Home » Matkalaukkuja, rinkkoja ja juuttisäkkejä

Matkalaukkuja, rinkkoja ja juuttisäkkejä

by admin

Ajattelin vaihteeksi tehdä pienen postauksen jostain muustakin kuin pakkomielteestäni Tokiosta 🙂

Viime kesänä tuli tilanne, että meidän piti ostaa avovaimoni kanssa ensimmäiset kunnolliset matkalaukkumme. Aiemmin olimme pärjänneet muilta lainatuilla laukuilla, mutta Tokion reissulle oli aika ostaa ihan ikiomat. Vaihtoehtoja on tietysti vaikka millä mitalla, mutta laukkuostoksille lähdettäessä kannattaisi jopa vähän ymmärtää näiden asioiden päälle. Kiersimme kaikenlaisia suurempia liikkeitä läpi kunnes lopulta päädyimme pienemmän ketjun liikkeeseen nimeltä Nahkatavara. Onneksi sieltä sai todella asiantuntevaa palvelua, joten myyjä kertoi hieman erilaisista matkalaukkutyypeistä ja siitä, mitä kannattaa huomioida laukkua ostettaessa.

Ensinnäkin materiaalilla on enemmän merkitystä kuin luulin. Tiesin sen, että jotkut laukut ovat jonkinlaista muovia ja toiset ovat kangasta. Siinä se. Mutta myyjä osasi kertoa, että monet halvemmat ”muoviset” matkalaukut eivät varsinaisesti sovellu lentomatkustamiseen. Nimittäin tällaiset laukut menevät helpommin rikki kovassa käsittelyssä, eli sellaisessa, jota lentokentällä koetaan. Monet tietysti käyttävät näitä matkalaukkuja vuosikymmeniä ilman mitään ongelmia, mutten ollut koskaan kuullut tuota näkökulmaa asiaan.

Tavaramme mahtuvat yleensä matkalaukkuihin oikein mukavasti, mutta ongelmana ovat painorajat, jotka tulevat nopeasti vastaan. Siispä halusimme kestävän laukun, joka olisi myös mahdollisimman kevyt. Suurin osa Samsoniten ja muiden parempien merkkien kevyistä ja kestävistä laukuista maksoivat maltaita, joten ne jäivät nopeasti pois laskuista. Tykästyimme liikkeessä Roncato-merkkisiin laukkuihin, mutta koko merkki oli meille täysin tuntematon. Netistäkin löytyi melko vähän tietoa kyseisestä laukkumerkistä. Roncatot olivat selvästi kalliimpia kuin halvimmat laukut, mutta ne sattuivat olemaan tarjouksessa, joten hinta jäi sopivasti alle Samsoniten vastaavien mallien. Valintaa auttoi se, että laukut olivat tyylikkäitä ja pinta oli sellainen, joka ei naarmutu helposti (toisin kuin kiiltäväpintaiset laukut). Matkustaminen saa tietysti näkyä laukuissa, mutta pidän kaikissa tavaroissani siitä, että ne ovat hyvässä kunnossa ja myös näyttävät siltä.

Kuva laukusta Instagramissani

Kuva laukusta Instagramissani

 

Kyseisiä laukkuja parilla matkalla käyttäneenä voin sanoa seuraavaa:

Haluan jatkossa ainoastaan laukkuja, joissa on neljä pyörää (spinner-laukkuja), kuten tässä Roncaton mallissa. Pikkuhiljaa lentokentän jonossa liikkuessa on helpottavaa työntää spinneriä pystyasennossa aina hiukan eteenpäin – elämän pieniä iloja. Vähintäänkin sisäosan toisen puolen pitää olla verkkotasku, mutta mieluummin ottaisin mallin, jossa niin olisi molemmilla puolilla. Laukun pitää olla kevyt, kestävä ja pyörien pitää rullata hyvin.

 

Nyt alkuvuodesta aloitettuani matkablogin kirjoittamisen huomasin, että tarvitsen myös jonkin laukun tai kassin, johon saan pienempien reissujen tavarat. Törmäsin Intersportin tarjoukseen pari viikkoa sitten ja löysin Helly Hansenin 50 litran putkikassin puoleen hintaan (hintaa jäi 40€), joten pakkohan se oli ostaa. Tuon kokoiseen kassiin mahtuu hyvin viikonloppukamat. Nyt vain odottelen seuraavaa hotellireissua, joka on näillä näkymin toukokuussa, jotta pääsen testaamaan, miten tuo toimii käytännössä 🙂

Tämäkin löytyy Instagramista

Tämäkin löytyy Instagramista

Nyt haluaisinkin kysyä, mihin lukijani pakkaavat matkatavaransa 🙂

Käytättekö rinkkaa? Matkalaukkua? Urheilukassia? Isoisän vanhaa matka-arkkua? Muovikassia? Juuttisäkkiä? Vai tarvitsetteko matkatavaroita ollenkaan :)?

