Päätin hetken mielijohteesta kirjoittaa tämän postauksen luettuani viime hotelliarvosteluuni liittyviä kommentteja. En tiedä kuinka monella ei-bloggaavalla lukijalla on ollut näitä mietteitä, mutta ilmeisesti matkabloggaaja jos toinenkin on käsittänyt erään asian hieman väärin minun ja kirjoitustyylini suhteen.
On totta, että matkabloggaajat saavat monesti erityiskohtelua hotelleissa. Sellaista kohtelua, joita tavalliset matkaajat eivät saa. Jokaisen on kuitenkin tajuttava, että matkabloggaaja ei ole virallinen hotelliarvostelija. Hotelliarvostelijat menevät hotelleihin tuntemattomina asiakkaina, kun taas yhteistyötä tekevät bloggaajat ovat pakosti täysin hotellin tiedossa vierailunsa aikana (muutenhan yhteistyö ei onnistu).
Ymmärrän kuitenkin, että huoneeseen tuotu kuohuviinipullo ja mansikkalautanen eivät odota jokaista matkailijaa (eivätkä myöskään matkabloggaajia läheskään jokaisella kerralla). Se, että ilahdun kovasti esimerkiksi tällaisesta eleestä, ei tarkoita, että antaisin sen vaikuttaa arvosteluuni väärällä tavalla. Huomioin sen korkeintaan niin, että kyseinen hotelli saattaisi muistaa esimerkiksi muidenkin asiakkaiden merkkipäivät. Olen lukenut monesti TripAdvisorin arvosteluissa, että huoneessa on odottanut esimerkiksi pieni syntymäpäiväkakku tai ruusuja yms. kun on ollut kyse jostain tärkeästä päivästä. Tällainen kuitenkin kertoo paljon hotellista.
Eroan hotelliarvostelijoista myös siten, etten kirjoita postauksiani täysin objektiivisesta näkökulmasta niin kuin viralliset arvostelijat. Kerron omista tuntemuksistani ja kokemuksistani, koska kyseessä on vain yhden ihmisen mielipide. Tästä syystä kirjoitan aina rehellisesti, vaikka kyseessä olisikin yhteistyöpostaus. Viralliset arvostelut löytyvät aivan muualta kuin blogistani.
Haluan sanoa myös sen, että korostan laatumatkailun näkökulmaa hyvästä syystä. Se nimittäin sattuu kiinnostamaan minua kaikkein eniten. Useimmilla blogeilla on jokin tietty aihealue tai suuntaus, mihin niissä pyritään. Itselläni tämä suuntaus sattuu olemaan juurikin tuo laatumatkailu. Tarkoitus ei siis ole leijua tai odottaa parempaa palvelua kuin mitä muille asiakkaille tarjotaan. Haluan erinomaista palvelua yksinkertaisesti siitä syystä, että mielestäni jokainen ansaitsee samaa olipa kyseessä yhden tähden hostelli tai viiden tähden luksushotelli. Kiinnitän esimerkiksi palvelun tasoon huomiota jopa asioidessani ruokakaupassa. Toisin sanoen en odota, että saan parempaa kohtelua kuin muut, mutta odotan kaikkien saavan hyvää kohtelua. Valitettavasti voin kokea nämä asiat ainoastaan omasta näkökulmastani enkä muiden vierailijoiden kautta.
Toivottavasti tämä selvitti asioita niille, joita nämä ovat mietityttäneet. Otan mielelläni kommentteja vastaan, jos asiasta herää kysymyksiä tai muuta keskusteltavaa.
17 kommenttia
Pakko kommentoida tähän vaikkakaan postauksen aihe ei ihan käsitellyt tätä. Minä en tiedä, miten yleistä suomalaisten matkabloggaajien keskuudessa on ilmoittaa etukäteen varaamaansa hotelliin tms. että ”hei, olen sitten matkabloggaaja, vink vink”. Onkohan se yleistä? Itse en ole tehnyt tätä koskaan, en ulkomailla enkä Suomessa, sillä koska en tosiaan ole mikään virallinen taho vaikkapa hotellista tai ravintolasta kirjoittaessani, en toivokaan mitään erikoiskohtelua. (Päinvastoin, jäin jopa miettimään oman Sokos Hotels -kampanjavierailuni tiimoilta sitä, että tulenkohan antamaan rehellistä kuvaa hotellin palvelun tasosta lukijoille siksi, koska siellä tietenkin tiedettiin, että olen se heistä kirjoittamaan tullut bloggaaja, ja sain superhyvää palvelua. Minusta tärkeää on, että palvelu olisi nimenomaan samantasoista, hyvää asiakaspalvelua kaikille, riippumatta siitä oliko matkabloggaaja isolta kirkolta tai Marjatta Mietoisista.)
