Home » Vinkkejä ja oivalluksia vuoteen 2017

Vinkkejä ja oivalluksia vuoteen 2017

by admin

PA260852

Vuosi 2016 on ollut hyvinkin rankka monien some-päivitysten perusteella, mutta on myös niitä, joille tämä on ollut kaikkien aikojen paras vuosi tähän mennessä. Minä kuulun tähän jälkimmäiseen joukkoon, sillä vuonna 2016 olen ollut onnellisempi kuin koskaan tähän mennessä – meninhän sentään naimisiin elämäni rakkauden kanssa. Hyvästä vuodesta huolimatta olen painiskellut monien negatiivisten tunteiden kanssa loppuvuodesta. Syitä tähän on monia, mutta yksi niistä on oma täydellisyyden tavoittelu. Koska vuoden viimeiset päivät ovat olleet melkoisia itsetutkiskelun hetkiä, haluan jakaa hieman vinkkejä tulevalle vuodelle, jos vaikkapa omista oivalluksistani olisi teille jotain hyötyä.

Sanoin juuri, että minussa on perfektionismin vikaa (olen jankannut tätä itselleni ja monille vuosikausia), mikä on yksi vahvuuksistani, mutta samalla myös yksi suurimmista heikkouksistani. Täydellisyyden tavoittelu tarkoittaa nimittäin usein sitä, etten osaa olla tyytyväinen saavutuksiini, vaikka ne olisivat kuinka hienoja. Tämä voi johtua niinkin pienestä asiasta kuin siitä, etten saavuttanutkaan tarkalleen sitä, mitä lähdin hakemaan. Perfektionismi on ajoittain myös suoranainen este toiminnalle, sillä pelkään mitä käy, jos en onnistukaan – tuntuu, että on turha edes yrittää. Tuo on ehkä suurin negatiivinen asia, mitä täydellisyyden tavoittelu minulle tuottaa.

Olen sanonut aiempinakin vuosina, etten tee uudenvuoden lupauksia, kuten en myöskään luettele unelmia. Mieluummin muutan kaiken tuon tavoitteiksi, joita lähden oikeasti hakemaan elämääni, enkä vain uneksimaan. Tästä syystä yksi tulevan vuoden tavoitteistani on erään japanilaisen filosofian omaksuminen. Tämän filosofian mukaan koskaan ei saisi pyrkiä täydellisyyteen, mistä johtuen monissa upeissa japanilaisissa taideteoksissa ja käsitöissä jonnekin jätetään pieni ”särö” tai muu epätäydellisyys, vaikka sitä voisi olla vaikea huomata. Ideana tässä on, että jos saavuttaa täydellisyyden, siitä on matka vain alaspäin, koska parempaan ei voi enää pystyä.

PA210585

Täydellisyys on muutenkin ihan rehellisesti sanottuna helvetin tylsää, eikö vain? Jos muuttuisin yhtäkkiä lampun hengeksi ja täyttäisin kaikki toiveesi, elämäsi ei oikeasti muuttuisi luultavasti yhtään sen paremmaksi. Ainakaan minun elämäni ei muuttuisi lainkaan sellaiseksi kuin haluan, vaikka kuinka saisinkin kaiken sen, mitä tavoittelen. Syy tähän on se, että silloin minulla ei olisi enää mitään, mihin pyrkiä tai mitä tavoitella. Where’s the fun in that?

Tunnetun sanonnan mukaan itse matka on tärkeämpi tai vähintäänkin yhtä tärkeä kuin määränpää, mutta juuri perfektionisti-luonteeni takia minun on ollut vaikea omaksua tuota ajattelutapaa. Kuitenkin yleensä elämäni kehittyy yllättävinä hetkinä, kun oivallan jotain itselleni sopivasta näkökulmasta. Sillä ei ole väliä, että minulle on aina toitotettu tuota, koska se ei vain ole iskenyt. Nyt kuitenkin tuntuu, että vihdoin ymmärsin sen näiden itsetutkiskelupäivien aikana.

