuulostaa oudolta, että olen pirteämpi herätessäni viideltä kuin seitsemältä, mutta niin se vain selvästikin on. Koska tiedän, että joka aamu tuo herätys on samaan aikaan, kehoni tottuu siihen ja sitä kautta myös herää nopeammin. Kun tähän heittää vielä aamulenkin, ero entiseen on huima. Tänäkin aamuna kuuntelin Sing-animaation (aivan huippuleffa, by the way) soundtrackia, lauleskelin sitä (äänettömästi) mennessäni ja hymyilin leveästi. Yleensä aamulla näkee vain nyrpeitä naamoja, muttei minun kohdallani.

Jos auringonnousut eivät ilostuta niin ihmisessä on jotain vikaa

4. Kipujen väheneminen

Tässä on kyse enemmänkin lenkkeilystä kuin aamuheräämisestä, mutta totuus on se, että jos en treenaisi aamulla, en luultavasti saisi sitä aikaiseksi loppupäivästä. Koska teen todella pitkiä työpäiviä enimmäkseen istuen, kehoni ei ole kaikkein parhaassa kunnossa. Selkä- ja niskajumit ja kivut ovat arkipäivää varsinkin, jos ei harrasta liikuntaa. Huomasin kuitenkin, että jo parissa päivässä kivut ja jumit vähenivät huomattavasti, kun aloin käymään lenkillä. Halpaa terveydenhuoltoa.

5. Tyytyväisyys ja motivaatio

Yhdistän aikaisen heräämisen ja liikunnan menestykseen ja motivoituneisiin ihmisiin. Olin tyytymätön itseeni, koska tiesin, että ”pitäisi” harrastaa liikuntaa ja ”pitäisi” herätä aikaisemmin, mutten vain saanut sitä aikaiseksi. Aikaansaamattomuus syö motivaatiota aika nopeaan tahtiin. Kuitenkin nyt, kun otin itseäni niskasta kiinni ja aloin toivomisen sijaan toimia, olen todella tyytyväinen omaan suoritukseeni ja siihen, mitä saan aikaiseksi päivän mittaan. Ehkä sillä on jokin syy, että menestyneet ihmiset toimivat usein näin – ja minä taisin juuri löytää sen.

 

Vinkkejä:

Aloitin ensimmäisenä aamuna lenkkini laittamalla Insta-Storiesiin kuvan ihan muuten vain. Seuraavana päivänä tein samoin ja tajusin, että se on hauska motivaattori itselleni. Se toimii motivaattorina siitä syystä, että tuntuu, että tuotan itselleni julkisen pettymyksen, jos en laitakaan jonain aamuna kuvaa lenkistäni. Silloin kaikki tietävät, että nyt meni päivä laiskotteluksi yms. Tuo voi kuulostaa hieman tyhmältä ajattelutavalta, mutta itse asiassa kyseisen menetelmän on tutkittu toimivan tavoitteiden saavuttamisessa. Esimerkiksi kirjailija Timothy Ferriss on puhunut tästä usein. Jos ihminen asettaa itsensä tietynlaiseen vastuuseen julkisesti, hänen on vaikeampaa perääntyä siitä vastuusta. Näihin kuviin on tullut useampikin ”senkin hullu” -kommentti, mutta se vain motivoi enemmän, kun tiedän, että muiden mielestä tässä on jotain sekopäistä.

Kenties tärkein vinkkini on se, että tällaiset motivaatiota vaativat päätökset pitää tehdä aina ”korkean energian” tilassa. En tarkoita nyt mitään hengellisiä asioita vaan mielialaa ja vireystilaa. Jos teet päätöksen tänään kello kaksitoista, että huomisaamuna lähdet lenkille, siitä päätöksestä on helpompaa pitää kiinni, jos et anna itsellesi pelivaraa aamulla. Et voi siis enää keksiä tekosyitä tai ”antaa itsellesi armoa”. Jos teet päätöksen matalan energian tilassa, kuten esimerkiksi herätessäsi, voit olla melko varma, että korkeintaan käännät kylkeäsi, sillä kuka hullu nyt haluaisi lähteä lämpimän peiton alta kylmään ulkoilmaan? Tee siis päätöksesi aina positiivisessa tai muuten motivoituneessa mielentilassa ja pitäydy niissä päätöksissä.