Minä myös haluan välittää rehellisen kuvan ja oman kokemukseni lukijalleni, ja uskon itse, että sen kaikkein rehellisimmän kuvan vaikkapa palvelun laadusta saa, jos menee ihan tavan tallaajana sinne hotelliin tai ravintolaan – niin kuin kaikki muutkin asiakkaat. Koen olevani ihan tavallinen tyyppi, joka maksaa huoneestaan / ruuastaan, hyödyntää palveluja ja kertoo niistä sitten blogissaan, joka on minulle harrastus. Mutta ehkä tässä sitten tullaankin siihen, että en tavoittele mitään ammattibloggaajan titteliä, joten mulla on asiaan varmaan siksi erilainen lähtökohta…
Tää nyt ei varsinaisesti tähän edes liittynyt, mutta tulipahan vaan mieleen pohtia asiaa ”ääneen”, jos tähän joku muukin tarttuisi 🙂
Oikein hyvää pohdintaa, Laura :). Eikä haittaa, vaikka tämä olisi mennyt ihan vähän aiheen vierestä (tai sitten ei yhtään). Halusin myös tavallaan herättää keskustelua ja vastailla kysymyksiin, jos tästä jollekin tulee jotain mieleen.
Ymmärrän aivan täysin tuon näkökulmasi tähän. En tietenkään tiedä, miten muut bloggaajat hoitavat nämä asiat, mutta tuntuu siltä, että oma lähestymistapani vähän kaikkiin asioihin elämässä tuntuu olevan melko poikkeava :P. En sano, että välttämättä kertoisin jokaiseen paikkaan olevani bloggaaja, mutta jos aion tehdä esimerkiksi kattavan arvostelun hotellista, minua ei haittaa, jos saan jotain vastineeksi. Juurikin niin kuin sanoit: joillekin tämä on harrastus, mutta toiset tavoittelevat tästä jotain enemmän :). Onhan tämä vielä harrastusvaiheessa, mutta tavoitteeni on saada tästä paljon enemmän irti ja mielellään tehdä tätä joskus jossain määrin ammatikseni. Siispä verkoston luominen hotelleihin ja muihin yrityksiin on tärkeä osa sitä tavoitetta.
Jos menisin hotelliin omalla rahalla, voi olla, etten kertoisi heille asiasta, mutta näissä yhteistyöjutuissahan se vain menee näin :).
Koska ymmärrän sen, että bloggaajat saavat monesti parempaa kohtelua, kun heistä tiedetään, toivoisin, että tavalliset asiakkaat voisivat vaikka kirjoittaa blogin kommentteihin omasta kokemuksestaan. Näin saisi myös sen toisen näkökulman. Periaatteessahan asiakkaalla voi käydä hyvä tai huono tuuri, joten mielipide muokkautuu sen mukaan onpa sitten kyseessä bloggaaja tai ei. Lisäksi kiinnitän yleensä huomiota ympärillä oleviin asiakaspalvelutilanteisiin nähdäkseni, miten muita asiakkaita kohdellaan. Esimerkiksi Paviljongissa huomasin, että kaikkia palveltiin todella iloisesti ja asiantuntevasti yms.
Kiitos kommentistasi 🙂
Ihan hyvää pohdintaa. Bloggaajat ovat vähän puun ja kuoren välissä näissä yhteistyökampanjoissa. Toisaalta lukijat odottavat rehellistä ja suoraa arviointia ja toisaalta ilmaisen tuotteen tai palvelun tarjoaja näkyvyyttä ja kehuja. Bloggaaja ei suoraan ole mainostaja eikä myöskään pelkkä objektiivinen arvostelija, kuten esim. sanomalehdissä. Miten säilyttää tasapaino kaiken välillä?
Minusta oli periaatteessa hyvä, että annoit edellisen postauksen hotellille negatiivista palautetta. Jotenkin tekstistä välittyi silti hieman sellainen kuva, että mielestäsi sinulle olisi pitänyt tarjota paremman tason hotelli, sillä se olisi sopinut paremmin blogisi aihepiiriin ja tästä syystä palautteesi oli niin negatiivissävytteistä. En sano tätä pahalla tai tuomitsevasti, mutta tuo oli minulle ensilukemisella välittynyt vaikutelma :). En usko, että tämä silti oli tarkoituksesi 🙂
Kiitos kommentistasi, Sandra :). Se on ihan totta, että tasapainon säilyttäminen on erittäin hankalaa, koska bloggaaja ei voi valita oikeastaan mitään ääripäätä.