Ihailen sitä, että ihmiset kykenevät matkustamaan pelkillä käsimatkatavaroilla pidemmilläkin matkoilla, mutta itse satun olemaan sitä kategoriaa, että aina on iso matkalaukku mukana… vaikka olenkin mies.

Laittakaa omat kokemuksenne, tottumuksenne ja ehdotuksenne kommentteihin 🙂

 

 

You may also like

19 kommenttia

katja 9 huhtikuun, 2014 - 16:28

Täällä matkustetaan myös suht suurella pehmeä kantisella matkalaukulla. Minulle tärkeää on, että laukku aukeaa ns. keskeltä, jotta toiselle puolelle saa näppärästi vaatteet ja toiselle puolelle kengät sun muut pussukat. Olen katsellut uutta ja tuntuu, että kaikki nykyiset pehmeäkantiset ovat vain yksipuolisia en tiedä miksi näin. Täytynee sitten vaihtaa kovakantiseen.

Lyhyillä matkoilla käytän delseyn lentolaukkuani, joka onkin nyt halpalentoyhtiöillä matkustaessa tullut tarpeeseen, sillä ainahan sitä haluaa säästää, jos mahdollista. 😀 Kotimaan lyhyillä matkoille pakkaan yleensä vain urheilulaukkuni. 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 9 huhtikuun, 2014 - 16:41

Kiitos kommentistasi, Katja 🙂
Olen samaa mieltä, että laukun pitää aueta keskeltä, jotta on helpompaa jaotella kaikki tavarat omiin ”lokeroihinsa”. Voin suositella lämpimästi tuota Roncaton mallia, jos siirryt kovakantiseen, mutta oli merkki mikä tahansa, kannattaa ehdottomasti ottaa kevyestä materiaalista tehty laukku.
Halpalentoyhtiöillä matkustettaessa kannattaa todellakin matkustaa pelkillä käsimatkatavaroilla. Ainoa ongelma käsimatkatavaroissa ovat nuo nesteet. Monet nesteet ovat itsessään liian isoissa pakkauksissa, joten ne on pakko siirtää huomattavasti pienempiin, mikä voi olla melko hankalaa 😛

Vastaa
lena 9 huhtikuun, 2014 - 16:40

Mulla on matkalaukku ja rinkka jos jonnekin erikoisimmille konnuille suuntaan. Matkalaukut ovat vain vaihtuneet tiuhaan tahtiin: Lensin Hong Kongista Kuopioon vuosi sitten ja laukku meni rikki matkalla. No, Finnair korvasi sen juuri tuollaiseen kuvailemaasi muoviseen joka ei reissausta kestä. Uudella laukulla lähdin tästä liikenteeseen kohti Lontoota ja kas, laukku meni tälläkin lennolla rikki. Tosin risuja Finnairille toiminnasta Lontoossa, piti hommata todistus laukun hinnasta ja nykyarvosta laukkuliikkeestä. Helpommin sanottu kun tehty, kukaan ei suostunut arviota antamaan kun liikaa huijareita liikkeellä. Marssin sitten halvimpaan liikkeeseen ja ostin 15£:n väliaikaislaukun – toimiipa muuten vieläkin. 😀

Tosi hyvännäköinen on tuo laukkusi, pitääkin pistää korvan taakse kun laukkua ostan seuraavan kerran!

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 9 huhtikuun, 2014 - 16:47

Kiva, kun kerroit mielipiteesi, Leena 🙂
Itse en ole koskaan kokeillut rinkkaa, mutta monet vannovat sen nimeen sen käytännöllisyyden takia.
Harmi, että sinulla on käynyt noin huono tuuri laukkujen kanssa :/. Mutta, kuten mainitsinkin postauksessa, monet käyttävät ns. ”halpoja” laukkuja vuosikymmeniä ilman mitään ongelmia, joten kai se on tuurista kiinni ;).
Kiitos! Tykästyimme avovaimoni kanssa todella paljon tuohon ulkokuoreen, koska siinä ei näy naarmut niin helposti ja onhan se melko tyylikäs 😉
Ehdottomasti kannattaa harkita Roncatoa, jos satut löytämään sellaisen jostain. Käsittääkseni Suomessa niitä ei saa muualta kuin Nahkatavarasta, mutten tiedä, mikä tilanne muissa maissa on.