Sanotaan vaikkapa, että tavoittelen rikastumista ja ”maali” on se, että tienaan miljoona euroa vuodessa. Totuus on se, että mielenkiintoisempaa on sen miljoonan tavoittelu kuin se, että sitä elämää elää oikeasti. Haluan siis kokea ne haasteet ja onnistumiset, mitkä löytyvät matkan varrelta ennen kuin saavutan tuon tavoitteeni. Tietysti olen äärimmäisen tyytyväinen, kun tuo piste on saavutettu, mutta seuraavaksi haluan asettaa tähtäimen jonnekin korkeammalle. Tämän voi tulkita kahdella tavalla. Negatiivinen tapa on, etten ole koskaan tyytyväinen mihinkään. Positiivinen tapa on, että pyrin aina kehittämään itseäni ja elämääni, joten saavutettuani jotain, asetan seuraavan tavoitteen. Menen mieluummin tällä jälkimmäisellä ajattelutavalla eteenpäin. Muistakaa, että tämä oli vain esimerkki, jota voi mielestäni soveltaa useimpiin elämän osa-alueisiin, joten kannattaa ehkä miettiä, mikä oma versiosi on tästä kaikesta.

*Ilona Savola Photography

*Ilona Savola Photography

Tähän liittyen olen oivaltanut myös sen, että jatkossa on enää keskity tekemättömiin töihin ja epäonnistumisiin, kuten tähän asti, sillä ne tuottavat kaikkein eniten stressiä ja masennusta. Esimerkiksi se, että minun ”piti” kirjoittaa tuo ja tämä blogipostaus viikolla X, mutten saanutkaan sitä aikaiseksi. Tähän mennessä olen ruoskinut itseäni siitä, kun en tehnyt mitään, mutta jatkossa aion olla huomioimatta tuollaisia tuntemuksia. Mieluummin taputan itseäni kannustavasti selkään aina, kun olen saanut jotain aikaiseksi. Tällöin mielialani on parempi ja hyvällä tuurilla saan myös enemmän aikaiseksi, kun stressi ei lamaannuta ja estä etenemästä.

IMG_1245

Haluan kertoa teille vielä tähän loppuun erään henkilökohtaisen tavoitteeni, jonka haluan saavuttaa blogini kautta. En usko, että olen sanonut tätä teille aiemmin, mutta itselleni tämä on äärimmäisen tärkeää. Tiedän, että Pako Arjesta painottuu luksusmatkailuun ja siitä kertomiseen. Tiedän, että kyseiseen aihealueeseen voi suhtautua monin eri tavoin, kuten ihaillen, kateellisena, halveksuvana tai välinpitämättömänä. Vaikka blogin pintapuolinen tarkoitus on näyttää, millaista luksusmatkailu voi olla ja tarjota vinkkejä siihen liittyen, se ei ole tärkein tavoitteeni.

IMG_3809

Haluan tarjota blogini kautta lukijoille ikkunan elämääni ja tätä kautta inspiroida mahdollisimman monta tekemään omasta elämästään sellaisen, josta voi olla onnellinen. Haluan jakaa kanssanne vaikeudet, onnistumiset ja näiden kautta syntyvät oivallukset, jotka tekevät minusta paremman version itsestäni. Toivon, että tätä kautta näette, miltä tavoitteiden tekeminen ja niiden saavuttaminen näyttää. Tätä kautta pääsette näkemään myös, että vaikka joku vaikuttaisi ulkopuolisesti itsevarmalta, menestyneeltä tai tehokkaalta (en väitä, että vaikutan itse tällaiselta), pinnan alla voikin piillä monenlaisia haasteita, epävarmuuksia ja vaikeuksia.

