Home » Hygienia arjessa ja matkoilla

Hygienia arjessa ja matkoilla

by Jerry / Pako Arjesta

En yleensä tuo tätä asiaa kauheasti esille somessa tai muualla, mutta olen aina ollut hyvin tarkka hygieniasta ja puhtaudesta ihan kaikkialla. Itselleni se tulee luonnostaan, että pesen jatkuvasti käsiä ja käytän käsidesiä, mikä on nykyisen COVID-19-viruksen takia tällä hetkellä erityisen vahvasti uutisissa ja kaikkialla. On ollut jännää huomata, että tässä maailmanlaajuisessa paniikissa ihmiset alkavat vasta nyt tekemään niitä asioita, joita itse teen ihan normaalissakin elämässä. Laitettuani Instaan pari puhtausvinkkiä sain useampia kyselyitä siihen liittyen, joten päätin kirjoittaa asiasta pienen postauksen. Kyllä, ajankohdan takia tämä pätee tietysti myös koronavirukseen liittyvään tietoisuuteen, mutta näitä ohjeita pitäisi noudattaa aina, ei vain pandemian aikana. Toivottavasti suurin osa tai jopa kaikki näistä mainitsemistani asioista ovat tuttuja teille, mutta jos edes yksi lukija saa tästä jotain hyödyllistä tietoa, katson tämän postauksen onnistuneeksi. Ymmärrän, että joidenkin mielestä osa näistä neuvoista voi olla liian tarkkoja tai neuroottisia, mutta olen huomannut, että ihmisten logiikka pettää hygienia-asioissa aika pahasti. Esimerkiksi pestään kädet yleisessä vessassa, mutta avataan vessan kahva sillä puhtaalla kädellä ja liataan se uudestaan. Tämän takia haluan saada ihmiset edes huomioimaan nämä asiat, vaikka ryöttäinen elämäntyyli houkuttelisi jatkossakin enemmän. Silloin sentään kyse on valinnasta, ei vain tietämättömyydestä.

1. Käsienpesu ja käsidesi

Sitä aina haluaisi luulla, että käsienpesu on kaikille itsestään selvä asia, mutta näin ei todellakaan ole. Senhän näkee jo yleisissä vessoissa, sillä on hyvin harvinaista nähdä, että yleisissä vessoissa kukaan pesee käsiään. Nekin, jotka ”pesevät” ne, vain käyttävät käsiään tai sormiaan vedessä ja luulevat, että siitä on jotain apua. Jos ihmiset huolehtisivat käsihygieniastaan edes perustasolla, uskon, että hyvin moni välttyisi kaikenlaisilta sairastumisilta niin kotona kuin reissussa. Kaikki ovat varmasti jo nähneet neuvot siitä, että käsiä pitäisi pestä vähintään 20 sekunnin ajan, mikä on hyvä ohje. Tärkeää on käyttää saippuaa aina kun mahdollista ja levittää se kunnolla. Monelta voi jäädä esimerkiksi sormenvälit tai kynsien aluset pesemättä (kynnet kannattaa muutenkin pitää lyhyinä), minkä lisäksi outoa kyllä, mutta samoin käy helposti myös kämmenen keskiosalle. Pestessä kämmeneen muodostuu ns. kuppi, joka saattaa jäädä hankaamatta ja pesemättä kunnolla, kun käsiä hankaa yhteen.

Kädet pitää tietysti pestä aina vessakäynnin jälkeen, mutta tuntuu, että hyvin harva pesee kätensä kotiin tultuaan. Itselleni se on ensimmäinen asia, jonka teen, sillä silloin en levittele bakteereja ja likaa kotiini. Kannattaa miettiä asia näin. Heti, kun lähdet pois kotoa, voit olettaa, että jokainen koskettamasi pinta on likainen. Kun tulet kotiin, siirrät tuon saman lian omille pinnoillesi, jos et pese käsiäsi välittömästi palattuasi. Muista myös, että jos esimerkiksi kosketat vessan kahvaa kun olet menossa pesemään käsiäsi, lika siirtyy siihen, joten ovi kannattaisi mieluummin avata esimerkiksi jalalla tai päättää, että tietty kohta kahvasta on likainen, joten siihen ei kosketa puhtailla käsillä (meillä tällainen on kahvassa oleva ovistopperi, josta oven voi myös vetää auki). Yleisissä vessoissa oven avaaminen puhtaasti voi olla haastavaa, jos ovi aukeaa sisäänpäin (mitä itse vihaan). Näissä tapauksissa käytä käsipaperia, jos voit, mutta muuten oven voi joskus avata jalalla tai vaikkapa hihalla, jos mikään muu ei auta. Kädet tulee tietysti pestä myös ennen ruokailua ja ruoanlaittoa.

