Home » Onko Amex Platinum hintansa arvoinen vuonna 2024?

Onko Amex Platinum hintansa arvoinen vuonna 2024?

by admin

Olen käyttänyt American Expressin, eli Amexin, kortteja jo kymmenisen vuotta, ensin Goldia ja vuodesta 2017 eteenpäin Platinumia. Näihin viime vuosiin on mahtunut paljon kaikenlaisia muutoksia suuressa mittakaavassa aina pandemioista sotiin, energiakriiseihin ja korkojen nousuun. Kyseiset muutokset ovat jättäneet jälkensä myös Amexin etuihin ja hintoihin, sillä 700 euron vuosimaksu kohosi 790 euroon ja monet edut ovat poistuneet tai vaihtuneet. Ajattelin, että nyt olisi hyvä aika pohtia hieman sitä, onko näinkin kalliin kortin pitäminen enää kannattavaa vuonna 2024. Korostan, että omasta mielestäni Amex Platinumin etujen tila on ollut viime aikoina hieman epäselvää asiakkaille päin, joten jos postaus sisältää virheellistä tietoa, kuulisin siitä mielelläni, jotta voin korjata asian. Alle on listattu omasta mielestäni merkittävimmät muutokset.

Amex Platinumin poistuneet / huonontuneet edut

  • VIP-pääsy yökerhoihin on käsittääkseni poistettu kortinhaltijoilta. Ennen tämä etu mahdollisti jonon ohituksen ja ilmaisen sisäänpääsyn mm. Apollon ja Teatterin VIP-tiloihin. Aluksi Amex siirsi tämän palvelun toiselle palveluntarjoajalle oman conciergensa sijaan, mutta nykyään sitä ei taida olla enää lainkaan.
  • Amexin järjestämät tapahtumat lakkasivat viimeistään pandemian alkaessa, mutta jo ennen sitä ne tuntuivat olevan aika vähissä. On totta, että viime vuosina Platinum-kortinhaltijat ovat päässeet osallistumaan pariin ilmaiskonserttiin, mutta tapahtumatarjonta on vähentynyt huomattavasti.
  • Congierget eivät tarjoa enää matkanjärjestyspalveluja samalla tavalla kuin ennen. Aiemmin, jos halusin suunnitella matkaa, saatoin soittaa conciergelle tai lähettää sähköpostia, jolloin sain ideointiapua, ehdotuksia ja tarjouksia. Nykyään näitä asioita ei voi hoitaa enää puhelimitse, vaan kaikki tehdään Amexin sovelluksen kautta. Sovellukseen laitetaan tietyt päivämäärät, kohde ja esimerkiksi tietty hotelli, jossa halutaan yöpyä, minkä jälkeen concierge on yhteydessä pyyntöjen pohjalta. Tätä palvelua on karsittu huomattavasti, mikä näkyy negatiivisesti asiakkaan näkökulmasta. Eksklusiivisuus on poissa.
  • Onneksi monet hotelliedut ovat yhä tallella, mutta valitettavasti huomasin, että Amex Platinumin etuohjelmasta on poistettu Shangri-La-hotelliketjun edut. Tästä ei myöskään ilmoitettu missään vaiheessa, vaan huomasin sen itse ihan sattumalta. Yksi suosikkihotelleistani kuuluu kyseiseen ketjuun, joten omalla kohdallani tuo kirpaisi.
  • Kirjoitusvaiheessa tämä muutos on vasta tulossa, joten en tiedä, miten se lopulta vaikuttaa, mutta Amexeihin on tulossa asiakaskohtainen käyttöraja, jollaista ei ennen ollut. Tämä johtuu ilmeisesti lainsäätäjistä, joten Amexia ei voi syyttää, mutta jos käyttöraja asetetaan liian alas, ainakin omalla kohdallani kortti menettää periaatteessa merkityksensä. Tavallisessa arjessa käytän korttia X määrän, mutta reissussa tuo saattaa nelinkertaistua, koska maksan hotellit, lennot ja kaiken muun sillä. Toivotaan, että oma rajani asettuu tarpeeksi korkealle, jotta Amexin käyttö on fiksua jatkossakin.
Shangri-La Tokyo

Amex Platinumin uudet / parantuneet edut

  • Amexin Priority Pass, jolla pääsee lukemattomiin lentokenttäloungeihin ympäri maailmaa, on yhä toiminnassa. Tämän lisäksi Helsinki-Vantaalla ja esimerkiksi Tukholmassa voi käyttää niin sanottua Fast Trackia, eli priority-turvatarkastusta, joka on usein nopeampi kuin tavallinen turvatarkastus. Pääkortinhaltija ja rinnakkaiskortinhaltija voivat käyttää tätä palvelua ja ottaa vieraan mukanaan, eli yhteensä 4 henkilöä voi kulkea nopeamman turvatarkastuksen läpi tämän avulla.
  • Lentokentistä puheen ollen Amex Platinum -kortinhaltijat saavat ilmaisen lounaan tai illallisen Helsinki-Vantaan Pier Zero -ravintolasta juomien kera (pääkortin- ja rinnakkaiskortinhaltijat voivat kumpikin tuoda vieraan mukanaan). Testasin tätä helmikuussa veljeni kanssa ennen Japanin reissuamme, vaikka meillä olikin lounge käytössä. Tämän yhden vierailun perusteella voin suositella kulkemaan ravintolan kautta ennen mahdolliseen loungeen siirtymistä, koska kyllähän a la carte -ruokailu voittaa aina buffetin.
  • Illallinen kahdelle -etu on erittäin hyvä etu erityisesti Helsingissä asuville. Se on voimassa tiettyinä ajanjaksoina kuusi kertaa vuodessa (viime vuonna etu oli kolme kertaa), jolloin valikoiduista ravintoloista saa kahden ruokalajin illallisen kahdelle hengelle. Me olemme käyttäneet tämän edun esimerkiksi Murussa, Finnjävelin Salissa ja Albinassa.
Pier Zeron tarjontaa helmikuussa. Amex tarjosi meille kaksi pääruokaa, neljä alkoholiannosta ja kaksi alkoholitonta juomaa.

Yhteenveto Amex Platinumista

Koska Amex Platinumin tärkeimmät hotelliedut ja matkavakuutus ovat pysyneet ennallaan ja joidenkin poistuneiden etujen tilalle on tullut rahanarvoisia ravintolaetuja, olen yhä sitä mieltä, että Amex Platinum on hintansa arvoinen, vaikka vuosimaksu onkin noussut. Tämä pätee kuitenkin vain niiden kohdalla, jotka matkustavat useamman kerran vuodessa ja voivat käyttää ravintolaedut.

Oma sitoutumiseni Amexiin on heikentynyt, koska kommunikaatio congierge-palveluiden kanssa on vähäisempää ja astetta hankalampaa, mutta olen edelleen tyytyväinen asiakkuuteeni. Toivoisin yritykseltä kuitenkin avoimempaa viestintää erityisesti poistuvista eduista, jotta niitä ei joudu selvittelemään omin päin.

Jos mielestäsi listasta puuttuu jotain tärkeää tai haluat kertoa omista mielipiteistäsi Amexin asiakkaana, jätä ihmeessä kommenttia postauksen loppuun.

Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli sinulle jotain hyötyä, jos harkitset Amex Platinumin hankkimista tai mietit, kannattaisiko siitä mahdollisesti luopua lähiaikoina.

Kirjoitin Amexin Platinumista ja Goldista jo vuosia sitten, joten jos aihe kiinnostaa enemmän, nekin postaukset kannattaa käydä lukemassa.

You may also like

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.