Parhaassa tapauksessa tämä blogi tulee olemaan kirja, joka alkaa siitä, kun nuori mies etsii merkitystä ja suuntaa omalle elämälleen, löytää sen ja lähtee tavoittelemaan kaikkea siihen liittyvää. Sitten kirja jatkuu ja näyttää kehityksen ylä- ja alamäet, ja toivottavasti loppujen lopuksi pääsette kokemaan sen, miltä näyttää, kun nuo tavoitteet on saavutettu. Jos pystyn tämän blogin kautta inspiroimaan yhdenkin ihmisen tekemään muutoksia elämässään ja saamaan hänet siirtymään tavoitteitaan kohti, olen onnistunut paremmin kuin voisin toivoakaan. Kuka tietää, ehkä tuo onnistuja olet juuri sinä vuonna 2017. Miltä kuulostaa? Otatko haasteen vastaan?

*kello saatu yhteistyönä Perkko Oy:lta ja Keskisen Kellolta

Haluan kiittää kaikkia lukijoitani, niin uusia kuin vanhoja, sydämeni pohjasta. Te mahdollistatte omien tavoitteideni saavuttamisen ja tämän blogin kehittämisen. Vuosi 2016 oli hieno monin tavoin, mutta myönnän täysin, etten antanut blogilleni tarpeeksi aikaa enkä tehnyt sen eteen kaikkea sitä, mitä olisin halunnut. Mutta tästä on suunta vain ylöspäin, joten tavoitteeni on tehdä vuodesta 2017 elämäni ja blogini paras vuosi tähän mennessä. Tähän liittyen aloitin uuden salaisen blogiprojektin, jonka paljastan teille parin viikon sisään. Saa nähdä, mitä mieltä olette siitä ja mihin se johtaa, sillä te vaikutatte sen jatkoon kaikkein eniten.

Nauttikaa tämän vuoden viimeisestä päivästä ja tehkää päätös, että vuosi 2017 on parempi kuin yksikään vuosi tähän mennessä, sillä ainoastaan te itse voitte olla sen esteenä tai mahdollistajana omassa elämässänne. Mahtavaa uutta vuotta kaikille!

Hotel Kämp häät Paasikivi-sviitti 1


 

Jos haluat nähdä enemmän kuin mitä blogissa näytetään, kannattaa laittaa Instagram ( @escapemundaneblog ) ja Facebook-sivu ( www.facebook.com/PakoArjesta ) seurantaan, sillä niissä kerrotaan ja näytetään asioita, mitä ei koskaan päädy blogiin asti (esimerkiksi muokkaamatonta videota hotellista heti sinne saavuttuani tai muuten vain arkisempia asioita).

 

 

You may also like

15 kommenttia

Kthetraveller 31 joulukuun, 2016 - 16:22

Ihania kuulumisia. Ihminen on itselleen itselleen pahin vihollinen. Hienoa, että olet omaksunut sen oikean suunnan ajattelutavassasi. Harmi, että moni kuitenkin valitsee sen negatiivisuuden tien.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 31 joulukuun, 2016 - 18:02

Se on kyllä totta :). Kiitos tästä kommentista, K :).

Vastaa
Saana | Live now – dream later 31 joulukuun, 2016 - 16:24

Hienoja ajatuksia! Kiitos tästä vuodenvaihteen inspiraatiopläjäyksestä, samaistuin hyvin moneen asiaan (paitsi siihen luksusmatkailuun, hehe) ja osuit kirjoituksessasi ihan naulan kantaan. Ennen kaikkea pitäisi pyrkiä eroon siitä, että tavoittelee elämään elämää, jollaista muut olettavat tai odottavat sinun elävän ja keskittyä tekemään omassa elämässä asioita, joita itse pitää tärkeänä ja eniten arvostaa. Sieltä se onnellisuus ja hyvän elämän tasapaino lopulta kumpuaa. Mitä mahtavinta vuotta 2017, Jerry! Odotan innolla salaista projektiasi! 🙂 Nähdään messuilla!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 31 joulukuun, 2016 - 18:03

Kiitos kovasti, Saana :)! Hienoa, jos tästä oli apua oman vuotesi aloittamiseen. Ja olet ihan oikeassa, sillä omaa elämää pitää todellakin elää juuri sen mukaan kuin itsestä tuntuu hyvältä. Sitä samaa myös sinulle :)! Kohtahan ne messut ovatkin jo :D.