Olitpa sitten kotona tai muualla, suosittelen avaamaan ja sulkemaan hanan jollain muulla osalla kuin kämmenelläsi tai sormillasi. Jos peset kädet ja suljet likaisen hanan puhtaalla kädelläsi, likaat kätesi uudestaan. Itse teen tämän mieluummin käsivarrella, jos esimerkiksi paperipyyhkeitä ei ole saatavilla. Kotonakin huomioin asian niin, etten likaa hanaa missään vaiheessa. Lisäksi suosittelen käyttämään nestemäistä saippuaa, joka on hygieenisempi kuin palasaippua.

Jos olet paikassa, jossa et pääse pesemään käsiäsi vedellä ja saippualla, suosittelen käyttämään käsidesiä. Esimerkiksi reissussa käytämme aivan jatkuvasti käsidesiä esimerkiksi metrosta poistuttuamme, lentokoneessa ollessa ja ennen ruokailua. Käsidesi ei tuhoa kaikkia bakteereja, mutta on se silti parempi kuin ei mitään.

2. Lentokoneessa

Haluan ottaa aina tämän kuvan, kun olemme nousseet pilvien yläpuolelle

Matkustamiseen perehtyneet tietävät varmasti, että lentokoneiden kääntymisajat ovat sen verran nopeita lentokentillä, että niitä ei useinkaan ehditä puhdistamaan kunnolla. Roskat kyllä kerätään pois, mutta jos luulet, että kaikki pinnat desinfioidaan normaaliolosuhteissa, olet erehtynyt pahasti. Se pöytätaso, jolla pidät kännykkääsi, läppäriäsi ja käsiäsi, on saattanut olla täynnä toisen nenäliinoja ja toimia jopa vaipanvaihtopisteenä. Kun siis istut paikallesi lentokoneeseen, suosittelen puhdistamaan kaikki pinnat, joita aiot koskettaa. Itse teen näin joka kerta lentäessäni. Esimerkiksi desinfiointiainetta sisältävät Savetit soveltuvat tähän hyvin (huom. pelkkä kostea liina ei auta mitään vaan sen pitää olla desinfioiva). Pyyhin pöytäpinnat, kosketusnäytön, turvavyön ja kaiken, johon kosketan matkan aikana. Kun tulet ulos lentokoneen vessasta, ovi kannattaa avata tietysti käsipaperilla.

3. Hotellissa

Blogiani lukevat tietävät, että yövyn pääasiassa vain luksushotelleissa, joissa siisteystaso on yleensä huippuluokkaa. Tästä huolimatta minulla on sama rutiini joka kerta, kun astun hotellihuoneeseen. Ihan ensimmäiseksi teen sänkytarkastuksen, koska haluan tietää, että se on varmasti puhdas niin liasta (joskus kohdalle on osunut jopa käytetyt lakanat) kuin hyönteisistä. Tämän jälkeen puhdistan Saveteilla tai muulla desinfioivalla aineella valonkatkaisimet, kahvat ja hotellihuoneen todistetusti kaikkein likaisimman esineen, eli kaukosäätimen (jotkut laittavat kaukosäätimen pakastepussiin puhdistamisen sijaan, mikä toimii sekin). Tämä kaikki voi tietysti kuulostaa yliampuvalta, mutta itse ainakin haluan varmistua siitä, että pinnat ovat puhtaita, kun vietän huoneessa yön tai jopa pari viikkoa.

Lisäksi aamiaisbuffetissa käytän aina käsidesiä ennen kuin alan syömään ja oikeasti kosken ruokaani. Tiedän valitettavasti, että monikaan ei pese käsiään ennen yleisiin ottimiin yms. koskettamista, joten käsidesin käyttö tai käsien pesu ennen ruokailua on suositeltavaa.