Totuus on se, että blogini aihepiirin takia odotin, että saisin hotellin, joka sisältäisi mm. laajemman huoneskaalan yms. Kyse ei ole niinkään siitä, että onko hotelli parempi vai ei, mutta aihepiiri pitäisi silti huomioida. Eli tavallaan se vaikutelma oli ihan oikea, vaikka se kuulostaakin huonolta lähtökohdalta. Muokkasin postausta, jotta saisin sen turhan negatiivisuuden pois, joka oli valitettavasti välittynyt postaukseen väärin perustein. Mutten kirjoittanut yhdestäkään negatiivisuudesta muusta syystä kuin siitä, että ne olisivat häirinneet missä tahansa hotellissa.
Kiitos mielipiteestäsi 🙂
Hei, koen tarvetta kommentoida tähän mutta oikeastaan vain yhdestä näkökulmasta. Kirjoitat kommentissasi: ”Onhan tämä vielä harrastusvaiheessa, mutta tavoitteeni on saada tästä paljon enemmän irti ja mielellään tehdä tätä joskus jossain määrin ammatikseni. Siispä verkoston luominen hotelleihin ja muihin yrityksiin on tärkeä osa sitä tavoitetta.”
Jos haluaa ammatikseen arvioida/antaa kritiikkiä pitäisi kyllä oikeasti sisäistää hotellien/motellien tähditykset ja arvioida niitä nimenomaan sen peruteella. Ei sen mukaan, että on itse ns. laatumatkailija (mitä se tarkoittaa?). Jos ei kuitenkaan koe voivansa arvioida majoituksia niiden tähditykset huomioon ottaen, kannattaisi mielestäni olla kokonaan arvostelematta omaan tasoon nähden liian alhaisia hotelleja. Sellaiset kritiikit eivät nimittäin palvele ketään.
Itse olen melko monipuolinen matkustaja. Olen yöpynyt ihan kamalissa murjuissa, mutta toisaalta myös spa sviiteissä sekä vuokrannut itselleni kokonaisen talon Virginiassa. Ja ei, kyseessä ei todellakaan ollut mikään pieni mökkeröinen. Laatu, mitä se on? Onko laatua (vain) hieno hotelli ja pistokkeen ”oikea” sijainti vai ne elämykset eri kulttuurissa ja maassa?
Kiitos kommentistasi, Eleina. Tuo on hyvä pointti ja olen täysin samaa mieltä kanssasi, mutta tällä kertaa tilanne oli hieman monimutkaisempi. Tarkoitukseni ei olekaan arvostella hotelleja, jotka eivät sovi tähän mainitsemaani laatumatkailuun (tarkoittaen yleisesti ottaen keskiverto- ja luksushotellien välimaastoa), mutta sitouduin Sokos Hotelsin kampanjaan, joten hyväksyin heidän valintansa. Itse asiassa minuun otettiin yhteyttä jälkikäteen kampanjan tiimoilta ja kerrottiin, että blogin taustat oli tarkoitus ottaa huomioon, mutta tällä kertaa matkan varrella sattui kommunikaatiovirhe eikä minua siitä syystä sijoitettu esimerkiksi Solo hotelliin.
On siis ihan sama asia, että kieltäytyisin arvostelemasta blogissani esimerkiksi uutta leivänpaahdinta (bloggaajille tarjotaan kaikenlaista), sillä se ei kuulu blogini aihepiiriin. Samalla tavalla ns. ”tavalliset” hotellit eivät kuulu siihen. Tällä kertaa asia vain meni näin, koska olin jo ilmoittautunut kampanjaan mukaan.
Tästä huolimatta olen eri mieltä, kun sanot, ettei ”sellaiset kritiikit palvele ketään”, sillä hotellilta oltiin minuun yhteydessä ja kiitettiin tästä kritiikistä. He eivät olleet tietoisia kaikista näistä asioista ja sanoivat korjaavansa ne pikimmiten. Ilman tämänlaista yksityiskohtaista palautetta (vaikkakin kriittistä sellaista) hotelli ei välttämättä koskaan saa tietää ongelma-alueistaan, sillä tavallista matkaajaa ei kiinnosta ilmoittaa hotellille ns. pienistä virheistä.