Vastaa
Ulla 31 joulukuun, 2016 - 16:50

Olipa taas hyvä postaus! Mielenkiinnolla luin näitä mietteitäsi ja samoja teemoja itsekin mietin. Minulla on myös ollut hyvä vuosi enimmäkseen ja olen huomannut myös tuon että yleisesti tätä vuotta pidetään katastrofina. Hyvään keskittyminen on aina hyvä valinta ja oli ilo lukea tämä postaus senkin vuoksi! =)

”Mieluummin taputan itseäni kannustavasti selkään aina, kun olen saanut jotain aikaiseksi. Tällöin mielialani on parempi ja hyvällä tuurilla saan myös enemmän aikaiseksi, kun stressi ei lamaannuta ja estä etenemästä.” Olen tehnyt täsmälleen tämän saman oivalluksen itseni kohdalla myös vast’ikään! Syytän mielessäni itseäni helposti asioista, jotka eivät ole menneet ideaalisesti ja se vain lamauttaa. Aloin tällä viikolla antaa itselleni pisteitä siitä kun saan tehtyä rempallaan olevia asioita (esim. käydä liikkumassa). Tää kuulostaa ehkä hassulle, mutta nyt yritän katsoa niitä kaikkia pisteitä joissa olen onnistunut sen sijaan, että miettisin miten monta kertaa olen taas jättänyt menemättä jne.

Perfektionismista oli hauska juttu Trendissä. Tai itse asiassa kyseessä oli Niina Lahtisen haastattelu, jossa teemaa sivuttiin useaankin otteeseen. Tässä pari otetta:

”Tehty on parempi kuin täydellinen. Sisäinen kriitikko pitää hiljentää, eikä omia heikkouksia kannata pitää mielessä hokemalla niitä ääneen koko ajan. Se on palvelus sekä itselle että läheisille.”

”Laiskuus on luovuuden lähde.” Ja ”Täydelliset ovat inhottavia. Täydellisyys ei lohduta ketään. Sen sijaan virheet naurattavat ja tekevät ihmisestä kiinnostavan.”

Näillä ajatuksilla uuteen vuoteen! 😀 Oon satavarma, että sekä teidän että meidän seuraavasta vuodesta tulee upea, paras! =)

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 31 joulukuun, 2016 - 18:07

Kiitos, Ulla! Olet ihan oikeassa, että se on valinta, mihin keskittyy, joten se määrittelee vuoden laadun melko laajasti. Kiva, jos tästä oli hyötyä ja iloa :).

Itsekin olen pisteyttänyt elämässäni omia saavutuksiani, mutten ole tehnyt sitä ns. arkisella tasolla, johon se kannattaisi ehkä laajentaa, eli hyvä idea :)! Ei lainkaan hassua vaan varmasti todella toimiva järjestelmä. Hienoa, että olet itsekin oivaltanut tämän, että kannattaa keskittyä positiivisuuteen myös niissä omissa tekemisissä.

Hyviä lainauksia! Olen kyllä samaa mieltä :).

Kiitos kovasti, Ulla! Olen ihan varma siitä myös itse, että meillä kaikilla tulee paras vuosi tähän mennessä :D! Enjoy today!

Vastaa
Heini 31 joulukuun, 2016 - 17:10

Hieno ja aito kirjoitus! Sun blogi ei ole pintapuolinen ollenkaan juuri sun elämänasenteen ansiosta! Ja perfektionismi on juuri sitä, mitä kirjoitit. Voisin tulla sun kanssa samalle zen-kurssille 😉 hyvää uutta vuotta

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 31 joulukuun, 2016 - 18:05

Kiitos paljon, Heini :)! Mukava kuulla mielipiteesi :). Ehkä alan pitämään jossain vaiheessa omaa zen-kurssia, kun on tarpeeksi viisastunut näistä jutuista :P. Kiitos, sitä samaa sinulle :)!