4. Muut arjen bakteeripesäkkeet

Pidin kyselyn Instassa koskien sitä, kuinka moni puhdistaa kännykkänsä kotiin tultuaan. Yllätyin positiivisesti, kun 50 % vastaajista sanoi puhdistavansa omansa, mutta mielestäni kaikkien kannattaisi tehdä se. Jos mietit asiaa hetkeäkään, tajuat varmasti, kuinka usein kosketat kännykkääsi päivän aikana. Kaikki käsiesi lika siirtyy helposti kännykkään, joka päätyy niin keittiön pöydälle kuin myös kasvoillesi, joten se levittää helposti bakteereja ja viruksia. Itse puhdistan kännykkäni joka kerta, kun tulen kotiin. Käytän tähän ihan haavanpuhdistussuihketta, jota suihkutan talouspaperiin.

Olen nähnyt liian monta kertaa tosielämässä ja telkkarissa, miten ihmiset laittavat käsilaukkujaan, reppujaan ja kassejaan keittön pöydälle, sängylle ja kaikkialle tajuamatta sitä, kuinka likaisia niiden pohjat oikeasti ovat. Laukku saattaa olla päivän aikana yleisessä vessassa, ravintolan lattialla ja metrossa, mutta sitten kotiin tultua se nostetaan pöydälle, jossa valmistetaan ruokaa. Tästä asiasta on tehty tutkimuksiakin, jotka todistivat, että käsilaukun pohja voi olla monta kertaa likaisempi kuin julkinen vessa. Sama pätee matkalaukkuihin, jotka ihmiset usein heittävät sängylleen purkamis- ja pakkaamisvaiheessa. En voi käsittää tätä, koska matkalaukut pyörivät vaikka missä reissun aikana, joten miksi kukaan haluaisi liata lakanoitaan tai päiväpeittoaan niillä?

Mikä on monelle ensimmäinen ja viimeinen asia, jota he koskettavat vessaan mentyään? Vyö ja erityisesti vyön solki. On siis selvää, että se likaantuu todella nopeasti. En ehdota, että alatte puhdistamaan senkin päivittäin, mutta kannattaa muistaa, että jos kotiin tultuasi peset kädet ja sitten vaihdat vaatteet, olet tässä vaiheessa liannut kätesi taas uudestaan. Tämä on juuri sitä logiikan puutetta, jonka mainitsin postauksen alussa, koska ihmiset eivät ajattele sen pidemmälle. He tuudittautuvat usein siihen uskoon, että kun kädet on pesty, ne ovat puhtaat ja pysyvät puhtaina, vaikka tekisi mitä.


Kuulen mielelläni komenttiosiossa omat hygieniasuosituksenne ja miten itse pidätte huolta puhtaudesta arjessa ja matkalla. Mitä mieltä olette, oliko kaikki tämä jo tiedossa ja käytössä, opitteko jotain uutta vai oliko tämä kenties yliampuvaa omaan makuunne? Kommentit ovat tervetulleita, ja toivottavasti saadaan rakentavaa keskustelua aikaiseksi. Tsemppiä kaikille näihin vaikeisiin aikoihin!

Blogin löytää Instagramista nimimerkillä: @escapemundaneblog

You may also like

13 kommenttia

Mira 21 maaliskuun, 2020 - 14:02

Haha tämä postaus oli kuin itseni kirjoittama, teen kaikki asiat juuri näin. Olen kyllä myös erittäin pöpö kammonen,mutta nyt corona aikaan itseni ei ole juurikaa tarvinnut tehdään mitään erilailla kuin muutenkaan. Varsinkin tuo hotelleissa siivoaminen, en usko että sielläkään tasoja siivotaan kunnolla asiakkaitten välissä, mukana aina antibakteeriset pyyhkeet, ja käyn valokatkaisimistä alkaen kaikki läpi. Ihmiset useasti naureskelee näille,mutta ehkä tän jälkeen ei enää..