Aloita pienestä. Se on äärimmäisen tärkeää. Jos päätät, että nyt aloitat elämäntaparemontin, joten heität tunnin juoksulenkin joka aamu koko loppuelämäsi ajan, olet epäonnistunut ennen kuin pääsit aloittamaankaan. Päätä mieluummin, että seuraavan viikon ajan heräät joka aamu ja heität vähintään viiden minuutin lenkin. Äärimmäisen helppoa. Sitten katsot fiiliksen mukaan, haluatko kenties jatkaa sitä vai et. Yleensä tuo viisi minuuttia tuntuu niin lyhyeltä, että onkin kivaa tehdä pidempi lenkki, mutta jos et tosiaan jaksa enempää, koet silti onnistuneesi. Tällä ”aloita pienestä” -ajattelutavalla on ollut suuri muutos omiin ajatuksiini ja elämäntapoihini.

Tästä viikonlopusta tulee mielenkiintoinen, koska olin alunperin päättänyt, että viikonloppuina ei tarvitse herätä aikaisin. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että ehkä haluan sittenkin tehdä niin. No, huominenhan sen näyttää, miten tässä käy. Lisäksi olen matkailijan näkökulmasta ajatellut jo pitkään, että olisi mahtavaa lähteä aina aamuisin lenkille ulkomailla ollessa. Olisi hienoa nähdä, miten kaupunki heräilee. Aiemmin tuo on ollut pelkkä unelma, mutta mahdollisesti saankin sen toteutettua, jos jatkan samaan malliin.

Mitä mieltä olet, kuulostaako tämä aivan hullulta vai onko tässä jotain järkeä? Haluaisitko itse toimia samalla tavalla tai toimitko jo? Kuulisin mielelläni mielipiteistäsi ja kokemuksistasi. Mahtavaa perjantaita ja viikonloppua kaikille!


Jos haluat nähdä enemmän kuin mitä blogissa näytetään, kannattaa laittaa Instagram ( @escapemundaneblog ) ja Facebook-sivu ( www.facebook.com/PakoArjesta ) seurantaan, sillä niissä kerrotaan ja näytetään asioita, mitä ei koskaan päädy blogiin asti (esimerkiksi muokkaamatonta videota hotellista heti sinne saavuttuani tai muuten vain arkisempia asioita).

You may also like

12 kommenttia

Veera Bianca 21 huhtikuun, 2017 - 09:26

Hmm ”lievä työnarkomaani” – sure sure! 😀 Hienoa että olet saanut joka aamu itsesi oikeasti lenkille ennen kuin itse olen edes harkinnut päivän aloittamista! 😀 Oma tsemppaus tällä viikolla on ollut siinä että herään ennen 7.30, mutta hei baby steps 😉 Mä tykkään aamuista ja musta on kiva olla ns. maailmaa edellä ja saada jotain aikaiseksi ennen kuin muut aloittaa työt, mutta toisaalta nää tyynyt on niin ihanan pehmeitä. The struggle is real.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 21 huhtikuun, 2017 - 09:29

Living in denial ;). Mutta oon vaan lievä, koska en silti laita töitä parisuhteen ja muiden tärkeiden asioiden edelle :). Pikkuaskelilla on todellakin hyvä aloittaa, joten hyvä sinä! Ja tiedän, että hyvästä sängystä on vaikea nousta ylös xD. Jatka silti samaan malliin ja mahdollisesti siirry pikkuhiljaa heräämään aikaisemmin, jos se tuntuu omalta jutulta!

Vastaa
Inka 21 huhtikuun, 2017 - 11:05

Hyvä Jerry, huikea tsemppi!!! Elämä täällä aikaisten aamuherätysten, kovien treenien, terveellisten elämäntapojen ja hyvien unien sekä tietysti terveyden puolella hakkaa sen toisen mahdollisuuden 100-0. Ja mikä parasta – kun kokonaisuus on kunnossa, välillä on myös vara löysätä ja ottaa rennosti. Niin se tasapaino säilyy. 🙂

Pidän sulle peukkuja!!!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 21 huhtikuun, 2017 - 11:14

Kiitos, Inka :)! Ajattelinkin, että sinä jos kuka elät varmaankin terveellisiä elämäntapoja, joten tiedät ehdottomasti mistä on kyse. Se on hassua, että terveellinen elämä on ”rankempaa”, mutta jotenkin silti niin paljon helpompaa henkisesti. Ja se on totta, välillä saa löysätäkin ja silloin vielä hyvällä omatunnolla ;). Kiitos!