Vastaa
Anne 9 huhtikuun, 2014 - 17:12

Rinkka on ollut ja toistaiseksi pysyy. Ehkä jollekkin lyhyelle kaupunkilomalle voisin harkita jotain mini-samsoniteja jonka saisi käsimatkatavaroissa. Syy rinkkaan on yksinkertainen – jää kädet vapaaksi kun sen heittää selkään. Monesti kun on kaikenlaista muutakin nyssykkää mitä pitää käsissä kantaa ja jos pitäisi vielä raahata jotain matkalaukkua perässä niin pitäisi olla käsiä tuplamäärä. 😉

Omasta mielestäni kuitenkin vähän riippuen matkan tarkoituksesta voi miettiä minkälaisella pakaasilla sitä lähtee matkaan. Joku viikon pakettimatka, jossa hoidetaan kentältä kamat bussiin ja bussista hotellihuoneeseen matkalaukku toimisi varmaan hyvin, mutta jos vähänkin pitää itse kanniskella kamoja ja aikoo liikkua paikasta toiseen niin sitten kyllä ehdottomasti rinkka/reppu. Kerran raahasin (perässä vedettävää) matkalaukkua Japanissa junissa ja metroissa ja asemien portaissa: en tee sitä toiste.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 9 huhtikuun, 2014 - 17:25

Kiitos kommentistasi, Anne :).
Ymmärrän täysin tuon rinkan käytännöllisyyden. Itse kannan matkalaukun lisäksi pientä reppua, jossa kulkee läppäri, lentoliput yms. kaikki tarpeellinen, mutta haluan pitää sen mahdollisimman kevyenä matkatavarana. Minulle tulee kuuma todella helposti, joten en voisi kuvitellakaan kantavani rinkkaa hetkeäkään. Paitaa pitäisi olla vaihtamassa minuutin välein :P.
Japanissa ei todellakaan ole mukavaa raahailla suuria matkalaukkuja. Tiedän tunteen, vaikkakin matkat olivat melko lyhyitä. Kuulemani mukaan japanilaiset katsovan melko säälivästi kaikkia junamatkustajia, joilla on isompia matkatavaroita mukanaan. Ei ole kyllä mikään ihme. Jos muuten matkustat Japaniin Naritan kentälle, kannattaa käyttää hyväkseen kätevää Limousine Bussia (ehkä olet käyttänytkin), koska se vähentää raahaamismatkaa. Parhaimmillaan se vie suoraan hotellin ovelle, jos hotellisi sattuu kuulumaan reitin pysähdyksiin. Meillä oli juuri näin, joten se helpotti matkustamista todella paljon.

Vastaa
Anne 9 huhtikuun, 2014 - 18:10

Mutta kun sitä rinkkaa ei tarvitse raahata.. 😉 Kiitos vinkistä.

Rinkkoja on kyllä joka lähtöön enkä ainakaan omastani ole huomannut että se olisi hirveästi hiostanut, vaikka +35 helteessä Intiassakin sitä tuli kanniskeltua. Kun se on hyvä ja istuva niin sopii selkään kuin hanska käteen eikä tunnu painavalta ollenkaan vaikka olisikin 20kg tavaraa kannettavana kunhan on hyvin pakattu. 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 9 huhtikuun, 2014 - 21:02

En tietenkään ole rinkkoihin perehtynyt, joten tuo oli kyllä hyvä pointti :). Pitäisi siis vain löytää se sopiva, jos sellaisen haluaisi hankkia.