Laatu on varmasti oma käsityksensä kaikille, joten siitä on turha alkaa väittelemään, mitä sen pitäisi olla. Minun on hieman hankalaa alkaa painottamaan maan kulttuuria, kun on kyse hotelliarvostelusta. Hotelleissa haluan kertoa niistä asioista, mihin kiinnitän huomiota. Niin hyvässä kuin pahassa. Siispä se pistokkeen oikea sijainti on minulle merkityksellinen. Arvosteluitani lukevat vain ne ihmiset, jotka haluavat lukea niitä ja heille kyseiset asiat voivat olla tärkeää tietoa. Ymmärrän, että välttämättä sinun mielestäsi näillä ei ole merkitystä, mutta ihmiset ovat erilaisia.
Kiitos kommentistasi ja toivottavasti sain vastattua siihen, mitä halusit tietää.
Kiitos sinulle vastauksestasi, tuli selväksi mitä tarkoitat. 🙂
Hyvä juttu 🙂
Luin nyt vasta tuon edellisen kirjoituksen, ja minusta siitä jäi puuttumaan juuri hotellin reagointi asiaan. Eli jos on paljon negatiivista sanottavaa, olisi ehkä ollut mielenkiintoista, jos olisit ottanut asian puheeksi hotellin kanssa jo ennen postauksen julkaisemista ja kuullut heidän kommenttinsa ennen hyvin negatiivisen postauksen kirjoittamista. Hotellien reaktiot kritiikkiin kun ovat minusta olennainen osa koko kokemusta: vaikka hotellissa olisi ollut paljonkin vikaa, asianmukaisella jälkihoidolla tilanne saattaa kääntyä jopa päälaelleen.
Tähän vähän liittymättä (tai sittenkin liittyen), en ole ikinä saanut niin hyvää palvelua ravintolassa kuin Helsingin Gringos Locosissa sen jälkeen, kun tarjoilija tajusi unohtaneensa meidän ruokatilauksemme yli tunniksi. Vaikka kokemus alkoi isolla munauksella, jälkihoito oli sen verran tasokasta, että voin hyvin lämpimästi suositella paikan palvelua (ja ruokaakin, vaikka se ei niin selvästi mieleen jäänyt). Ja olen suositellutkin aina tilaisuuden tullen.
Hei Jenni! Olet täysin oikeassa siinä, että olisi ollut hyvä idea ottaa hotelliin yhteyttä jo etukäteen. Koska minulla ei ole kokemusta tällaisesta negatiivisesta kommentoinnista, tuo ei käynyt mielessäni. Kiitos kuitenkin tästä ehdotuksesta, sillä jatkossa otan tuon huomioon, jos tällaisia tilanteita tulee eteen. Ja kuten sanoin postaukseni lopussa, hotelli voisi nousta aivan uudelle tasolle korjaamalla nuo epäkohdat (aivan kuten sinäkin sanoit).
Tuo oli hyvä esimerkki ja ymmärrän mitä tarkoitat. Kuten laitoinkin hotellipostaukseen jälkikäteen, hotellinjohtaja otti minuun yhteyttä ja kävi postauksen läpi kohta kohdalta kertoen, mitkä asiat tulevat muuttumaan yms. Siispä se oli heiltä erittäin positiivinen reaktio (siksi halusin mainita sen postauksessa).
Kiitos kommentistasi ja mielipiteistäsi. Otan tämän huomioon tulevissa postauksissani, jos tarve vaatii 🙂
Hei! Olen usein ajatellut näitä hotelliarvosteluasioita ja omasta mielestäni hotelleja on aika vaikea arvostella, jos ei ole asunut mailman huippuhotelleissa. Tarkoitan, että silloin on ikään kuin se paras mahdollinen vertailukohta, johon muita hotelleja voi sitten verrata. Täydellisyys on silti aina osittain subjektiivista.