Vastaa
Annemaria/Samppanjaa muovimukista 21 huhtikuun, 2017 - 12:15

Mä oon noin 35 vuoden ajan yrittänyt saada itseäni heräämään aamulla aikaisemmin. Vielä ei ole onnistunut 🙂 Pääsääntöisesti käyn aamuisin suurta tahtojen kamppailua, mutta kun liha vaan on niin heikko ja aamun varhaiset tunnit ovat nukkumisen kannalta niitä makeimpia. Uskon itse siihen, että toiset meistä vaan ovat aamuihmisiä ja toiset ilta sellaisia. Vastaavasti voisin kukkua iltaisin kuinka myöhään tahansa ja olen silloin selvästi luovimmillani. Mulla on mies, joka nousee joka aamu viideltä ja hyppää sängystä ennen kellon soittoa. Lähtee saman tien lenkille ja oitis toimintavalmiina. Tää on mun mielestä niin ärsyttävää 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 21 huhtikuun, 2017 - 17:30

Tosiaan kaikki ovat erilaisia, mutta olen silti sitä mieltä, että tuo on vain tahdon ja motivaation määrittämä asia :). Eli jos oikeasti haluat tuota, onnistut siinä varmasti, mutta toisaalta ei ole myöskään mitään syytä, miksi sinun pitäisi toimia samalla tavalla kuin vaikkapa miehesi. Jos myöhään nukkuminen on se sinun juttusi, niin ehdottomasti kannattaa jatkaa samaa rataa ;). Useimmiten ”ilta- ja aamuihmiset” eivät ole syntyneet sellaisiksi vaan ne ovat tottumuksia ja mieltymyksiä. Ainakin itse olen tätä mieltä, vaikkei tämän tueksi olekaan mitään tutkimusta takataskussa :P. Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

Vastaa
Annika 21 huhtikuun, 2017 - 18:28

Musta tää on loistava idea, bonus pointseja sulle, että olet aloittanut! Mä tykkään herätä aikaisin, tosin mun aikaisin on paljon myöhemmin kuin sun 😀 Kesäisin kuitenkin monesti heräilen jo kuuden jälkeen automaattisesti, koska pihalla on niin valoisaa. Lisäksi koira käy myös aurinkokellon mukaan, eli talvella se nukkuu helposti melkein 9 asti, kun kesällä se herää jo kuuden jälkeen. Nisu on siis mun herätyskello ja puhelimessa on varalta herätys. Tosin, tänään just ei ollut puhelimessa herätystä päällä ja koska ulkona satoi, niin Nisu ei herättänytkään ja heräsin vasta yhdeksän jälkeen :O Heti tuntui, että no saakohan sitä mitään tänään aikaan, kun aamu meni ohitse. Pöh.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 21 huhtikuun, 2017 - 21:29

Kiitos :)! Toivotaan, että myös toteutus pysyy loistavana xD. Itsekin heräsin aikaisin, eli seitsemältä, mutta tämä on jo oikeasti aikaisin ;). Nisu on kyllä mahtava! Maailman suloisin (kenties joskus myös ärsyttävin rakastettavalla tavalla?) herätyskello :D. Tuntuu kyllä helposti, että päivä on pilalla, jos herää liian myöhään, mutta toivottavasti sait jotain aikaiseksi. Onhan se myös hienoa, että on vapaus herätä melko huolettomasti mihin aikaan haluaa. Kiitos kommentista :)!

Vastaa
Marimente 21 huhtikuun, 2017 - 22:56

Hui saakeli, aamuviiden herätys olisi mulle vähän kuin kuravettä joisi! ;D Olen itse ehdottomasti iltaihmisiä eikä minun aivot oikein tunnu operoivan minkäänlaiseen suuntaan noin aikaisin, paitsi jos olen löytänyt jotkut sikahalvat lennot, mitkä on tietysti ennen kukonlaulamaa ja silloin on vaan pakko herätä aikaisin kun ei ole muitakaan vaihtoehtoja 😛

Mutta mutta, kässään pointtisi, ja nuo aamutunnit kun saa olla aivan rauhassa eikä kukaan ole fyysisesti tai virtuaalisestikaan nykimässä hihasta olisi hitsin kätevä hyödyntää. Kuvien perusteella sulle on sattunut myös suht mukavat kelit keväisessä (?) Helsingissä ja IG stories’ista olenkin mielenkiinnolla seurannut tätä elämäntapaprojektia (sitten kun olen ite saanut silmät auki :D). Tsemppiä siis ja nostan hattua, tässä olis itsellekin tavoitetta!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 23 huhtikuun, 2017 - 14:01

Se on hassua mihin ihminen pystyy, kun motivaatio on kohdallaan ;). Olipa sitten kyse aamulenkistä tai aamulennosta :D.