Vastaa
Marimente 9 huhtikuun, 2014 - 18:12

Kiintoisa postaus Jerry! Hommasin viime vuoden Pohjois-Amerikan reissua varten Samsoniten kovakantisen laukun Hullujen Päivien tarjouksesta, ja hyvin kesti kaikki maailman lentovälit mitä sen reissun aikana tuli suhattua 🙂

Tämän vuoden Väli-Amerikan reissua varten taas hankin uuden Vauden 45+10L rinkan, ihan sitä käyttötarkotusta varten että rinkkaa on kätevämpi kantaa jossain Nicaraguan pölysillä maanteillä, jossa vetolaukusta menis äkkiä pyörät rikki. Yleensä en kauheasti tykkää kantaa mitään painavaa ja lähtiessä rinkka olikin vain vaivaiset 7kg, palatessa oli tullut ehkä 4kg lisää. Yllättävän kätevä sitä oli kuitenkin kantaa, enkä vetolaukulla ois suoraan sanottuna selvinnyt siitä reissusta 😀

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 9 huhtikuun, 2014 - 21:08

Kiitos, Mari :). Mietin hetken teenkö tätä postausta, koska ajattelin, että tämä saattaisi olla lukijoiden mielestä liian tylsä. Päädyin kuitenkin tekemään postauksen, koska halusin sitä itse. Hyvä, että vastaanotto oli kuitenkin näin hyvä 🙂

Samsonitet ovat varmasti todella hyviä, mutta ilman tarjouksia ne ovat vain niin kalliita, ettei ole pahemmin tullut harkittua. Hullareilta kuitenkin saa vaikka mitä :).
Ehdottomasti rinkka tai melkein mikä tahansa muu on parempi tuollaisella reissulla kuin tavallinen matkalaukku. Niinhän se menee, että pitää soveltaa moniakin asioita matkakohteen ja tilanteen mukaan matkalaukuista vaatteisiin. Huomaa selvästi, että rinkka on ammattilaisten valinta 😉

Vastaa
Susanna89 10 huhtikuun, 2014 - 21:15

Carpisa merkillä on myös kestäviä ja laadukkaita matkalaukkuja. Mutta kaikkea on tullut joo kokeiltua, kerran sain hommattua jätti-ison matkalaukun halvalla tarjoustalosta tosin siinä ilmeni vetoketjuongelma. Isoisän vanhassa matkalaukussa oli vain kaksi pyörää ja nekin hajosi, ekalle matkalle piti vain nopeasti hommata joku laukku. Kiinankaupan matkalaukkuja on ollut useampia, mutta aina ilmennyt jokin vika tai hajonneet nopeasti, halvin ei siis ole kestävin. Törmäsin yhdellä matkalla loma-asunnon omistajaan joka kehui hankkivansa joka matkalle aina uuden matkalaukun kiinankaupasta, epäilen että halvemmaksi kumminkin tulisi yksi kallis ja kestävä matkalaukku

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 10 huhtikuun, 2014 - 22:08

En olekaan kuullut Carpisasta, joten kiitos tuonkin mainitsemisesta 🙂
Sinulla on ollut melkoisesti huonoa tuuria noiden laukkujen kanssa :/. No toivottavasti jatkossa on toisin. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ostaa yhden laadukkaan laukun, joka kestää pitkään. Onhan se ekologisempaakin. Ja on paljon helpompaa ostaa vain yksi harvoin kuin olla joka kerta ostamassa uutta. Itselläni ainakin kesti melkoisesti aikaa sopivan löytämiseen. Kiitos kommentistasi!

Vastaa
maisasofia 10 huhtikuun, 2014 - 22:21

Mulla myös käytössä spinneri, kovakantinen. Ei ole ollut ongelmaa. Toisena, pienempänä lentolaukkuna sitten Samsoniten perustapaus, pehmeä. Lyhyemmille reissulle otan aina (myös koneeseen) North Facen Base Campin, pienen sellaisen 🙂 Kyseiseen mahtuu hyvästi 10 kg rajoissa kaikki mitä tarvitsen matkalle mukaan. Lisäksi meillä on olemassa isompi malli, joka on aika usein meille molemmille yhteiseksi riittävä, jos varsinaisia matkalaukkuja ei haluta reissuun. Paras laukku ikinä! Hyvä juttu tämä 🙂

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 11 huhtikuun, 2014 - 09:23

Nyt spinneriä pari kertaa käyttäneenä se on ihan ehdoton. En enää sietäisi matkalaukkua, jossa on kaksi pyörää :P. Mukavuus ennen kaikkea. Onko tuo Base Camp putkikassi vai reppu? Katselin juuri North Facen sivuilta, mutta siellä näytettiin molempia. Hyvä vinkki joka tapauksessa 🙂
Kiitos, kiva että pidit ja mukavaa, että jaksoit myös kommentoida 🙂