Vastaa
Maarit Johanna 31 joulukuun, 2016 - 19:11

Tosi hyviä ajatuksia! Jännittävä seurata perfektionistin elämää ja ajatuksia kun olen itse enemmän sellainen koheltaja, joka tekee kaiken mahdollisimman hyvin ilman sen kummempia paineita. Normaalisti. Yleensä. Vaikka on minussakin ehkä snadisti täydellisyyden tavoittelijaa! 😀
Parasta vuotta 2017 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 31 joulukuun, 2016 - 22:10

Kiitos, Maarit :)! Hienoa, että kuulut siihen porukkaan, joka ei ota turhia paineita kaikesta :P. Olen aina tietyllä tavalla ihaillut sitä piirrettä ihmisissä, ettei jaksa stressata turhasta, vaikken voisikaan kuvitella olevani koskaan samanlainen x). Kiitos, sitä samaa sinulle :D!

Vastaa
miraorvokki 1 tammikuun, 2017 - 12:24

Mahtava teksti Jerry! 🙂 Onneksi vuosi 2016 kohteli hyvin, toivottavasti myös 2017! Sulla on mahtava asenne. Teikäläisen blogia on mahtava seurata, sillä jokainen kaipaa välillä arkeensa kunnon luksusta. Jatka samaan malliin 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 1 tammikuun, 2017 - 13:24

Kiitos paljon, Mira :)! Tämä uusi vuosi tulee olemaan varmasti paras tähän mennessä, joten kiitos! Todella mukavasti sanottu :D. Luksukselle on aina tilaa ;). Jatketaan! Mahtavaa vuotta 2017 myös sinulle :D!

Vastaa
Johanna @ Out of Office 3 tammikuun, 2017 - 11:28

Hienoa pohdintaa menneestä ja tulevasta. Tunnistan liiankin hyvin nuo perfektionistin ongelmat, ja tiedän miltä ne tuntuvat. Joskus pitäisi olla itselleen armollisempi.

Vuosi 2016 oli minulle ensimmäinen oikea blogivuosi. (vuonna 2015 Instagram vei mennessään, enkä kirjoittanut kahdeksaan kuukauteen yhtään mitään) Suunta oli pitkään haussa, ja vieläkin on ongelmana, että tykkään lennellä businessluokassa ja majoittua luksushotelleissa, mutta luonto on se tärkein asia josta voimani ammennan. Melkoista tasapainoilua, ja lukijoillekin varmasti hankalaa.

Loistavaa vuotta 2017! 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 3 tammikuun, 2017 - 11:50

Kiitos, Johanna :). Tosiaankin, armollisuus voisi olla joskus ihan hyvä idea :P.

Muista, että määrität kuitenkin itse, mistä haluat kirjoittaa blogiin, vaikka se olisi millainen sekoitus tahansa. Luksusmatkailun ja luontomatkailun tasapaino voi olla huippujuttu blogille ja hieno keino erottua, joten ehdottomasti kannattaa kirjoittaa molemmista, jos siis tykkäät kirjoittaa niistä :). Toisaalta vaikka tykkäät luksusmatkailusta, jos et halua kirjoittaa siitä, keskity mieluummin luontoon (ja toisinpäin). Mutta molemmista saa hienoa materiaalia blogiin :).

Kiitos, sitä samaa sinulle!

Vastaa
Merkkihenkilöt maailmalla: Jyrki 69 - Pako Arjesta 16 tammikuun, 2017 - 20:28

[…] vuodenvaihteen postauksessani paljastavani pian uuden blogiprojektini, josta olen äärimmäisen innoissani. Ajatus uudesta […]

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.