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 21 maaliskuun, 2020 - 15:08

Jep, sama juttu itsellä, eli oikeastaan mikään ei ole muuttunut tämän kaiken keskellä, kun on tuo hygieniataso tarpeeksi korkea muutenkin :). Ja kyllä näille vielä naureskellaan jatkossakin, kuten voi hyvinkin tulla näkymään myös tämän postauksen kommenttikentässä, mutta toisaalta ihan sama se itselle on. Tietää kuitenkin, että parempi ottaa varman päälle kuin liian huolettomasti xD. Mutta pidetään me tätä tasoa yllä, vaikka saataiskin mikä friikki-leima otsaamme 😉

Vastaa
Mira 21 maaliskuun, 2020 - 15:12

Jep parempi vähä liikaa ku ei ollenkaan👍

Vastaa
Päivi /Kelvästä kartalle 21 maaliskuun, 2020 - 14:14

Kerrankin joku muukin on yhtä tarkka hygieniasta kuin minä! Itse pesen myös aina saippualla ja niin kuumalla vedellä kuin hanasta vaan tulee huolellisesti myös hotellihuoneen lasit, jos niitä käytetään. Vuokramökeillä olen myös taipuvainen pyyhkimään kaikki pöytäsasot, ovenkahvat jne heti alkuun, kun ei ikinä voi tietää, millainen edellinen asukas on ollut. Ja julkisissa liikennevälineissä mieluiten aina hanskat, mutta siltikin käsienpesu heti sen jälkeen kun vain on mahdollista. Lomaa ei halua tieten tahtoen jollain taudilla pilata normaaliaikoinakaan.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 21 maaliskuun, 2020 - 15:10

Mahtavaa kuulla, että muutkin tekevät näin! Olen nähnyt liian monta artikkelia siitä, ettei varsinkaan hotellihuoneen vessassa olevia juomalaseja pestä tai ne pyyhitään jopa samalla liinalla kuin vessat, joten niihin ei pahemmin tule koskettua xD. Ja ajattelen ihan samoin, että haluan ottaa mieluummin varman päälle ja varmistaa, että pysyn terveenä. Kiitos kommentistasi!

Vastaa
Maija 21 maaliskuun, 2020 - 15:03

Mun mielestä tämä oli todella yliampuvaa, sillä todistetusti ihminen myös tarvitsee tietyn bakteerikannan immuniteetin rakentamiseen. Siinä tekee itselleen karhunpalveluksen, jos pelkää jokaista pöpöä ja desinfioi aivan kaiken – kotoa ulos astuessa ja maailman kohdatessa se on elimistölle aikamoinen tärsky. Itselläni on jopa työkaveri, joka tuo töihin omat aterimet eikä käytä samoja muiden kanssa, vaikka ne pestään astianpesukoneessa asianmukaisilla aineilla. Sama työkaveri on KOKO AJAN sairaana ja saa joka ikisen pöpön, mitä vuoden mittaan kiertää… Mistähän johtuu :’D

Olen kuitenkin samalla kannalla käsienpesun suhteen, aina pestään kotiin tullessa ja ruokaa laittaessa. Käsidesiä en käytä koska lääkärikaveri kertoi niiden tappavan vain murto-osan viruksista ja bakteereista ja käytön jälkeen kannat sitten niitä kuolleita viruksia kädessäsi. Eli käsienpesu on mun valinta! Maalaisjärki käteen niin pärjää pitkälle.

Sama koronan suhteen nyt: jokainen varmasti ymmärtää, että jos rokotetta ei saada kehitettyä turvallisesti, ainoa vaihtoehto on jokaisen meistä altistuminen sille vuorotellen. Näin syntyy joukkosuoja. Niillä, joilla immuniteetti on heikoin (eli vakavasti sairaiden lisäksi juuri ne omien lusikoiden raahaajat), se iskee koviten ja pahiten kun taas muut saavat vain tavallisen, ehkä vähän rajumman flunssan oireet ja toipuvat nopeasti.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 21 maaliskuun, 2020 - 15:21

Olet ihan oikeassa siinä, että bakteereista on hyötyäkin, mutta tietysti tässä hommassa on aina kaksi puolta. Itse kannatan mieluummin liiallista puhtautta kuin liiallista likaisuutta :). Omasta mielestä omien aterimien käyttö ei ole yhtään typerä idea, mutta ymmärrän, että voit pitää sitä naurettavana. Ja on mahdollista, että vastustuskyky laskee, kun ei altistu niin usein bakteereille omassa elämässään, mutta ei se automaattisesti tarkoita sitä, että sen takia on useammin kipeänä. Itse taas tunnen monia, jotka ovat todella tarkkoja näiden asioiden suhteen ja juuri siksi he sairastuvat harvoin.