Vastaa
maisasofia 11 huhtikuun, 2014 - 12:06

Base Campissa on (ainakin L-kokoon asti) myös hihnat joten voi kantaa myös reppuna. Tuo XS-koko, joka kulkee minulla mukana on helppo vaan kantaa kahvastakin. L-kokoinen toimii sekä putkikassina, että ”reppuna”.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 11 huhtikuun, 2014 - 12:17

Kiitos tarkennuksesta :). Tuo Helly Hansenin kassi on samantapainen 🙂

Vastaa
Jenni / Suurherttuan vieraana 11 huhtikuun, 2014 - 17:13

Mä ostin vuosi sitten Samsoniten kolmen setin laukkuja (eli kaksi eri kokoista ruumalaukkua ja yksi käsimatkatavaralaukku, kaikki perässävedettävää mallia), Jenkeistä yhteishintaan $200 eli ihan hyvä hinta Samsoniteksi. Vähän ensin epäilin, sopivatko mun tiheään ja raskaaseen käyttöön, koska eivät ole ”täysin kovia” vaan sellaista mallia, että vetoketju pitää laukkua kasassa, ja siitä kohtaa saa levennettyä laukkua kangaskaistaleella, jos tilarajoitus tulee vastaan. Ovat kuitenkin pysyneet hyvässä kunnossa, vaikka lennän vähintään kerran kuussa ja long-haulia parin kuukauden välein, aina painorajat tapissa, eivätkä shamppanjapullotkaan ole menneet ruumassa rikki. 😉

Tuota pintaa en kuitenkaan huomannut silloin ajatella, vaan valitsin laukut kuvan perusteella: graafinen New Yorkin skyline, joka on helppo huomata kaukaa matkatavarahihnalla. Varjopuolena tälle on, että kiiltävästä materiaalista on vaikea saada lennon jälkeen rapsutettua irti sitä pientä tarraa, mitä ainakin täällä päin lentoyhtiöt liimailevat itse laukun pintaan sen isomman ”tägin” lisäksi. No, käyttöesineeksihän nuo olivatkin tarkoitetut, eli olen yrittänyt olla häiriintymättä tästä.

Omistan myös rinkan, mutta en ole reppureissannut pariin vuoteen. Sen sijaan pienen viikonloppukassin ostin Pariisista turistiliikkeestä, sellaisen putkikassityylisen täysin muovisen, missä on kuvia 1800-luvun naisista ja Eiffel-tornista. En uskonut, että hihnat tai vetskari kestäisivät käytössä kovinkaan pitkään, mutta eipä se maksanutkaan kuin kympin, eikä vielä viiden viikonloppureissun jälkeen näy merkkejä hajoamisesta.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 11 huhtikuun, 2014 - 17:23

Lievästi sanottuna hyvä tarjous Samsoniteista ;). Jenkeistä taitaakin saada aika paljon edullisemmin melkein kaikkea verrattuna Suomeen :). Itse asiassa aika monessa ”kovassa” laukussa on nykyään vetoketju. Tuossa Roncatossakin on ja, jos en ole ihan väärässä, sekin taitaa vähän ”kasvattaa kokoa”, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole sellainen tuplavetoketjullinen malli. Hyvä, että sinun laukkusi ovat toimineet hyvin, epäilyistä huolimatta :).

Unohdinkin mainita postauksessani laukkujen huomattavuuden, koska se on tärkeä tekijä. Vaikka nuo Roncatomme ovat mustia, ne erottuvat hyvin, koska pinta on erilainen kuin muissa ja käytämme ympärillä kirkkaita (sininen tai vihreä yms.) laukkuhihnoja. Tiedän tarkalleen, mitä tarkoitat tuolla tarrahommalla, koska koin saman ongelman lainalaukkujemme kanssa. Eikä se varmasti monia häiritsekään, mutta itse olen perfektionisti monien asioiden suhteen, joten en haluaisi, että edes matkalaukku naarmuuntuu ja likaantuu kauheasti :P. Siispä matkojen jälkeen olen puhdistanut laukun ulkopinnan liasta :).

Yleensä tuollaiset turistiliikkeiden tavarat ovat kuitenkin peruskestäviä, joten ei ole suuri vaara, että ne menisivät hetkessä rikki. Toivotaan, että se pysyy kasassa jatkossakin 😉
Kiitos kommentistasi, Jenni! Mukavaa viikonloppua 🙂

Vastaa
Metallia Matkassa | Matkailua ja metallimusiikkia 25 heinäkuun, 2015 - 09:13

[…] Matkalaukkuja, rinkkoja ja juuttisäkkejä (Pako Arjesta) […]

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.