Jep, kelit ovat olleet yleisesti ottaen ihan suotuisat aamuisin, mutta yleensä lämpötila on ollut -3 – +3, eli ei ehkä sieltä lämpimimmästä päästä. Tärkeintä on kuitenkin valoisuus, jota nyt vihdoin on. Kiitos tästä! Ei tällainen tietysti sovi kaikille eikä tähän kannata ryhtyäkään, jos ei sitä oikeasti halua :). Kiitos kommentistasi!

Vastaa
Reason for Season 22 huhtikuun, 2017 - 15:34

Voisin tehdä jossain vaiheessa postauksen ” 5 syytä miksi en todellakaan aio herätä aamulla viideltä” :D. Ei tuo herääminen ole pelkästään tahdosta kiinni, onhan aiheesta paljon tutkimustakin. Geeneillä on tuossa iso merkitys (myös siinä, miten paljon tarvitsee unta), mutta toki monet muutkin asiat elämässä vaikuttavat kuin geenit. Se ei ole ehkä mahdoton muutos vaihtaa kello seitsemältä heräämistä viiteen, koska seitsemältä herääminen on jo aikainen (eli seiskalta vapaaehtoisesti heräävä on aamuihminen). Mutta – jos oikeasti ei ole koskaan ollut aamuihminen, niin tuollainen viiden herätys on kyllä melkoisen hc. Minä en ole koskaan tottunut aikaisiin aamuihin, vaikka toki on monia vuosia ollut, jolloin niin on ollut pakko tehdä. Kouluvuosina äiti joutui väkisin herättämään aamuisin ja olin aina niin uupunut, että oli pakko mennä päiväunille heti koulun jälkeen. Myöhemmin olen tietenkin sitten joutunut itse olemaan se, joka pakottaa itsensä ylös ja ihan yhtä kamala taistelu se on edelleen :D. En myöskään ns. ”herää” oikeasti heti kun olen noussut, aivokemiat ovat jokseenkin vinksallaan. En saa unta nopeasti enkä myöskään pysty nousemaan nopeasti. Koska en ole työnarkomani eikä minusta ole suorittamaan elämää, niin en näe syytä yrittää olla ”maailmaa edellä”, mutta tällä hetkellä kyllä yritän päästä ylös aiemmin kuin itselleni on luontaista. Yritän siis saada mahdollisimman säännöllisen unirytmin. Saa nähdä, miten kauan menee, että onnistun siinä. On silti tosi siistiä, että sitä pystyt tekemään noin. Omasta kunnosta ja jaksamisesta kannattaa ehdottomasti pitää huolta! Aion itsekin panostaa siihen jatkossa enemmän, mutta vähän eri vuorokauden aikaan :D.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 23 huhtikuun, 2017 - 14:05

Tee ihmeessä :)! Tiedän, että asiasta on tehty montakin tutkimusta suuntaan ja toiseen, mutta totuus on se, että tutkimukset kumoavat jatkuvasti toisiaan vähän jokaisella aihealueella. Tästä syystä muodostan mieluummin omat mielipiteeni asiasta :). Kuitenkin kuulostaa siltä, että sinulla voi hyvinkin olla jokin geenijuttu yms., minkä takia aamuisin herääminen on vaikeampaa, jos tuo on ollut ongelma jo lapsena. Mutta kysyisin oikeastaan tähän liittyen, että jos joudut heräämään noin aikaisin tai aikaisemmin aamulennon takia, oletko silti ihan yhtä väsynyt?

Ja tässä hommassa ei ole tietenkään mitään järkeä, jos siihen ei ole syytä eikä halua :)! Eli ymmärrän pointtisi. Itselläni tuo aamulla herääminen on vapaaehtoista, mutta tietyllä tavalla myös pakollista, koska työt on saataaa tehtyä tiettyyn aikaan yms. Tuntuu siltä, että jos suoritan tiettyjä osa-alueita, voin nauttia enemmän toisista asioista elämässäni, eli minulla tällainen tasapaino toimii. Kuitenkin ihmiset ovat erilaisia, eli pitää vain löytää se oma juttu. Tsemppiä omaan heräämisen aikaistamiseen! Omasta terveydestä huolehtiminen on tosiaan erittäin tärkeää, mutta sillä kellonajalla ei ole väliä, kuten sanoit ;). Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.