Voisin sanoa, että hotelleja on aina vaikea arvostella, vaikka olisi yöpynyt missä :). Ymmärrän kuitenkin, mitä tarkoitat. Tavallaan se helpottaisi, jos olisi oikeasti nähnyt ne kaikkein parhaat, mutta toisaalta äärimmäiseen hyvään tasoon tottuneen voi olla todella hankalaa arvostella yhtäkään muuta hotellia. Toisaalta arvostelukriteerieni pohja muuttuu jatkuvasti, mitä enemmän näen hotelleja ympäri maailmaa. Kiitos kommentistasi ja hyvästä mielipiteestäsi 🙂
Voisitko Jerry vähän avata tuota laatumatkailua? Mitä oikein tarkoitat sillä? Missä menee raja, mikä on laatumatkailua ja mikä ei? Eikö enemmänkin kyseessä olisi jonkinlainen luksusmatkailu, kuin laatumatkailu, jos tavoitellaan tietyn tasoisia hotelleja ja matkustustapoja (bisnes/first-luokat lentäessä jne.)..? Laatu on kuitenkin käsitteenä aika laaja ja siihen on hankala vetää mitään rajaa ja sitä on vaikea mitata. Esimerkiksi jos puhutaan jostain tuotteesta ja siitä, kuinka laadukas se on, ei se tarkoita välttämättä sitä että sillä on korkea hinta tai se on jotain tiettyä, hyvin brändättyä, merkkiä.
Mua vaan niin särähtää aina korvaan tuo laatumatkailu, kun se on niin hankala määritellä ja sulla nyt ilmeisesti näyttää olevan jonkinlainen käsitys siitä, mikä on laatua ja mikä ei, kun edellisessä postauksessa mainitsemasi hotelli ei sitä ilmeisesti ollut?
Hei Anne. Usko pois, tätä asiaa on mietitty jo pitkään. Käyttäisin mielelläni luksus-termiä blogini aihealueen määrittelemiseen, mutta valitettavasti en voi ainakaan tässä vaiheessa tehdä niin. Luksus tarkoittaa enemmänkin 5 tähden sviittejä ja ykkösluokkaa, mutta esimerkiksi esittelemäni hotellit ja matkakohteet eivät ole olleet sellaisia tähän mennessä. Pyrin tavoittelemaan laatumatkailu-termillä jotain keskitason ja luksuksen väliltä. Lentojen tapauksessa kyseessä olisi juurikin tuo mainitsemasi businessluokka.
Laatu on laaja käsite siinä missä luksuskin. Yleensä kaikilla on oma käsitys näistä asioista. Kiitos, että kysyit tarkennusta, mutta tuota parempaa määritelmää en osaa antaa. Kyselin blogini alkuvaiheessa apua muilta sopivan termin keksimiseksi, joten otan oikeasti mielelläni ehdotuksia vastaan, jos keksit tuohon paremman tilalle :). Tuo on enemmänkin käytössä paremman puutteessa.
Avasiko tämä vastaus tätä edes hiukan? Kiitos kommentistasi 🙂
Laatu kun voi tarkoittaa niin monia eri asioita. Ja puhuttaessa ”laatumatkailusta” yksi ihminen kun ei voi päättää, mitä se laatu on tai mikä siihen yltää. Eikö laatu tai laadukas enemmänkin tarkoita sitä, että saa rahoilleen hyvää vastinetta? Eikä sitä, että tuote/palvelu on ylellinen, tai tietyn määrän tähtiä omaava hotelli jne.
http://www.keskisuomi.fi/uutiset/890/laatu_matkailu_keski-suomen_matkailun_teemalehti
http://www.theseus.fi/handle/10024/5872
Tossa on pari mielenkiintoista juttua mm. laadusta & matkailusta ja luksusmatkailusta.
Olet ihan oikeassa, että laadun voi käsittää monella tavalla eikä kukaan voi ns. päättää sitä toisten puolesta. Voin kuitenkin päättää sen omasta puolestani. Koko blogihan edustaa omia mielipiteitäni niin pienissä kuin suurissakin asioissa, joten laatu-käsitys on omani :). Siispä muut voivat olla täysin eri mieltä näistä asioista, koska kaikilla on siihen oikeus. Sama juttu pätee luksukseen. Jollekin luksusta on lämmin peti ja toimiva suihku, kun taas toisille se tarkoittaa hovimestaria ja yksityisjettiä.
Kiitos noista linkeistä! Perehdyn niihin myöhemmin paremmalla ajalla :). Kiitos kommenteistasi ja siitä, että kysyit tarkennusta määritelmääni, mutta pahoittelen, etten osannut ns. ”auttaa” asiassa.
No siinä mielessä kyllä luksusmatkailulla on oma määritelmänsä, eikä se perustu pelkästään matkailijan omaan kokemukseen ja tunteeseen siitä, mikä on luksusta.. Eihän hotelli voi väittää olevansa luksushotelli sen perusteella, että heillä tulee lämmintä vettä suihkusta, kun sen joku asiakas voi kokea olevan ”luksusta”.