Käsienpesu on tietysti aina parempi vaihtoehto, mutta silloin kun se ei ole mahdollista, käsidesi on mielestäni fiksumpi kuin ei mitään. Ja mitä koronaan tulee, tuo on aika kyyninen tapa nähdä asia. Ei sen tarvitse kaikkia kiertää eikä joukkosuoja ole ainoa vaihtoehto selviytyä tällaisesta. On väärin ajatella, että antaa heikoimpien kärsiä. Maailmalla on nähty, että täysin perusterveet, nuoret ihmiset ovat joutuneet teho-osastolle tämän taudin seurauksena enkä usko, että voit selittää sitä ”omien lusikoiden raahaamisella”. Ymmärrän, että jokainen on oikeutettu omaan mielipiteeseensä, mutta toivon kaikkien muiden kannalta, ettet ole niin holtiton ja välinpitämätön tämän asian suhteen, ettet esimerkiksi noudata viranomaisten määräyksiä ja kehotuksia.

Vastaa
Maija 21 maaliskuun, 2020 - 18:22

En ole, olen itsekin terveydenhuollon viranomainen. Et ole selkeästi aiheesta lukenut tai sitten mulla on vaan enemmän tieto ammatin puolesta. Mutta kannattaa googlata tuo joukkosuoja, sitä Suomikin nyt tavoittelee – että 60% kansalaisista sairastuisi porrastetusti ja hallitusti, jolloin syntyy joukkosuoja ja terveydenhuolto ei porrastuksen vuoksi kuormitu kerralla liikaa. Siihen odotetaan menevän 6-18kk, maksimissaan 24 kk.

En ole mielestäni missään vaiheessa sanonut ajattelevani, että antaa heikoimpien kärsiä?! Mitä ihmettä taas.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 22 maaliskuun, 2020 - 13:49

Ymmärrän porrastuksen ja hallitsemisen, mutta olen eri mieltä siitä, kun sanoit, että kaikkien pitää sairastua siihen jossain vaiheessa. En ole kyseisellä alalla enkä myöskään väitä että tietäisin kyseisestä viruksesta sen enempää kuin kuka tahansa tavis, joka seuraa uutisia, mutta postauksen pääpointtina oli hygienia – virusta oli vain sivuttu. Mielestäni esitit asiasi negatiiviseen sävyyn ja naureskelit sille, että jotkut ihmiset ovat liiankin tarkkoja hygieniastaan, joten sen takia virus iskee heihin pahasti. Eli jos olisit kertonut mielipiteesi asiallisemmin, reaktioni olisi ollut täysin erilainen.

Vastaa
Jaakko 20 toukokuun, 2021 - 07:10

Hygieniarutiinejasi lukiessani heräsi mieltäni kiinnostava kysymys, miten sait asepalveluksessa ylläpidettyä riittävää hygieniatasoa?
Parhain terveisin,
Jaakko R.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 26 toukokuun, 2021 - 11:42

Tämä oma hygieniataso on muuttunut vuosien saatossa, joten tuohon aikaan ei ollut tilanne ihan sama :).

Vastaa
Nadine G 24 huhtikuun, 2022 - 11:07

Onpa hauska tietää, etten ole ainoa friikki tässä maailmassa, joka juoksee desinfiointiainepullon kanssa joka paikkaan. En ole yöpynyt missään arveluttavissa hotelleissa vuosiin, nykyään aina 4-5 tähden välissä. Toisaalta, en muista koskaan saaneeni mitään terveysongelmia matkustaessa. Epäilen, ettet sinäkään 😁.

Vastaa
Jerry / Pako Arjesta 24 huhtikuun, 2022 - 14:54

Uskon, että useimmat kaltaisemme eivät vain uskalla myöntää sitä tosiasiaa, että näin tulee toimittua 😛
Onneksi olen pääosin pysynyt aina terveenä reissussa, joten uskon, että näistä omista toimista on sentään jotain hyötyä. Kiitos kommentistasi ja hyvää kevättä, Nadine! 🙂

Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.